Provokunstner: - Køb en hjemløs og blær dig med ham

Den danske kunstner Kristian von Hornsleth har sat 20 hjemløses privatliv til salg.

Som en del af et nyt kunstprojekt har Hornsleth udstyret 20 hjemløse med en GPS-sender og fået printet et portræt af dem på en guldplade.

Tanken er så, at dem der køber guldportrættet også får adgang til en app, hvor man kan følge den hjemløse 24 timer i døgnet.

Så kan man blære sig med at man har sin egen hjemløs

Kristian von Hornsleth, kunstner

- Så kan man blære sig med, at man har sin egen hjemløs i 12 eller 36 måneder, eller hvor meget man nu betaler for, siger han til ’Go’ aften Danmark’.

Ikke alle er til salg

Projektet foregår i England og bliver fulgt af et engelsk filmhold.

Derfor var det også et ”Fuck Off” han blev mødt med i starten, da han ledte efter hjemløse, der ville være med. Det er nemlig ikke alle, der glædeligt sætter deres færden til salg, enten af princip eller fordi de har aktiviteter, de ikke vil have filmet.

- Vi har fundet en lille gruppe, der godt kan forstå, hvad det her kunstværk går ud på, siger han.

Nu er det bare køberne, der skal melde sig på banen:

- Det er henvendt til folk, der samler på kunst og som synes, det her kunne være et sjovt projekt, som kan fortælle noget om den tid, vi lever i, siger han.

Og værket skal få køberen til at tænke:

- Lige så snart roen sænker sig over ham, der har købt en hjemløs, der sidder hjemme i sin dyre lejlighed, så kigger han på sin app klokken 2 om natten, og så er der en lille prik, der lyser ude i en eller anden park en januar nat og så slukker det lille blink måske, forestiller han sig.

Grænserne skal udforskes

Hornsleth har selv boet i London, og det er her, han blandt andet fik inspiration til projektet.

- Jeg synes, det var fascinerende med den kæmpe klasseforskel. Folk lå og døde på gaden og andre kørte rundt i Bentley'er med diamanter på.Og så tænkte jeg på, om der er mere drama i samfund med store klassesamfund eller skal vi leve i et pænt velfærdssamfund som Danmark. Hvor kan man lave kunst, der siger noget.

Kristian von Hornsleth er kendt for at provokere med sine kunstværker. Han har tidligere fået indbyggere i en by i Uganda til at tage sit efternavn i bytte for en gris eller en ged, han har solgt aktier til våbenindustrien og han har nedsunket en skulptur med 4000 DNA-prøver i Marianergraven.

Afstemning

Er Kristian von Hornsleths 'køb en hjemløs'-kunstprojekt ok?