Livsstil

Sæson for festtaler: Sådan holder du den perfekte tale

Festsæsonen er i fuld gang. Derfor har vi lavet den ultimative guide til dig, der skal holde tale til konfirmanden, bruden eller din gamle far.

"Jeg elsker dig, Mary - kom lad os gå, kom lad os se - gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed."

Sådan lød nogle af ordene i Kronprins Frederiks bryllupstale til Kronprinsesse Mary. Ordene, han brugte i talen, stammer fra en sang af Lars H.U.G., men de fleste af os husker dem nok bedst, da de blev fremført til det kongelige bryllup. 

Kronprins Frederik fejede benene væk under gæsterne på Fredensborg Slot, mens hans brud sad med tårer i øjnene.

Hvis du også gerne vil holde en tale, der bliver husket i årtier, så læs med her.

Det første, du skal sørge for, er naturligvis at skrive en god tale, hvor både form og indhold spiller. TV 2 har derfor samlet de bedste tips fra, kommunikationsrådgiver Anders Stahlschmidt, stemmetræner Dorte Koch og retoriker Martin Fehr Therkildsen, der står bag sitet røst.dk.

Sådan skriver du en god tale

 1. Talens tre grundsten

  Når du bygger en tale op, er det vigtigt at have styr på dens tre grundsten, som er; historier, pointer, og en erklæring.

  Den ene er de historier, du vil bruge i talen - det kan være anekdoter fra personens liv.

  - Det er dem, folk lapper i sig, forklarer Anders Stahlschmidt.

  De historier, du vælger i din tale, skal gerne have nogle pointer, og det vil oftest være grunden til, at du bringer dem op.

  - Hvis det bare er en god historie, som umiddelbart ikke har en pointe, så sæt dig ned og se på, hvad historien fortæller om personens egenskaber, råder Anders Stahlschmidt.

  Endelig skal der i talen være en erklæring eller et ønske

  - Hvis det er en tale til en konfirmanden, kan man for eksempel sige, at man ønsker, at konfirmanden skal bevare det gode humør, fortæller Anders Stahlschmidt.

  Erklæringen eller ønsket vil man som regel slutte talen med, så det binder en sløjfe. Men man kan også putte det ind allerførst og så uddybe det i talen.

 2. Giv talen struktur

  Del din tale ind i tre dele: indledning, midte og slutning.

  Midten skal ifølge Martin Fehr Therkildsen fylde det meste af talen, men indledning og afslutning er mindst ligeså vigtige. Indledningen skal være fængende, appetitvækkende eller provokerende.

  I midten folder du indledningen ud. Her må du gerne gå mere i detaljer, men spørg sig selv: "Hvad er de tre vigtigste ting at få sagt i talen?"

  Afslutningen bruges til opsamling og til at levere et budskab - gerne med en krølle på halen.

 3. Indbyg en overraskelse

  Talen må ikke blive forudsigelig, hvis du vil fange tilhørerne. Derfor er det en god idé at arbejde med at indbygge en overraskelse.

  - Det kan være, at man starter med en pointe, som folk bliver overraskede over at høre - noget, folk måske ikke ved om personen. Det kan godt være noget, der umiddelbart er negativt, som så bliver vendt til noget positivt gennem de historier, man bruger i talen. Det kan fange tilhørerne og føre humor med sig, siger Anders Stahlschmidt.

  Han nævner, at man for eksempel kan sige: "Du er ikke fintfølende", hvis man så underbygger det med en sjov historie, der fanger tilhørene og siger noget om personen.

   

   

 4. Stil et dramatisk spørgsmål

  En anden god måde at fange tilhørernes interesse på er ved at stille et dramatisk spørgsmål

  - Det kunne være et spørgsmål som: "Hvordan skal det gå dig, når du en dag skal køre bil?". Det fungerer som et retorisk spørgsmål, der bygger spændingen op, siger Anders Stahlschmidt.

  Spørgsmålet undersøger man så i talen, hvor man til sidst besvarer det.

 5. Hold den røde tråd

  Når du skriver din tale, så sørg for, at der er en rød tråd gennem alle dine pointer.

  - Hvis du vil være sikker på, at der er en rød tråd, så byg din tale op over et tema. Det kan også være, at du bygger talen op over en pointe, som så bliver gentaget igen og igen og igen. Pointen kan for eksempel være, at personen ikke har tålmodighed, og så skal du vælge nogle historier, der understøtter det, siger Anders Stahlschmidt.

 6. Pas på længden

  - Det vigtige er, at det, man siger, er noget, der betyder noget. Og så er det vigtigt, at selskabet lærer personen endnu bedre at kende, siger Anders Stahlschmidt.

  Talen må maks vare ti minutter, men kan også sagtens vare to minutter - det afhænger af indholdet.

  - Husk, at din tale ikke er det vigtigste ved festen, men at talen bare er et remedie, siger Anders Stahlschmidt.

