Næsten 200 år gamle opskrifter fundet i kælder: - Navnene er helt vidunderlige

De ældste opskrifter er fra 1826. Godset vil nu fortolke nogle af retterne i deres restaurant.

Sprængt and, benløse fugle og karamelbudding med slør. 

Ejeren af Kragerup Gods på Vestsjælland har opdaget en række gamle opskrifter og oversigter over retter, som giver et indblik i datidens madlavning.

- Det er mad fra en svunden tid. Ikke alt er lige spændende, men bare retternes navne er helt vidunderlige at smage på, siger godsejer Birgitte Dinesen. 

Tipoldemors opskrifter

Den første kendte ejer af Kragerup boede på godset i slutningen af 1500-tallet, og med årene er en række gamle genstande havnet i godsets arkiv i kælderen. 

Det var her, at godsejerens mor, Marie-Louise Dinesen, fandt de gamle madnotater og opskrifter.  

- Min mor kommer op fra kælderen for en måned siden og siger ”prøv at se, hvad jeg har fundet” - nogle af opskrifterne er fra min tipoldemor og er næsten 200 år gamle, fortæller Birgitte Dinesen, der er 8. generation af slægten.  

Der er tale om seks gamle uindbundne hæfter med opskrifter og fire bøger, hvori der står, hvad man fik at spise, og hvem der deltog i middagsselskaber.

Her kigger Marie-Louise Dinesen nærmere på de gamle opskrifter og madopgørelser.
Her kigger Marie-Louise Dinesen nærmere på de gamle opskrifter og madopgørelser. Foto: Privatfoto
De ældste opskrifter er fra 1826.
De ældste opskrifter er fra 1826. Foto: Privatfoto.

Farfaren gav retterne karakterer

Alt i arkivet er blevet katalogiseret, og Marie-Louise Dinesen vidste derfor godt, at der gemte sig madopgørelser arkiveret under 'husholdning', men de gamle opskrifter var en overraskelse for godsejeren selv.

De ældste opskrifter er fra 1826, og der er en håndskreven bog med notater fra 1938, som Birgitte Dinesen er særligt glad for. 

- Min farfars bog er skrevet i blæk, og i den har han holdt styr på selskaberne. I gamle dage lavede vi både mad til dem, der arbejdede her, som skulle have sovs og kartofler. Men vi lavede også mad til herskabet, gæsterne og de kongelige, så det var meget forskelligt mad.

Desuden blev alle retterne bedømt at farfaren, Jørgen Dinesen. 

- Min farfar har givet alle retterne karakterer, så der står UG+ og UG- ved dem, fortæller hun.

Kragerup Gods fungerer i dag som et hotel- og konferencecenter, og Birgitte Dinesen vil sammen med sin mor, Marie-Louise Dinesen, og godsets seks kokke finde frem til, hvilke af de gamle retter der skal genskabes og indgå i menuen på godsets restaurant. 

- I min alder bliver man nostalgisk. Jeg synes, det her er vidunderligt. Hvad er det, der ligger bag de her fantastiske navne på retterne? Det er ikke alt, der er noget specielt, det lyder bare sådan, siger den 59-årige godsejer.