Smid Tøjet

Det går pengene fra 'Smid tøjet' til: - Jeg så, hvor voldsomt og tragisk det var

Dennis Knudsen tager til Nepal med Røde Kors for at se, hvad de penge, han har vundet, går til.

Hele verden fulgte med, da Nepal i 2015 blev ramt af to voldsomme jordskælv, der efterlod landet i ruiner.

Også den danske frisør og stylist Dennis Knudsen – og derfor er han særligt glad for at vinde 250.000 kroner til et valgfrit Røde Kors-projekt i årets udgave af 'Smid tøjet', fordi han designede det flotteste sæt tøj ud af genbrugstøj.

- Jeg så jo i nyhederne, hvor voldsomt og tragisk, det var, så jeg vil rigtig gerne ud for at se, om jeg kan være med til at gøre en lille forskel, siger Dennis Knudsen.

Nu har han været med Røde Kors i Nepal for at se, hvordan pengene hjælper.

Pengene kan skabe en helt ny skole

Røde Kors har hjulpet lokalbefolkningen i Nepal med at genopbygge mange af de små landsbysamfund, der blev smadret ved skælvene. Især det at bygge skoler var ét af de vigtige indsatsområder.

- Et af de helt store behov, vi stod med tidligt, var skolerne. Børnene var bange for at gå derind, fordi de var helt eller delvist smadrede. For os i Røde Kors var det vigtigt at gå ind på det område, fordi der ikke kom øjeblikkelig hjælp fra den nepalesiske regering, fortæller Bjarne Andreasen, der står for at koordinere Røde Kors’ programmer i Asien.

Røde Kors har været med til at genoprette 32 skoler siden jordskælvet, og en af dem besøgte Dennis Knudsen.

- Det er meget håndgribeligt, at pengene kommer til at gå til en ny, sikker skole, som kan sørge for bedre uddannelse for mange børn, siger han.

Mere end et klasseværelse

For at komme til skolen måtte Dennis Knudsen vandre en time op ad et bjerg – en tur børnene tager hver dag. Derfor blev han særlig glad for den velkomst, han fik af børnene.

- Det er så rørende med alle de søde, fantastiske og smukke børn, der er her for at tage imod mig, siger han.

Røde Kors har hjulpet med at sikre over 1000 nepalesiske børns skolegang og sikre, at de blandt andet lærer engelsk. Og for de 250.000 kroner som Dennis Knudsen donerer ved hjælp af 'Smid tøjet', kan der bygges, hvad der svarer til en ny skole.

- Skolerne er absolut ikke som en dansk folkeskole, men der er trods alt et klasseværelse, lærere og undervisningsmateriale.

Og kommer der et jordskælv til, så vil hele landsbyen have et tilflugtssted, fortæller Bjarne Andreasen fra Røde Kors.

- Skolerne er nu bygget sådan, at de flere steder er det mest sikre sted at være, hvis der kommer et jordskælv igen, siger han.

Sidste år samlede Røde Kors 63,1 millioner kroner ind ved hjælp af brugt tøj. Pengene bliver fordelt ud på projekter i både udland og indland.