GO'

Familieterapeut: Vi har skabt en fortælling om, at det er hårdt at have børn - sådan behøver det ikke være

Få familieterapeutens råd til, hvordan du kan give hverdagen som børnefamilie en mere positiv stemning.

'Mor er den bedste i verden' synger Victor Cornelius, og Gitte Hænning vil 'Giftes med farmand'.

Det romantiske forælderbillede kan måske være svært at genkende for en moderne børnefamilie, men det er der råd for.

Det mener familieterapeut Marie Moesgaard, der fortæller, at forældre i dag står med et større ansvar på flere områder end tidligere.

- Rollen har ændret sig meget. Mødre er for eksempel fuldtidsarbejdende. Så hvor vi før i tiden kunne koncentrere os om ansvaret for børnene eller vores karriere og livet uden for hjemmet, så har vi nu begge steder høje ambitioner. Det er jo en ændring, der er sket over de sidste 50 år, siger hun i 'Go' morgen Danmark' på TV 2. 

Det kan godt være sjovt

Selvom rollen som forælder er blevet mere omfangsrig, så slækker vi ikke på kravene til os selv eller andre. 

- Det er det største problem. Vi går med en evindelig dårlig samvittighed over ikke at leve op til alt det, man gerne vil, alle de steder man vil det, siger Marie Moesgaard.

Hun påpeger, at vi derfor ofte går og bekræfter hinanden i, at det er hårdt at være forælder. En vane, vi med fordel kan bryde. 

- Vi har en fortælling om, at det er hårdt at have børn, og sådan er det bare for os allesammen, og det må vi bare bide i os. Det første skridt er at sige: "Nej, sådan vil jeg ikke have det. Jeg vil have det anderledes. Jeg vil have det mest mulige ud af det." Det er den største hurdle, vi skal over. Om det så er nemt eller svært derfra, det kommer an på en hel masse, men det er min påstand, at det ikke behøver være svært. Det starter med, at vi påtager os ansvaret og indser, at det kan altså godt være sjovt. siger Marie Moesgaard. 

For hende selv som mor til fire børn i alderen tre til 19 år var omstillingen ikke lige til. Men hun har brugt sine erfaringer fra sin egen hverdag og jobbet som familieterapeut, og nu er Marie Moesgaard klar med tre råd til forældre, der gerne vil vende stemningen i familiens hverdag. 

Læs med her.

Sådan skaber du mere overskud som forælder

  1. Indse at du og børnene har brug for kontakt

    - Det første, vi skal tænke, er, at vi alle har brug for hinanden, også i en håbløs ulvetime eller når vi lige er kommet hjem. Vi tror, vi har brug for at ligge på sofaen, men vi har i virkeligheden også brug for kontakt og kærlighed og følelsen af at være sammen. Vi skal over det, at det hele er lidt nederen, så kan vi komme ind til følelsen af, at vi har glædet os til at se hinanden. Hvis vi er til stede i den følelse, falder både vi og børnene bedre til ro, siger Marie Moesgaard. 

  2. Lidt har også ret

    - Vi forestiller os ofte, at hvis vi giver børnene et kvarters opmærksomhed, som kunne være at sidde og lave et puslespil, så vil legen fortsætte hele eftermiddagen, og vi får aldrig lavet aftensmad eller købt ind. Men hvis vi investerer en lille mængde tid og nærvær i vores børn og os selv, så kommer vi faktisk bagefter lettere gennem pligterne. Det handler om at knytte kontakt ret effektivt, siger familieterapeuten.

  3. Inddrag børnene mere i familiens opgaver

    - Familielivet er blevet meget opdelt. Der er børneting, man kan lave, og der er voksenting. Vi skal blive bedre til at blande, så børnene også er med til at ordne de ting, der skal klares i hjemmet, så vi ikke behøver skubbe det hele til om aftenen, når børnene er puttet, og vi er helt smadret. Man skal starte med en opgave, man kan lave sammen uden at komme til at kritisere sine børn. Hvis man har børnene med i køkkenet og hele tiden er på nakken af dem, fordi de gør det på en forkert måde, bliver det jo ikke sjovt og hyggeligt, siger Marie Moesgaard.