Livsstil

Australierne lever side om side med verdens største edderkop - og de er ok med det

Edderkopper får det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste danskere. Men i Australien, hvor de har verdens største, er forholdet et helt andet.

Skal du ud og nyde den danske forårssol, så følger hundredvis af edderkopper dig, hvor end du går.

- På græs er der cirka 130 edderkopper per kvadratmeter, så hvis du holder picnic, så sidder du oven på 500 edderkopper, siger Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen.

Det får det til at løbe koldt ned af ryggen på de fleste læsere. 

- Jeg går aldrig på græs igen. Faktisk er jeg ikke sikker på, jeg nogensinde går udenfor igen, skriver Anne Børsting Kaastrup.

Hun er næppe på vej til Australien lige foreløbig. Her kan picnicen nemlig nydes med verdens største edderkop målt på benspænd.

En såkaldt huntsman, der er 30 centimeter i diameter og formentlig vil få de fleste danskere til at gå i panik.

Sov med verdens største edderkop

Det gjorde danske Glenise Brunsvig og hendes kæreste Daniel Eriksen i hvert fald, da de for nyligt stod over for kæmpedderkoppen på deres tur rundt i Australien.

- Vi holdt picnic, men da min kæreste skulle hen til bilen igen efter en opvaskespand, stod han pludselig helt stille, og på en mumlende måde fik han kaldt på mig, fortæller Glenise Brunsvig, der fik noget af et chok, da hun så, hvad der fik kæresten til at tøve.

Glenise Brunsvig og Daniel Eriksen rejser lige nu rundt i Australien. Her fik de en ubuden gæst med under bilens bagsmæk.

- Jeg prøvede at udtænke en plan, så den ikke løb ind i bilen. Det var først der, det slog mig, at den kunne have siddet der i lang tid. Vi har måske sovet med den i flere nætter! Puha, bare tanken om det får det til at løbe koldt ned ad ryggen, siger Glenise Brunsvig. 

Hvordan det lykkedes at komme af med monstret, vender vi tilbage til.

Cirka to tredjedele af TV 2's læsere har angivet, at de er bange for edderkopper. Er du?

Afstemning

Hvordan har du det med edderkopper?

Fakta om huntsman-edderkoppen

Hunstman-edderkoppen bliver omkring 30 centimeter i diameter.

Den hedder huntsman - på dansk jæger - på grund af dens hurtighed og måde at jage på.

Den lammer sit bytte med gift, der opløser byttet, så den nemt kan spise det. 

Den går typisk efter firben eller andre smådyr, mens den er ufarlig for mennesker. 

Den er almindelig i Australien, men den bor også i andre varme eller tropiske egne af verden. 

Med huntsman på toilettet

Et andet sted i den australske bush var Charlotte Mai Pedersens tiårige datter trængende midt i ingenting. Eneste toilet i nærheden var et lille blikskur.

- Da min datter rakte ud efter toiletpapiret, sad der en kæmpe huntsman ved siden af rullen på væggen. Hun skreg, som hun aldrig har skreget før. Det var et kæmpe chok, fortæller Charlotte Mai Pedersen.

I første omgang frygtede hun og familien, at datteren var blevet bidt af en slange på grund af den voldsomme reaktion. Men en australsk kvinde i nærheden, der også skulle låne toilettet, tog situationen helt roligt.

- Hun bankede på væggen, så edderkoppen kravlede om bag toilettet, og så satte hun sig bare ned. Hun var vant til det. Dernede er det jo et nyttedyr i hjemmet, men for os nordfra er edderkopperne ikke så spændende, fortæller Charlotte Mai Pedersen.

Kæmpe edderkop skræmmer livet af internettet

Griner af danskerne

Samme oplevelse havde Glenise Brunsvig med huntsman-edderkoppen på bagsmækken af hendes og kærestens camper.

- En lokal mand gik forbi, og jeg spurgte febrilsk, hvordan en australier ville fjerne den, uden den skulle hoppe på mig eller videre ind i bilen. Han kigger hurtigt på den og griner lidt. Derefter skubber han den væk med hånden og ønsker os en god dag. Jeg tror ikke, jeg nogensinde har takket nogen så mange gange. Den mand var en helt i mine øjne, siger Glenise Brunsvig.

Lær af australierne

Australierne vokser op med en anden viden om edderkopper end danskerne, og måske er det det, der mindsker frygten.

- De er vant til at have dem i hjemmet. De ved, hvilke der er harmløse, og hvilke de skal tage afstand fra. Sådan er de opvokset fra barns ben. Men det er et chok, når man kommer fra lille Danmark, hvor man tror en ganske almindelig "lille" edderkop er verdens største. Jeg er ikke selv bange for edderkopper og fjerner dem gerne for andre, men den her gav godt nok lidt kuldegysninger, siger Glenise Brunsvig.

Naturvejleder Jes Aagaard håber, at danskerne vil tage lidt ved lære af australierne og måske ligefrem sætte pris på edderkopperne.

- Hvis edderkopperne kiggede hinanden i alle deres otte øjne og blev enige om at sultestrejke, ville vi have frygtelig mange fluer, myg og larver alle steder. Landmænd og frugtavlere ville blive irriteret over, at de spiser afgrøderne. Så det er rigtig godt, at edderkopperne hjælper med at rydde op og holde bestanden af insekter nede, siger han.