Danmark er omgivet af vand, men de færreste kender alle de små øer i de danske farvande. Forfatter Christina Vorre vil gøre dig lidt klogere her.
Du kender Samsø, du kender Læsø og du kender nok også Anholt og Tåsinge.
Men hvad med Romsø, Kyholm eller Langli?
Sidstnævnte er tre af de i alt 320 ubeboede øer, der findes i det danske farvand, fortæller Christina Vorre i Go’morgen Danmark.
Hun har skrevet bogen ’Forladt’ om tyve danske øer, hvor der aldrig før eller i hvert fald ikke længere bor mennesker.
Ubeboet ø blev brugt til pestofre
- Jeg begyndte på projektet, fordi jeg hørte om øen Kyholm ud for Samsø, der i gamle dage blev brugt som karantænestation for pest- og koleraofre, men som nu er ubeboet. Jeg havde aldrig hørt om den før, og så begyndte jeg at gå på opdagelse i de fantastiske historier, som de ubeboede øer gemmer på, siger hun.
Det blev startskuddet til det ø-eventyr, som bogen har bragt hende på, i de to år hun har skrevet på bogen.
Så begyndte jeg at gå på opdagelse i de fantastiske historier, som de ubeboede øer gemmer på
Christina Vorre, forfatter
Hun har stået på hovedet i lokalarkiverne rundt omkring i Danmark for at blive klogere på, hvad øerne har været brugt til, og hvem der levede der.
- Jeg har også været ude at tale med folk, der tidligere har boet på øerne for at høre de gode historier.
Den spændende historie er vigtigst
I bogen har hun samlet historier fra tyve af øerne. Men man skal ikke forvente den store historiske gennemgang fra A til Å:
- Jeg har valgt, at tage udgangspunkt i den spændende historie hver ø gemmer på i stedet for at gå alfabetisk til værks, siger hun.
Det er ikke alle tyve øer, der er lette at komme til. Nogle er privatejede, andre er naturreservater og andre igen bliver besøgt af turister. Undersøg altid forholdene før afgang og hav respekt for stedet, lyder rådet fra Christina Vorre.
Her er Christina Vorres miniguide til tre – for de fleste – ukendte danske øer.
Miniguide til ubeboede øer
Langli
Alle beboere på nær én hyrde forlader Langli i 1913. Cirka 30 år efter får en lokal tømrermester bygget et sommerhus til sig selv og sin familie på øen. Huset står der den dag i dag. Foto: Privatfoto Christina Vorre
En vadehavsø i Ho Bugt ud for Esbjerg
Man kan gå derud, når det er lavvande. Der bor ikke nogen derude nu, men man kan se alle resterne af tomme gårde med tilvoksede haver. Naturstyrelsenråder over et sommerhus derude.
- Det var rigtig barskt at leve her dengang. Der var rigtig mange forlis op langs kysten, så der var mange strandvaskere, der kom i land her. Det højeste punkt kalder de dødemandsbjerget, og det var der, man slæbte ligene ind, hvis de ikke kunne komme til Ho præstegård, fortæller Christina Vorre.
Romsø
Udsigten fra et forladt hus på Romsø Foto: Privatfoto Christina Vorre
Der kan man sejle ud hele sommeren.
- ’Kong Ras’ regerede på Romsø i gamle dage. Han var skovfoged, strandfoged og skatteopkræver på øen. Han holdt øje med alle, der sejlede forbi. Dengang var der ikke biler på Romsø og det blev et problem for Kong Ras, da han blev gammel og ikke kun gå rundt på hele øen. Men en erhvervsmand fra Odense forærede ham en gammel Ford T, så han kunne. Skroget fra den bil kan man stadig se i dag, fortæller Christina Vorre.
Enehøje
Peter Freuchen deltog i mange polarekspeditioner, blandt andet som medlem af den berømte Thuleekspedition. Som et minde rejste han en portal af hvalkæber på toppen af Enehøje. Portalen står på øen den dag i dag. Foto: Privatfoto Christina Vorre
Ligger ved Lolland. Man kan sejle til øen fra Naksskov.
- Eventyrer og polarforsker Peter Freuchen var med på en udgave af Thuleekspeditionen sammen med Knud Rasmussen, og da han kom hjem købte han Enehøje. Han var feriebarn i Nakskov, og som barn svømmede han om kap med de andre børn om at komme først til Enehøje. Den, der først kom i land, blev udråbt til øens konge og det var så Freuchen. Dengang blev han dog smidt i vandet igen af en lokal landmand, men som voksen blev han så på en måde øens konge, da han købte øen, fortæller Christina Vorre.