GO'

11-årig dreng tog makeup på og gik i skole - forvandlingen til pige var startet

Heidi Thomassen fik dengang et chok, men støtter sønnens forvandling fra dreng til pige.

En morgen i 2013 tog den dengang 11-årige Frederik en beslutning.

Han lagde make-up, tog stramsiddende tøj på, og så tog han i skole. Det blev begyndelsen på rejsen til at blive pigen Hope. 

- De fleste 11-årige drenge leger mest med drenge og med actionfigurer. Men sådan var jeg bare ikke. Jeg kunne godt lide at lege med pigerne, lege havfruer og lege med barbiedukker og lave hår på hinanden, siger den i dag 15-årige Hope Haulik i 'Go' morgen Danmark'.

- Det har altid været anderledes, og derfor har jeg altid vidst, at jeg nok ikke var helt ligesom drengene. Jeg er nok lidt mere en kvinde.

Lørdag bragte Berlingske artiklen om Frederik Brockdorff Haulik Jørgensen, der som 11-årig første gang gik sine klassekammerater i møde med foundation, øjenskygge, mascara og læbestift. 

Hope beskriver sig selv som en pige fanget i en drengekrop.

- Så tænkte jeg, at hvis jeg alligevel er en pige inde i mig selv, så skal det også frem. Så skal folk også kunne se det. Jeg kan jo ikke bare ligne en dreng, når jeg ikke er det, siger Hope Haulik.

Skulle bare ha' det overstået

Da Frederiks mor dengang så sin søn i pigetøj på vej ud af døren i hjemmet i Hvidovre med en lidt for kort bluse på, blev hun bekymret for, hvordan omgivelserne ville reagere.

- Jeg fik et chok. Jeg tænkte, at "det gør du bare ikke", forklarer Heidi Thomassen, der altid har kunnet mærke, at sønnen ikke var som de andre drenge.

I børnehaven tog Heidi Thomassen fat i psykologen, der var tilknyttet. Dengang fik hun at vide, at hun ikke skulle stoppe sønnens leg med barbiedukker og udklædninger - det var en fase.

- Hvis jeg ser hende (psykologen, red.) i dag, vil jeg sige, at den periode er der stadig, griner hun.

Transkønnede

En transkønnet er en person, der ikke identificerer sig med sit biologiske køn - nogle har også et ønske om at skifte køn. 

Som det første land i verden har Danmark per 1. januar slettet transkønnethed fra listen over psykiske lidelser.

Pinligt og en befrielse

Hope oplevede et væld af følelser den dag i 2013. Hvad ville de andre i klassen tænke om det nye udseende?

- Det var pinligt at komme ind i min klasse, når de er vant til at se mig i drengetøj, og så komme ind i et par stramme læderbukser og en lidt for kort trøje, som jeg har klippet i, siger Hope og fortsætter: 

- Men stadig en befrielse. Jeg skulle bare gøre det. Jeg skulle bare have det overstået. 

Klassekammeraterne sagde til gengæld ikke rigtig noget - måske var de i chok, tror Hope, der den dag fortæller en veninde, at hun er til fyre. Dengang troede Hope, hun var homoseksuel og ikke transkønnet. 

- Ja, det ved jeg da godt, lød svaret.

De andre i klassen reagerede også positivt på forvandlingen, hvilket var en lettelse.

- Jeg kan tage tøj på, jeg har det godt i - og hviler i mig selv i - og så bare gå i skole. Og sådan er det hver dag. 

Sådan så Hope ud som Frederik.

Det er jo en dreng, jeg har født

Ifølge Berlingske åbnede Danmark sidste år op for behandling af transkønnede børn og unge under 18 år. Det sker på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet - i løbet af det første år blev 98 børn og unge henvist til dem.

Som 12-årig kan man som transkønnet i Danmark få hormoner, der udskyder puberteten. Som 16-årig kan man få såkaldte 'krydshormoner' - det vil sige, at piger får testosteron og drenge får østrogen - og fra man er 18 år, kan man blive opereret. 

For en måned siden var Hope på Sexologisk Klinik til den første samtale på vej mod at blive udredt.

- Vi tager hele vejen. Det er det, han gerne vil, så støtter vi op om det, siger Heidi Thomassen, der fuldt ud støtter forvandlingen til Hope. Alligevel kalder hun fortsat sit barn for 'han'. 

- Det ligger så dybt i mig. Det er jo en dreng, jeg har født. Jeg skal vænne mig til at begynde at tænke, at han gerne vil være pige, siger Heidi Thomassen.

Blandt nære venner og familie bliver Hope også stadig kaldt for Frederik - og det kan den 15-årige 8. klasse-elev sagtens forstå:

- De har altid kaldt mig Frederik, og nu skal de begynde at kalde mig Hope - det er altså også bare mærkeligt, ik'? Men det bliver bedre på et tidspunkt, forhåbentlig.