BS Christiansen på tur med kriseramte par: Tør du svare på dette spørgsmål om dit eget parforhold?

Tidligere jægersoldat BS Christiansen tager en række kriseramte par med ud i vildmarken for at sætte deres parforhold på prøve.

Over halvdelen af alle danske ægteskaber ender i skilsmisse, og tallet er bare stigende. Men hvorfor er det så svært at leve sammen?

Det spørgsmål sætter mentaltræner og ekspeditionsleder BS Christiansen fokus på i en ny programserie på TV 2, hvor han tager fire kriseramte par med op i New Zealands bjerge for at teste deres indbyrdes samspil.

- Mit udgangspunkt har været at lave en rejse, hvor parrene får øje på, hvem de egentlig er, og hvad de gerne vil med deres liv, hver for sig og sammen, siger BS Christiansen til TV 2 og fortsætter:

- Vi rejser derud, hvor vi kommer væk fra dagligdagens støj, stress og jag. Hvor man kun er med sig selv og sin partner, og hvor man finder ud af: Hvem er jeg? Og hvad kan jeg?

Genkendelige kriser og udfordringer

I løbet af de seks programmer i ’BS & Ægteskabsprøven’ gennemgår parrene, der består af tre heteroseksuelle par og et mandligt homoseksuelt par, en hård og krævende rejse gennem den newzealandske ødemark. Læs mere om parrene nederst i artiklen.

Jeg tror, at de allerfleste vil kunne genkende sig selv og udfordringerne fra deres eget parforhold

BS Christiansen, mentaltræner og ekspeditionsleder

- Det er helt almindelige danskere, der har livskriser og har glemt hinanden og kærligheden. Jeg tror, at de allerfleste vil kunne genkende sig selv og udfordringerne fra deres eget parforhold ved at se programmerne, siger BS Christiansen.

Undervejs sættes parrene under fysisk og psykisk pres for at fremprovokere de konflikter og uhensigtsmæssige mønstre, de oplever i hverdagen derhjemme.

- Ud fra de problemer og temaer, de enkelte par bringer med på rejsen, sætter programmerne fokus på, hvordan det er, vi går og spænder ben for os selv, hinanden og livet sammen, lyder det fra den tidligere jægersoldat.

Blandt de problemstillinger, der dukker op til overfladen, er jalousi, afhængighed af partneren, mangel på fælles samtaleemner og mangel på voksentid i travle børnefamilier.

”Gider du være gift med dig selv?”

Selv om BS Christiansen denne gang har valgt at fokusere på problemer i parforholdet, skal seerne dog ikke forvente at opleve parterapi for åben skærm.

Fakta om BS Christiansen

  • BS Christiansen (Bjarne Slot Christiansen), født 27. september 1952. 
  • Operativ jæger i Jægerkorpset fra 1973-2001. 
  • Gennemførte i 1978 den amerikanske Ranger-uddannelse. 
  • Har været coach og ekspeditionsleder på tv-serierne 'Bubber & BS på afveje', 'BS & Basserne', 'BS & Outsiderne', 'BS & Recepten på lykke', 'BS & Manddomsprøven' og 'BS & Ægteskabsprøven'.
  • Er gift på 18. år med journalist Karin Sloth Christiansen og har fire børn.
  • Fungerer i dag som mentaltræner, bl.a. for elitesportsudøvere inden for cykling og superliga-fodbold, virksomhedsrådgiver og foredragsholder.

For som altid, når BS tager en gruppe deltagere med på ekspedition i vildmarken, handler det først og fremmest om selvudvikling.

- Alt for mange har fokus på deres partner. Det skal de ikke, de skal have fokus på sig selv, og hvad de selv kan gøre noget ved, og indimellem stille spørgsmålet: ”Gad jeg være gift med mig selv?”, råder den erfarne mentalcoach.

- Derfor vil jeg også gerne opfordre til, at man bruger programmerne som inspiration til at kigge indad og se sine egne fejl, mangler og svagheder, i stedet for at pege fingre af parrene. Det er så vigtigt og flot, at de stiller sig selv og deres trængsler og erfaringer til rådighed for os andre, understreger han.

Mange spiller skuespil

Én af de ting, BS Christiansen har observeret som et tilbagevendende problem i mange parforhold, er, at det enkelte individ har svært ved at stå ved sig selv og sine egne ønsker.

- Jeg oplever, at mange mennesker går og spiller lidt af et skuespil. De lever ikke helt, som de gerne ville, men prøver at leve op til andres forventninger og behov. Hermed ikke sagt, at jeg opfordrer alle til at blive egoistiske. Slet ikke. Men det handler om, at man får skabt sig et liv sammen, så begge parter er glade, siger han og uddyber:

- Hvis den ene føler, at han eller hun ofrer sig for den anden, så kommer der ikke noget godt ud af det.

Derfor er det vigtigt, at man med jævne mellemrum får afstemt forventningerne i et parforhold. At man har en løbende, levende dialog ved at spørge: Hvad drømmer du om? Er vi på vej i den rigtige retning? Hvad vil vi gerne med vores liv? Hvilke værdier har betydning for os?, forklarer han.

Kriser og konflikter er uundgåelige

I nutidens parforhold kan det være særligt svært at opnå en følelse af, at man har fundet den eneste ene, og at alt går op i en højere enhed. For der er så meget, vi forventes at leve op til, før vores liv og forhold betragtes som en succes.

Når vi ser de andres liv på tv, på Facebook og Instagram, så ser de så pokkers lykkelige ud. 

