Livsstil

Endnu en dansker er lige nu på vej mod toppen af Everest - og hans højre side er lam

Nikolaj Niebuhr vil være den første dansker med et handicap, der bestiger verdens højeste bjerg. Lige nu er han på vej mod toppen.

Tidligere kom det frem, at danske Rasmus Kragh måtte afbryde sin stigning mod toppen. Han var 250 meter fra målet, men måtte afbryde på grund af en storm. 

Hvis det var lykkes, havde han været den første dansker til at bestige Mount Everest uden ilt. Han ville tillige være kommet i en eksklusiv klub af bjergbestigere, som havde gjort det uden ilt, alene og fra nordsiden. 

Men et sted på Mount Everest er der i øjeblikket en anden dansker, som også kan hive en rekord i land. Det er nordjyske Nikolaj Niebuhr, som kan blive den første dansker med et handicap til at nå verdens tag, 8.848 meter over havets overflade. 

Ovenstående video var det sidste livstegn omverdenen har fået fra Nikolaj.

Nikolaj Niebuhr blev som 8-årig opereret for en blodkarsmisdannelse i hjernen og blev efterfølgende lam i højre side, hvor højre arm virker dårligt og højre ben har cirka 80 procents førlighed. Men selvom han er handicappet, ligger det ikke fjernt for ham at begå sig i ekstreme sportsgrene. Han bor i bjergene i Italien, hvor han til daglig arbejder som ski- og mountainbikeguide året rundt.

- Det er klart, at mit handicap gør det sværere for mig end for andre. Det er jo farligt, og der er jo nogen, som mister livet ved at bestige Mount Everest. Det tænker jeg da over. Men nogle gange tror jeg bare, man skal lade være med at tænke for meget, sagde han til TV 2 Nord i februar.

Khumbu gletcheren i 5.486 meters højde består at en masse dybe sprækker, som skal forceres. Video: Alexander Klemp

Han har tidligere besteget både Kilimanjaro, Monte Bianco, Mera Peak, Monte Rosa og Mt. Himlung.

Skulle have gået den svære vej

- Han kan gøre alt selv. Det var først meningen, at han ville gøre det fra nordsiden ligesom Rasmus Kragh, men han kunne ikke få en tilladelse. Så måtte det blive fra sydsiden i stedet, siger Johnny Jensen til TV 2, som er Nikolaj Niebuhrs talsperson i Danmark.

Johnny Jensen fortæller, at han sidst snakkede med Nikolaj Niebuhr tirsdag 16. maj, hvor han fortalte, at han befandt sig i base camp i 6.000 meters højde og ville gå mod toppen snart. Han har opholdt sig i højderne i ugevis for at akklimatisere sig.

- Han fortalte, at han havde det rigtigt godt og glædede sig til at komme op. Han har endda fejret sin fødselsdag deroppe, siger Johnny Jensen.