GO'

Blogger efter grove kommentarer: Jeg har ikke gået i bukser i flere år

En video af Matilde Trobeck deles lige nu igen og igen. Nu åbner hun op om nogle af de ubehagelige oplevelser, der ligger bag den.

Torsdag gæstede bloggerne Morten Svane og Matilde Trobeck Go' aften Danmark for at fortælle om en meget populær video, som de har lavet sammen.

Videoen, der er blevet heftigt delt, viser Matilde Trobeck i undertøj med en række grimme kommentarer skrevet på kroppen.

Nu fortæller hun om, hvad der har drevet hende til at lave den kraftfulde video.

- For to år siden var jeg i byen. Der kommer en fyr hen til mig og siger, at jeg ikke kan have bukser på, fordi jeg har så store lår, og at jeg i øvrigt må være på steroider, siden de er så store, fortæller Matilde Trobeck.

Hun fik dog ikke reageret på kommentaren, og det har hjemsøgt hende.

- Jeg blev helt paf og overrasket over, at man kan sige sådan til et andet menneske. Så jeg fik ikke sagt noget, og det har jeg jo fortrudt, for da jeg kom hjem, tænkte jeg i mange uger efter, hvad jeg kunne have sagt, siger Matilde Trobeck.

Hvordan påvirkede det dig, at en mand sagde sådan om dig?

- Jeg græd, og jeg var ked af det rigtig længe. Og så gjorde det, at jeg ikke havde bukser på før for omkring tre uger siden.

Jeg tror, de mennesker, der gør det, ikke har det ret godt med sig selv. Hvorfor gå hen og prøve at få et andet menneske til at føle sig mindre værd?

Morten Svane, blogger

I alt blev bukserne lagt på hylden i to år, og første gang bloggeren tog dem på igen, var det meget svært.

- Det var grænseoverskridende. Jeg havde fået nogle med blomster på, som var meget iøjefaldende, så jeg synes faktisk, det var ubehageligt, lige da jeg skulle ud af døren. Det var sådan en grænse, jeg skulle over. Men nu går jeg tit i bukser, og det er blevet godt igen, fortæller Matilde Trobeck.

Rammer noget folk kender

På baggrund af oplevelsen med manden i byen - og en lang række andre lignende kommentarer, valgte Matilde Trobeck i samarbejde med sin bloggerkollega Morten Svane at lave kampagnen #harduikkenogetpæntatsigesåholdkæft. Da videoen skulle offentliggøres var det dog grænseoverskridende for Matilde.

- Jeg havde lidt ondt i maven, da Morten skrev til mig, at nu kom den ud, netop fordi jeg er så sårbar og står i ikke ret meget tøj i mit eget hjem, som jo er meget personligt, forklarer Matilde Trobeck.

Videoen har fået succes - faktisk har over en millioner mennesker har set den. Matilde Trobeck tror, at en del af grunden til videoen succes handler om, at mange måske har prøvet noget lignende.

- Vi har ramt noget, som mange kunne genkende, siger hun.

Bunder i dårligt selvværd

Morten Svane, der har filmet videoen, forklarer, at hans budskab med den er, at folk egentlig bare skal lære at holde deres mund, hvis det de siger ikke er pænt.

- Når det kommer til kroppe, så kan der simpelthen ikke komme noget godt ud af, at man går hen til et andet menneske, som man måske ikke engang kender, og fortæller dem, hvad man synes om deres krop i en negativ forstand. Der er ikke noget positivt udfald af det, siger Morten Svane og fortsætter:

- Jeg tror, de mennesker, der gør det, ikke har det ret godt med sig selv. Hvorfor gå hen og prøve at få et andet menneske til at føle sig mindre værd? Det må bunde i, man selv har det skidt,  siger Morten Svane.

Jeg blev sgu os lidt sur... mest på mig selv. Ikke fordi jeg kunne finde at skrive så grimme ting til folk. Men fordi jeg nogle gange tænker hold op en stor numse f. eks om andre i centeret.

Michael Riddertoft, instagrambruger

Matilde føler ligeledes, at de negative ytringer måske i bund og grund ikke handler så meget om hende,

- Når jeg får negative kommentarer nu, så er jeg blevet bedre til at tænke, at det er noget inde i kritikerne selv, der bare lige går ud over mig, men at det ikke har noget med mig at gøre, siger Matilde Trobeck.

Udvalgte kommentarer fra instagram

På Morten Svanes Instagram har videoen skabt debat. Folk er hovedsageligt meget positive over bloggerenes opråb, men for enkelte er videoen også grobund for selvransagelse.

- Jeg blev sgu os lidt sur... mest på mig selv. Ikke fordi jeg kunne finde at skrive så grimme ting til folk. Men fordi jeg nogle gange tænker hold op en stor numse for eksempel om andre i centeret. Godt budskab.. jeg vil huske mig selv på det fremover, skriver Michael Riddertoft, der står bag brugeren '_riddertoft_' på Instagram.

En anden bruger fortæller, at vedkommende faktisk har valgt at være anonym på Instagram på grund af den problemstilling, som Matilde Trobeck og Morten Svane sætter fokus på.

- Intet mindre end fantastisk! Grundet kommentarer som dem i filmen, har jeg valgt at være totalt anonym på den her Instagram-profil. Og det er lidt ærgerligt. Men et valg jeg tog, da det er den nemmeste måde ikke at få hak i humøret af kritiske kommentarer om ens udseende efterhånden.. desværre, skriver brugeren 'ugenimadbilleder' på Instagram.