BS Christiansen, mentaltræner og ekspeditionsleder

- Når vi ser de andres liv på tv, på Facebook og Instagram, så ser de så pokkers lykkelige ud. Men vi må passe på ikke at lade os forføre af iscenesatte virkelighedsbilleder og spejle os i illusioner. For et ægte liv er også nætter uden søvn med febersyge børn og økonomiske problemer, siger BS Christiansen, der opfordrer til realisme.

- Det gode, langtidsholdbare parforhold er absolut en mulighed. Men det er et liv uden kriser og udfordringer ikke. Derfor handler det om, hvordan vi tackler kriserne sammen, når - og ikke hvis - de kommer, i stedet for at løbe væk fra hinanden, så snart vandet stiger, fødderne bliver våde og sokkerne sure, lyder det malende fra den 64-årige familiefar.

Vi spiller hinanden gode

Ifølge BS Christiansen handler et godt parforhold først og fremmest om, at man er over for partneren, som man selv kunne tænke sig at blive mødt. Og at man giver hinanden plads, rum og frihed til at udfolde sig, i respekt for det fælles liv.

- Min hustru og jeg giver hinanden plads og mulighed for at udvikle os hver for sig. Og dermed sammen. Kærlighed er en beslutning. Og et parforhold er indimellem hårdt arbejde. Også et stykke personligt arbejde, som du må gøre selv. Men det udvikler os som mennesker, hvis vi tør at stå ved os selv, og blive, også når det er svært. Det er så udviklende og transformerende!

BS Christiansen erkender dog, at kærligheden har svære betingelser i den travle hverdag, hvor opgaver i hjemmet, børn og karriere hurtigt kan komme til at fylde næsten det hele.

- Vi skal tage dyrkelsen af parforholdet lidt mere alvorligt. Måske sætte tid af i family-planneren til at tage de gode samtaler. At være i et parforhold, hvor man spiller hinanden gode, og hvor man nærer en dyb kærlighed til hinanden og vil hinanden det allerbedste – det er et utroligt godt udgangspunkt for at få et godt liv, konstaterer han.

Ikke alle forhold kan reddes

Når BS Christiansen stiller sin ekspertise og egne erfaringer til rådighed for de fire kriseramte par i ’BS & Ægteskabsprøven’, er det dog ikke udelukkende med det formål at redde deres forhold.

- Det er ikke et succeskriterium for mig, at parrene bliver sammen. Nogle af dem har måske bedre af at leve hver for sig. Formålet med rejsen er at finde ud af, hvilket liv de gerne vil leve, og om de er sammen med den rette partner. Om folk så vælger at blive sammen eller gå hver for sig, det er helt op til dem.

Det er ikke et succeskriterium for mig, at parrene bliver sammen

BS Christiansen, mentaltræner og ekspeditionsleder

Ifølge BS Christiansen kan det være omsonst at kæmpe for parforholdet, hvis værdigrundlaget under parret er skredet, og afstanden er blevet for stor.

- Hvis der er meget langt imellem parterne – og hvad de gerne vil med livet, kan det være svært at få forholdet til at fungere igen. Ligeledes hvis afstanden mellem to er blevet til foragt, så er det min erfaring, at det er bedre at finde en mindelig løsning og gå fra hinanden på en værdig og ordentlig måde, slutter han.

Parrene i 'BS & Ægteskabsprøven'

BS Christiansen tager fire kriseramte par med til New Zealands vildmark

Mette og Brian

Mette og Brian

Mette Marie Knudtzen, 34 år, og Brian Nørregaard Pedersen, 38 år.

De har været i et forhold med hinanden siden 2002 og bor i Sønderjylland med deres tre børn på 10, 7 og 1½ år. Mette arbejder som tandlæge – Brian er tekniker hos Stofa.

Mette og Brians problem er, at der er gået hverdag i forholdet, og at alt det praktiske har taget over. De glemmer at være kærester til daglig.

”Vores værste frygt er, at vi finder ud af, at vi faktisk ikke har noget til fælles.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Lisa og Jesper

Lisa og Jesper

Lisa Hedegård Webbe, 36 år, og Jesper Hedegård Webbe, 42 år.

De har været sammen siden 2008. Lisa arbejder som dagplejemor, og Jesper er driftschef i en boligforening. De har begge to børn fra tidligere forhold og har fået et barn sammen. Mange af deres problemer bunder i mine-dine-og-vores børn-konflikter over de i alt 5 hjemmeboende børn.

”Mange af de diskussioner, vi har, er primært, fordi vi er en sammenbragt familie med fem børn.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Martin og Rolf

Martin og Rolf

Martin Gadeberg, 39 år, og Rolf Steinlein, 47 år.

De mødte hinanden på en datingside i 2014 og har været i et forhold lige siden. Rolf er hjemmegående, Martin er butikschef.

Parret blev forlovet i 2015 og bor nu sammen med deres to hunde. 

”Vores største udfordring som par er helt klart jalousi og tillidsforholdet til hinanden.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Britt og Søren

Britt og Søren

Britt Rossé Segel, 47 år, og Søren Rossé Segel, 48 år.

De har været i et forhold siden 2001 og har sammen to børn på 13 og 14 år. Herudover har Britt et barn fra et tidligere forhold. Britt er uddannet lærer, men er på førtidspension. Søren er arbejdsmiljøchef hos DSB. Problemet hos dem er primært, at Britt føler sig ensom i deres forhold.  Søren er MEGET væk fra hjemmet, og Britt bruger det meste af sin tid for sig selv i deres hjem.

”Vi håber at komme hjem som en bedre udgave af os selv, og som ægtepar. Men vores børn er nervøse for, om vi kommer hjem sammen eller hver for sig.”

Foto: BS&Co. / TV 2

Se premieren på 'BS & Ægteskabsprøven' tirsdag den 28. marts kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 Play