 7. Brug korte sætninger

  For de fleste vil der være stor forskel på den måde, de taler og skriver på. Og en tale skal skrives, som du taler. Det vil sige, at du skal skrive i korte sætninger og passe på med at bruge alt for komplicerede ord.

Kronprins Frederik citerede fra sangen 'Vægtløs kærlighed' af Lars H.U.G. i sin tale til Mary.

Kronprins Frederiks tale blev ikke bare en succes, fordi den var skrevet godt. Fremførelsen er nemlig mindst ligeså vigtig.

Her gælder det om at tøjle nervøsiteten, tale tydeligt og have kontakt med selskabet - og så er det absolut ikke forbudt at vise følelser. Og det var en tydelig berørt Kronprins, der erklærede sin kærlighed til sin australske brud, der var mindst ligeså berørt af hele situationen. Det var så rørende, at det kunne mærkes ud gennem tv-skærmene.

Hvis du vil holde en tale, der tager selskabet med storm, så læs med nedenfor.

Sådan holder du en god tale

 1. Øv dig på forhånd

  For langt de fleste er det en god idé at øve sig på talen, inden den skal holdes.

  - Det er vigtigt, at der er nogle ting, man kan uden ad, så man ikke bare står og læser op. Det er nemlig vigtigt at have kontakt med selskabet, og det har du ikke, hvis du står og læser det hele op fra et papir, siger Anders Stahlschmidt.

  Han foreslår, at man der, hvor man har indbygget sine anekdoter, bare noterer et stikord og ikke skriver historien ordret.

  - Når du lærer passager udenad, så får du også  en bedre rytme, hvor du kan arbejde med tempoet i din tale. Du vil også undgå at tale i skriftsprog med lange sætninger, siger Dorte Koch.

 2. Pust nervøsiteten væk

  Du har måske ofte hørt, at du skal tage en dyb indånding og slappe af, inden du går i gang med talen, men det er faktisk helt forkert.

  - Når man er nervøs, er man spændt op i maven, så vejrtrækningen slet ikke kan komme ned i maven, som er meningen med en dyb indånding. Når maven er spændt op, sætter den sig i stedet i halsen, og det er endnu værre, fortæller Dorte Kock.

  I stedet skal man faktisk puste ud og tømme kroppen for luft.

  - Når man gør det, vil den næste indånding automatisk komme godt ned i kroppen, siger Dorte Koch.

 3. Plant benene i jorden

  Det er vigtigt, at du fordeler vægten på begge dine ben frem for det ene.

  - Det er vigtigt for nervøsiteten og stemmen. Man skal tænke det som om, man er nedsænket i cement - Egon Olsen-finten kalder jeg det, fortæller Dorte Koch.

 4. Brug din hånd

  Selvom dine ben skal være plantet i jorden, så skal du passe på ikke at blive for fastfrosset, når du holder talen. Så brug overkroppen.

  - Den ene hånd kan du bruge til at holde papiret med. Og den frie hånd kan du så bruge til at vise de ting, du taler om. Hvis du taler om en person i selskabet, så ræk en flad hånd ud mod dem. Men husk, at det ikke skal blive for mekanisk, siger Anders Stahlschmidt.

 5. Kig folk i øjnene

  - Kig folk i øjnene, når du holder talen - især den, du har skrevet talen til. Hvis du har overskud, kan du også kigge på tilhørerne, men det vigtigste er den, talen handler om, siger Anders Stahlschmidt.

  Han råder også til, at man engang imellem sender et smil, da det får en selv og hele selskabet til at slappe af.

 6. Tal tydeligt

  Rigtig mange talere kommer til at tale for stærkt og for lavt. Hvs du vil undgå at tale for hurtigt, så hold små pauser, hvor du indeni dig selv tæller til tre eller fire. Dorte Koch anbefaler, at du holder pauserne ved punktummerne.

  Hvis du vil være sikker på at tale højt nok, så har Anders Stahlschmidt et trick.

  - Tal så højt, så den, der sidder bagerst i rummet, kan høre dig. Når du tænker den tanke, vil din stemme tilpasse sig til det.

  Dorte Koch fortæller, at man er nødt til at forestille sig det sted i lokalet, man vil tale til. 

  - Hvis man kun tænker, at man vil tale højt frem for det fysiske sted, så kan det nemt blive skingert, siger Dorte Koch.

 7. Giv plads til følelserne

  Nogle synes, det kan være pinligt, hvis de fælder en tåre, når de holder taler. Men man skal ikke forsøge at skjule sine følelser.

  - Hvis man bliver berørt, er det bare ærgerligt. Man bliver nødt til at hvile i de følelser, man får frem. Og det er slet ikke en dårlig ting at vise følelser, for som regel vil man jo kunne huske de taler, hvor taleren har vist følelser, siger Dorte Koch og nævner, at vi nok alle kan huske Kronprinsens bryllupstale til Mary.