GO'

Benjamin har mistet begge sine forældre: - Ingen spurgte mig, hvordan jeg havde det

Vi skal ikke lade børn og unge i sorg gå alene med sorgen, lyder det fra foreningen Børn, Unge & Sorg.

Benjamin Ham er en af de mange unge, der har oplevet at stå alene med sin sorg efter et tab.

Først mistede han sin mor, der døde af en hjerneblødning, da han var 11 år, og dernæst boede han med sin syge far, der døde af leukæmi, da Benjamin var 17 år gammel.

- Det var en årrække med en del indelukkethed, hvor man står med nogle følelser, som de fleste nok har svært ved at tackle. Noget med sorg, angst og en gennemgribende følelse af forladthed over at skulle håndtere at stå alene med det, fortæller han torsdag til 'Go’ morgen Danmark'.

Det tog ham otte år at modtage hjælp til at tackle tabet af begge sine forældre.

Når alting handler om at have det godt

Da hans far døde, gik Benjamin i gymnasiet og ville mest af alt gerne være ligesom sine klassekammerater. Derfor var det svært at tale om sorgen med andre:

- Min verden handlede om at overleve, om at få en hverdag til at fungere. At være en ung mand, der går i gymnasiet og lige som alle andre bare vil have det godt og ikke skille sig for meget ud. Og det kan man hurtigt komme til, hvis man taler om emner som sorg og tab i en verden, hvor alting går op, alting går hurtigt, og alting handler om at have det godt.

Tog otte år at få hjælp

Udefra så det også ud til, at han fungerede, og derfor fortsatte hverdagen.

- Hvis man ikke bliver spurgt om, hvordan det går, så gik jeg i hvert fald ikke aktivt ind og satte ord på mine følelser, siger han.

Der skulle gå otte år, før Benjamin Ham opsøgte professionel hjælp til at takle sine følelser efter tabet. Det var organisationen Børn, Unge & Sorg, der hjalp ham.

- De otte år har jeg været i en proces, hvor jeg har tænkt: Det er måske mig, der overreagerer lidt med, at det skal nok gå. Man prøver at ignorere det og undertrykke det, og det er klart, at det i mit tilfælde var mere intenst, fordi min far også døde, siger han.

Man skal ikke lade børn og unge gå alene med sorg, det er de ikke gamle nok til

Preben Engelbrekt, direktør i Børn, Unge & Sorg

Voksne skal være bedre til at stille op

Der er generelt brug for, at voksne er opmærksomme på de børn og unge, der bliver efterladt, når en forælder død.

- Der er brug for, at voksne stiller op. Det er voksne i familier, og det er venner. Man skal ikke lade børn og unge gå alene med sorg. Det er de ikke gamle nok til, siger Preben Engelbrekt, som er psykoterapeut og direktør Børn, Unge & Sorg, i 'Go' morgen Danmark'.

Det er især vigtigt at blive ved med at spørge ind til den unge  - også lang tid efter dødsfaldet.

- Selv mange år efter er det enormt vigtigt, at voksne snakker med de unge, siger Preben Engelbrekt.