GO'

Molly blev født døv - her hører hun for første gang

Etårige Molly kunne ikke høre sin mors stemme, da hun blev født. Men takket være teknologi er der blevet lavet om på det.

"Smager den godt?"

Dét er de første ord, som baby-Molly hører. Det er hendes mor, som siger ordene, og hun må lige tørre en tåre væk fra øjenkrogen, for Molly reagerer på lyden. Hun drejer sig og kigger på sin mor, mens hun gumler fornøjet videre på en klods.

Den dag på Gentofte Hospital har lægerne netop trykket på en knap, som skal få den næsten etårige Molly til at høre igen, og det indopererede implantatet ser ud til at virke. Både læger og forældre er glade og rørte.

- Det var den dag, vi havde ventet på, siden hun blev født, så det hele var lidt surrealistisk. Pludselig kigger Molly på mig og har hørt mig snakke. Det var stort og intenst, siger Kecia Lie i 'Go' morgen Danmark' søndag.

Ikke rosenrødt

Der ligger masser af rørende videoer på Youtube, hvor babyer som Molly hører for første gang - men ifølge mor Kecia og far Alan, har det ikke været så rosenrødt, som man kunne tro.

Det har krævet en stor tilvænning for Molly at få sin hørelse.

- Børn reagerer meget forskelligt, og det er ikke altid lige nemt. Træningen med Molly er gået godt, men det har altså krævet tilvænning og en længere periode, hvor Molly syntes, det var meget ubehageligt at få skruet op for apparatet, som man skal for at vænne barnet til det, siger Kecia Lie, og fortsætter:

- Man går på en lyserød sky, men så melder virkeligheden sig med forskellige problematikker. Det er hård træning, virkelig hård, og der skal meget til at komme i mål.

Nedenfor kan du høre Molly imitere lyde efter en enkelt uge med høreapparatet.

Der går kun en uge efter Molly har fået sin høreoperation til hendes mor kan lede imitationslege med hende. Video: Nanna Nagy

Men efter flere måneders træning, er der dog lys forude.

- Hun er kommet godt efter det. Hun går til taletræning, der er obligatorisk for børn med denne form for høreapperat. De kommer fra en stille verden, hvor alle toner pludselig skal læres. Vi træner hende hver dag med lege og bøger, fortæller Mollys far, Alan Trindle.

Molly blev født uden hørelse, men hun fik genskabt hørelsen med et såkaldt Cochlear Implantat. Implantatet består af en ekstern mikrofon, en taleprocessor, en forstærker, en signaloverførselsenhed bag øret og en indopereret enhed bestående af modtager og en elektrode, der stimulerer nervefibrene i det indre øre. Disse signaler sendes så videre til blandt andet hørebarken i hjernen.