Livsstil

Konfirmand om forældrenes tale: - Jeg regner med, de siger et eller andet pinligt

Konfirmationstalen er vigtig, men den er også svær, mener familien Lolk Kongsdal. Her er forældrenes budskaber.

- Jeg glæder mig til at finde ud af, om jeg har gjort noget dumt, da jeg var lille, eller om jeg bare har været helt fantastisk, siger Laura Lolk.

Ligesom så mange andre unge over hele landet skal den 14-årige pige fra Vissenbjerg på Fyn konfirmeres fredag - på Store Bededag.

Og traditionen tro vil hendes forældre holde en tale for hende under konfirmationsfesten.

- Det bliver lidt underligt. Jeg regner med, at de siger noget pinligt. Det vil jeg helst ikke have.

Men selvom den kommende konfirmand frygter de pinlige anekdoter, ser hun alligevel frem til at høre, hvad forældrene har at fortælle, og hun håber på, at der bliver sagt nogle søde ting. 

- Vi plejer ikke at fortælle hinanden en hel masse, så det glæder jeg mig lidt til, siger Laura Lolk. 

Laura Lolk Kongsdal skal konfirmeres på Store Bededag - hun er både spændt og frygter lidt forældrenes tale. Video: Carina Buus

Det skal helst være sjovt

Dagen før konfirmationen er talen endnu ikke helt færdig, afslører hendes forældre. Men de har gjort sig mange tanker om, hvad de gerne vil fortælle Laura.

- Det er her, mig og min mand viser Laura, at vi er rigtig glade for hende, og at vi elsker hende overalt på jorden og gerne vil hende det bedste, siger Lauras mor, Stina Lolk. 

Det skal helst være sjovt, der må ikke være noget, hvor hun bliver ked af det

Stina Lolk, mor til konfirmand

Det er samtidig også en svær tale, mener hun: 

- Det skal helst være sjovt, der må ikke være noget, hvor hun bliver ked af det. Jeg synes, den er svær at få formuleret rigtigt, så hun kun synes, det er sjovt, fortæller hun. 

Selv om talen ikke er helt færdig, er tanken, at indledningen bliver en personlig beretning fra dengang Laura blev født:

- Som den ser ud lige nu, skal jeg synge en strofe af Ulla Pias 'Flower Power'. Det skal jeg fordi, Laura er født hjemme i sengen og jeg var heldig, at Tom kom hjem og hjalp mig som jordemoder, fortæller Stina Lolk. 

I videoen øverst på siden kan du se og høre, hvordan forældrene regner med, det kommer til at lyde Store Bededag, når de skal holde talen for Laura.

Mor og far er der altid

Som afslutning - og budskab - vil forældrene gerne fortælle datteren, at lige meget hvad der sker ude i fremtiden, så vil de altid være der for hende. 

- Den skal slutte af med, at vi fortæller hende, at hun altid kan komme tilbage til mor og far, uanset hvad hun har gjort, fortæller Stina Lolk. 

Tom Kongsdal glæder sig til at holde talen for datteren, og mener det er en anledning til at reflektere over en række oplevelser og gode øjeblikke. 

- Den er vigtig for mig, fordi man opremser, hvad vi har gjort gennem tiden. Man prøver at stoppe op og granske over, hvad det er, der egentlig er foregået. Der har været mange gode glædesstunder, selvom man glemmer det i hverdagen. 

Herunder giver retoriker Martin Fehr Therkildsen fem tips til konfirmationstalen:

Her får du fem gode råd til konfirmationstalen fra retoriker Martin Fehr Therkildsen.

Få flere råd til at holde den perfekte tale lige her