GO'

Danskere bag ny app, der først får betydning efter din død

Vores sidste hilsener er i fokus i ny app. Den gør det umuligt for pårørende at se ens besked, før man er død.

Hvad ville du fortælle dine nærmeste, som de først må høre eller læse, når du er borte?

En app, der lanceres om to uger, udfordrer danskerne til at tænke over det både store og svære emne.

Appen hedder LUAPA, som står for 'look up and pay attention' (kig op og vær opmærksom, red.), og den er dedikeret til mindeord i tekst og video.

- I dag viser man sin oldefar frem på et billede på væggen, men her visualiserer vi en form for et stamtræ, siger en af stifterne, Anders Jochumsen. 

Holde styr på minderne

Det er den 37-årige konsulent Rasmus Jørgensen og den 36-årige salgschef og tidligere professionelle fodboldspiller Anders Jochumsen, der står bag idéen, som de har brugt deres fritid på at idéudvikle på gennem halvandet år.

Tanken opstod, efter de begge fik børn - de ville gerne give dem og deres efterkommere nogle minder for eftertiden.  

- Når man først bliver forælder, begynder tankerne at køre frem og tilbage, og så har vi brainstormet på, hvordan vi kan hjælpe os selv og den gængse dansker med at holde styr på minderne, siger Anders Jochumsen, der også nævner soldater, der skal udsendes og foreninger som Kræftens Bekæmpelse eller Scleroseforeningen som mulige aftagere. 

Når din hilsen er lavet på appen og lagt op i skyen, så er videoen væk for alle parter

Anders Jochumsen

Det behøver ikke være en farvelvideo, men kan også være hverdagsminder eller andre tanker - stifteren har dog en idé om, hvad han selv vil bruge appen til: 

- Jeg vil gerne fortælle min kone, at hvis jeg går bort, så er det okay, at hun møder en ny mand, og jeg vil gerne fortælle mine børn, at det er mig, der er deres far, men at de skal behandle mors nye mand pænt. Jeg vil gerne hjælpe andre til ikke at få skyldfølelse, for livet går videre, siger han. 

Kan først ses efter ens død

Forskellen på appen og almindelige videoer på telefonen er, at efter man har uploadet sin hilsen til en såkaldt cloud - hvor den opbevares virtuelt frem for på mobilen - er det ikke muligt at gense sin hilsen, før den bliver frigivet efter ens død. 

Det er for at undgå, at pårørende får adgang til videoen før tid. 

- Når din hilsen er lavet på appen og lagt op i skyen, så er videoen væk for alle parter, fortæller Anders Jochumsen.

Den eneste mulighed er at slette sin hilsen, hvis man eksempelvis bliver skilt fra sin ægtefælle eller ikke ønsker, at videoen skal frem alligevel. 

Firmaet har lavet en aftale med CPR-registret, så de får besked, når en person er gået bort. Hvis vedkommende har uploadet videoer, tager firmaet kontakt til de pårørende, som så beslutter, om de vil modtage beskeden eller ej. 

Selvom appen er gratis at downloade, så koster det et engangsbeløb på 16 kroner for hver video, brev eller vidnetestamente, man uploader til skyen til "livslang opbevaring" ifølge firmaet.  

Der kan dog ske meget i en digital tidsalder, og det er de to danske stiftere også opmærksomme på. 

- For 10 år siden gemte man alt lokalt på computeren eller i ringbind, men vi går ud fra, at cloudløsninger er det, der er vejen frem. Vi vil hele tiden holde os opdateret, men vi er mest opmærksomme på, at vi overholder reglerne for personfølsom data, siger Anders Jochumsen.  

Den anden vej rundt

Digital chef ved Lead Agency, Nathalie C. Larsen, synes umiddelbart, appen lyder som en god idé. Den giver en anledning til både at få danskerne til at tænke over og tale om døden. 

- Det er rigtigt set af dem, at man mangler det der lille skub, siger hun, og ser potentiale for udvikling - eksempelvis, at man bliver mindet om at lave en hilsen om året. 

- Denne version virker umiddelbart mest oplagt til folk, som har døden tæt på og som uploader en enkelt video, hvor man siger farvel, siger hun. 

Det er traditionelt set mest mindesider, der eksisterer på nettet i dag, forklarer den digitale chef - som Facebookprofilem, der efter ens død bliver lavet om til en side for de pårørende: 

- Nu er det den anden vej rundt, hvor man forbereder sig på noget, man ved, kommer til at ske. Det er den, som skal dø, der starter kommunikationen og som giver noget til de efterladte.

Nathalie C. Larsen mener, at digitale hilsener, hvor vi er dybere og mindes forskellige situationer, også burde anvendes ved andre lejligheder og ikke kun som en sidste hilsen - positive minder kan eksempelvis gemmes og fremvises til konfirmationen eller bryllupstalen, foreslår hun.