Livsstil

Olivenolie-fusk i Danmark: Uegnet til menneskeføde

12 ud af 35 ekstra jomfru olivenolier er af så ringe kvalitet, at de ikke er egnet til menneskeføde, oplyser Fødevarestyrelsen.

Ikke alle gyldne olivendråber er, hvad de giver sig ud for at være. 

Fødevarestyrelsens rejsehold har sendt 35 prøver af såkaldt ekstra jomfru olivenolie til tjek på et laboratorium i Spanien. Her viser en kemisk test og en smagsanalyse, at blot seks ud af de 35 testede olier er den korrekte slags olivenolie.

- 12 af dem klassificeres som det, vi kalder bomolie, og det er så dårlig en kvalitet, at man vurderer, det er uegnet til menneskeføde, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold, til TV 2. 

15 af de testede olier var almindelig jomfru olivenolie, mens to olier ikke er klassificeret endnu, men de er også af en ringere kvalitet. 

Olivenolie - hvad er forskellen?

 • Ekstra jomfru olivenolie: Den bedste kategori, hvor olien ingen fejl eller afvigelser har. Ekstra jomfru olivenolie kan man i virkeligheden betegnes som en juice, den presses som saften af en appelsin uden anden påvirkning end den rent pressemæssige.
 • Jomfru olivenolie: En fejlmargin på max. 20 procent er tilladt. Fejl kan være frost eller skyldes oliven, der har ligget på jorden.
 • Olivenolie: En fejlmargin på 20-25 procent er tilladt, men grovere fejl end jomfru olivenolie. Hvis der er over 25 procent fejl, diskvalificeres høsten.

Kilde: Samvirke

Disse olivenolier er fjernet

I næste uge skulle Fødevarestyrelsen have offentliggjort en kontrolrapport, men Ekstra Bladet er kommet dem i forkøbet og kunne torsdag morgen skrive om olivenolie-skandalen. 

Avisen har kontaktet Coop, Dansk Supermarked og Dagrofa, men det står endnu ikke klart, hvilke olier der er direkte uegnet som menneskeføde.

Disse olivenolier er ifølge Ekstra Bladet blevet fjernet fra hylderne hos Dansk Supermarked og Dagrofa, fordi der er tvivl om, hvorvidt de kan klassificeres som 'ekstra' - de er ved at blive undersøgt nærmere:

 • Grøn Balance ekstra jomfru olivenolie (Meny, Kiwi, Spar, Min Købmand og Letkøb)
 • Gestus ekstra jomfru olivenolie (Meny, Kiwi, Spar, Min Købmand og Letkøb)
 • San Leandro Olie Boromeo Øko, 500 ml (Netto, føtex & Bilka)
 • La Campagna Ekstra Jomfru Olivenolie, 500 ml (Netto)
 • Borges Ekstra Jomfru Olivenolie 750ml (Føtex & Bilka)
 • Budget, Ekstra Jomfru Olivenolie, 500 ml (Føtex & Bilka)
 • Levevis Ekstra Jomfru Olivenolie, 500 ml (Føtex & Bilka)
 • Vores Ekstra Jomfru Olivenolie, 500 ml (Føtex & Bilka)

Coop oplyser til avisen, at de ikke har solgt olier, der påstår at være andet, end de er.

Nogen er blevet snydt

Michael Rosenmark fra Fødevarestyrelsens rejsehold fortæller, at bomolie ikke må sælges i detailhandlen - men man skal ikke være bekymret, hvis man frygter at have indtaget olien.

- Det er ikke farligt. Man bliver ikke syg af det på nogen måder. Det er bare så dårlig kvalitet, at det ikke skal sælges som olivenolie til forbrugerne.

Han tror ikke, at de danske virksomheder har fusket med betegnelserne og fortæller, at undersøgelsen er foretaget, fordi kolleger i Europa har tippet om et generelt problem.

- Nogen er blevet snydt. Vi har fået fakturaer, så vi kan se, at virksomhederne har købt det som ekstra jomfru olivenolie. På den måde har de danske virksomheder handlet i god tro, siger han.

Han kan torsdag ikke oplyse, hvilke virksomheder det drejer sig om, men siger, at virksomhederne får oplyst analyseresultaterne, og de får et påbud, hvis ikke de fjerner den falske deklarering og olier, der ikke må sælges til madbrug.

Det er også en mulighed, at resultaterne skyldes dårlig opbevaring af olien eller en ringe håndtering fra de danske virksomheders side.

- Men det er ikke vores teori, at danske virksomheder har snydt. Det har vi ingen grund til at tro lige nu, siger han.