Smid Tøjet

Sognepræst har fundet en løsning på konfirmanders tøjræs

Sognepræst Lone Buhl Pedersen opfordrer sine konfirmander til at hoppe i genbrugstøjet til konfirmationen. Faktisk tilbyder hun det gratis til dem.

Når de ungdommen skal op til alteret og bekræfte deres kristne tro, skal det helst gøres med nyt smart tøj.

Men den seneste Lilly-model eller dyre sneakers kan blive en stor udgiftspost for forældrene.

Det problem har sognepræst i Østbirk Lone Buhl Pedersen fundet en løsning på.

- Jeg startede sidste år med et opslag i aviserne, hvor jeg efterlyst brugte kjoler og andet tøj, der kunne bruges til konfirmander, fortæller hun.

I løbet af kort tid fik hun samlet et stort udvalg sammen, og det betød, at hun i år kunne tilbyde konfirmanderne et gratis outfit til den store dag.

- Det er første hold i år, hvor jeg har kunnet sige til dem, at de kan vælge en brugt kjole eller habitjakke, siger hun.

Mere end 100 kjoler

Allerede i januar i år holdt Lone Buhl Pedersen derfor åbent hus i præstegården for konfirmander – og så kunne de frit prøve de mere end 100 kjoler, habitjakker og andet indsamlet tøj sammen med deres forældre.

- Jeg tvinger ikke nogen til noget, men jeg forsøger at gøre det så naturligt som muligt at have genbrugstøj på. Men hvis de hellere vil have en købt kjole på, så er det okay. Men de skal få muligheden for en gratis kjole her, siger hun.

Og så de unge noget, de kunne lide, kunne de bare tage det med hjem, fortæller hun.

Følte mig anderledes

En af dem, der tog imod det tilbud var 13-årige Mia Simonsen.

Jeg følte mig anderledes end dem med de købte kjoler, men på en god måde

Mia Simonsen, konfirmand

- Det var en kjole min mor fandt, som var helt enkel og lige som jeg kunne lide den, siger hun om kjolen, hun fandt hos præsten.

Hun blev konfirmeret i Østbirk Kirke d. 14. maj og har ikke fortrudt, at hun valgte at blive konfirmeret i en genbrugskjole:

- Jeg følte mig anderledes end dem med de købte kjoler, men på en god måde. Det med at vide, at det er købt til en anden, føltes specielt, siger hun.

Genbrug skal gøres smart

Sognepræstens tiltag passer godt Røde Kors’ kampagne ’Smid tøjet’, der kører netop nu. Her opfordrer organisationen danskerne til at indlevere deres brugte tøj til genbrug, så det kan sælges videre og skabe penge til nødhjælp.

Hun har da også prøvet at få de unge ind i genbrugsbutikkerne, men det har ikke været så stort et hit.

- Du får ikke de unge til at gå og lede efter en konfirmationskjole derinde. Jeg kan godt forstå, at de vil være smukke og have det nyeste nye, men man kan være lige så fin i en brugt kjole, og det vil jeg vise dem, siger hun.