GO'

Mørke kvinder trætte af lumre tilråb: Nej, du kan ikke købe os til sex

En gruppe kvinder med blandet ophav har talt ud om deres oplevelser med tilråb og fordomme i hverdagen. Nu strømmer det ind med reaktioner fra andre.

En voksen mand i jakkesæt prikker den dengang 15-årige Mary Consolata Namagambe på skulderen. Det er en solskinsdag, og hun er på shoppetur på Strøget i København med sine veninder.

- Kan jeg hjælpe dig med noget, spørger hun ham.

Den ældre mand kigger på hende og siger:

- Jeg har 15.000 kroner, vil du med hjem?

Chokeret må Mary fortælle sine venner, at manden, hun lige har talt med, troede, hun var en luder.

Det er første gang, at Mary bliver antaget som en kvinde, der er til salg, og oplevelsen sidder stadig i hende, fortæller hun til 'Go’morgen Danmark' tirsdag morgen.

Reaktioner strømmer ind

Episoden var bare startskuddet på mange flere ubehagelige oplevelser for Mary Consolata Namagambe, der stadig bliver mødt med tilråb fra mænd, der tror, at hun er sexarbejder på grund af sin hudfarve.

- At jeg som 14-15-årig har fået det på min hud, på mit sind, at jeg kan være til salg, var rimelig hårdt. Det er en episode, jeg aldrig har glemt.

Derfor gik hun sammen med tre andre kvinder med minoritetsbaggrund ud og fortalte om sine oplevelser i Politiken. Og reaktionerne er strømmet ind fra hele Danmark.

- En mor kontaktede mig, efter det kom ud. Hun boede i Jylland, og hun oplevede, at mænd kom og bankede på hendes rude og ville købe hende, fordi hun var mørk i huden.

Det er sørgeligt, at man i 2017 kun kan se en sort kvinde som sexarbejder.

Mary Consolata Namagambe, debattør og jurist

- Det er sørgeligt, at man i 2017 kun kan se en sort kvinde som sexarbejder. Jeg vil bare gerne være en almindelig kvinde i mit land og have en almindelig hverdag, hvor jeg ikke er til salg, siger hun.

Spyttet på og kaldt gule luder

En af de andre kvinder, der gik sammen med Mary Consoleta Namagambe i Politiken-artiklen, er Aphinya Jatuparisakul.

Hun har oplevet at blive spyttet på og kaldt for ’gule luder’ på grund af sit asiatiske udseende. Se hende fortælle om en særlig traumatisk oplevelse i metroen i videoen herunder.

Aphiniya fortæller om en traumatisk oplevelse i metroen. Video: Marie Kjempff

Aphinya Jatuparisakul mener, at medierne har et kæmpe ansvar for ikke at reproducere racistiske og sexistiske fordomme om kvinder. Det har hun blandt andet skrevet om i Information efter programmet ’Lykken er en asiatisk kone’ blev vist.

- Den form for stereotypisering holder liv i fordommene. Medierne har et kæmpe ansvar for ikke at beskrive minoritetskvinder som 'ukritiske og uselvstændige' versus den 'stærke' danske kvinde.

Kvinder skal stå sammen

Stina Jalving er også med i artiklen, og hun genkender de følelser og oplevelser, som mange kvinder har skrevet til dem om, efter artiklen kom ud.

- Dem der skriver til os, er lettede over, at der bliver snakket om det. De finder ud af, at de ikke er de eneste. Og det var også sådan, vi havde det, efter vi havde snakket sammen.

En med-studerende prøvede at lave sjov med Stinas ophav. Video: Marie Kjempff

Det handler om at stå sammen trods forskelligheder, siger Mary Consolata Namagambe:

- Vi må snakke om det og så indse, at kvinder kæmper forskellige kampe. Vi kæmper ikke alle sammen den samme, og så må vi anerkende og hjælpe hinanden, siger hun.