GO'

Forskere afslører: Så hurtigt ville edderkopper kunne spise alle danskere

De er et fast element i flere gyserfilm. Nu viser det sig, at spekulationer om edderkopperne er sande.

Tanken om tonsvis af edderkopper får det at løbe koldt ned af ryggen på det fleste. 

Alligevel håber en gruppe forskere, at deres gruopvækkende opdagelser om de ottebenede kryb vil få flere til at elske dem. 

Hvordan du reagerer, vil vise sig, inden du når i bund i denne artikel.

Det svarer til, at de kunne spise den danske befolkning på mellem seks og 12 timer.

Jes Aagaard, naturvejleder, Naturstyrelsen

Kan spise danskerne på rekordtid 

Landets edderkopper spiser, hvad der svarer til hele befolkningen på et år, skrev en engelsk forfatter for 60 år siden.

Nu viser det sig, at virkeligheden endda er værre. Det har en række forskere fra Schweiz og Sverige, der har undersøgt forfatterens gamle påstand, nu slået fast. 

De 29 millioner tons edderkopper, der lever på jorden, spiser nemlig hvert år mellem 400 og 800 millioner tons. 

Afstemning

Hvordan har du det med edderkopper?

- Det er et astronomisk tal, som er svært at forholde sig til. Det svarer til, at de kunne spise den danske befolkning på mellem seks og 12 timer, fortæller Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen.

Hvis du holder picnic, så sidder du oven på 500 edderkopper.

Jes Aagaard, naturvejleder, Naturstyrelsen

Artiklen fortsætter under videoen.

En video med en kæmpe edderkop af typen huntsman er gået viralt på Facebook.

Flyver med faldskærme til alle afkroge af verden

Edderkopperne er der så mange af, at uanset hvor du er, er der sandsynligvis altid en i nærheden. 

- Det er sådan, at på græs er der cirka 130 edderkopper per kvadratmeter, så hvis du holder picnic, så sidder du oven på 500 edderkopper, siger Jes Aagaard.

Der er faktisk en gang imellem nogen, der dør af edderkoppebid.

Jes Aagaard, naturvejleder, Naturstyrelsen

Faktisk er der stort set ikke det sted, edderkopperne ikke er. 

- Edderkopper har en strategi for at sprede sig. De sætter sig på en gren og laver en ballon-tråd, der kan fungere som faldskærm. Når den er tilpas lang, slipper de grenen og flyver ud i verden. På den måde er de stort set alle steder på kloden, bortset fra der, hvor der er så meget frost, at intet kan leve, siger Jes Aagaard.

Fakta om edderkopper:

  • Kropslængden hos edderkopper varierer fra under 1 mm til ca. 10 cm, hunnerne er ofte større end hannerne.
  • Kroppen er delt i forkrop og bagkrop forbundet med en kort, tynd stilk. Forrest findes normalt ottepunktøjne (hos nogle arter dog kun seks, fire eller to) samt munddelene, der består af overkæber og palper.
  • Overkæberne har et kraftigt basisled og et krumt, spidst endeled, giftkloen. Tæt over dennes spids udmunder giftkanalen.
  • Palperne har seks led, der bliver brugt til at føle med, og hos den kønsmodne han er palpens yderste led omdannet til parringsorgan. Det har i sin enkleste form lighed med en pipette med en sædbeholder og et rør til opsugning og udsprøjtning af sæden.
  • Edderkopper er rovdyr, der fanger byttet levende og dræber det med giftkløerne. Byttet er langt overvejende insekter, og edderkopper har stor økologisk betydning ved at konsumere kolossale mængder af insekter.
  • Edderkoppespind anvendes som sikringstråd, som de altid trækker efter sig; svævetråd til luftspredning; sædspind og ægspind til forplantningsformål; fremstilling af boliger (retræter) samt fangnet af mange forskellige typer, ofte forsynede med klæbetråd.
  • KILDE: Den store danske, Gyldendal.

Opløser og suger indmaden ud af sit bytte  

Heldigvis er det sjældent mennesker, edderkopperne sætter tænderne i.

- Der er faktisk en gang imellem nogen, der dør af edderkoppebid, for nogle af dem er meget giftige, men dem har vi heldigvis ikke herhjemme, siger Jes Aagaard. 

I stedet sprøjter edderkopperne deres gift efter de insekter, de fanger.

- De lever af rov, og de har virkelig perfektioneret deres teknik. De lammer deres bytte med gift og pakker det ind i deres spind. Giften opløser alt inde i kroppen på byttet, så edderkopperne kan suge indmaden ud, til der kun hænger en tom skal tilbage. Det er også den gift, der kan blive farlig for nogle af os mennesker, siger Jes Aagaard.  

En gave?

Trods de livsfarlige egenskaber, er der grund til at holde af edderkopperne, mener Jes Aagaard.

- Hvis edderkopperne kiggede hinanden i alle deres otte øjne og blev enige om at sultestrejke, ville vi have frygtelig mange fluer, myg og larver alle steder. Landmænd og frugtavlere ville blive irriteret over, at de spiser afgrøderne. Så det er rigtig godt, at edderkopperne hjælper med at rydde op og holde bestanden af insekter nede, argumenterer han.

Faktisk håber forskerne bag studiet, at afsløringen af hvor meget edderkopperne spiser, vil gøre krybet mere populært i befolkningen.

 - Vi håber, vores resultat vil få folk til at sætte mere pris på den vigtige rolle edderkopperne spiller, skriver forfatteren til studiet i tidsskriftet The Science of Nature, hvor der først blev præsenteret.