Mygge-råd overrasker eksperter: Det vil sikkert holde alt væk

Det er ved at være sæson for myg og dermed de kløende myggestik. På Facebook kommer danskerne med gode råd til hinanden. Men holder de overhovedet?

Myggesæsonen er gået i gang, og henover sommeren kan du nok ikke undgå at få et stik eller to.

TV 2s brugere har på Facebook givet deres bud på, hvordan man undgår myg og myggestik på de lune sommeraftener. Men virker de?

Vi har spurgt to eksperter, epidemiolog ved Danmarks Tekniske Universitets Veterinærinstitut René Bødker og naturvejleder i Naturstyrelsen Jes Aagaard. Og flere af rådene fra læserne er både nye og overraskende for dem. Og nogle af dem, mener de endog faktisk, kunne have en effekt. For eksempel eddike.

1. Sprøjt eddike på huden

Simone Neist skriver på Facebook, at hun putter eddike i en forstøver og sprøjter det på huden, når der er myg i luften.

- Det lugter i 10 sekunder, og så er det ovre. Jeg plejer at blive jagtet af myg, og nu får jeg faktisk kun, hvis jeg glemmer min eddike. Har delt rådet med dem, jeg kender, og det virker altså, selvom det lyder skørt, skriver hun.

Rene Bødker: Det kender jeg ikke til. Det vil sikkert holde myg og alt muligt andet væk... inklusiv ægtefællen.

Jes Aagaard: Det kan godt være, at hun har nogle personlige erfaringer, men jeg kender ikke til den metode.

2. Lavendel-olie

Daniel Christensen foreslår lavendelolie som myggeafskrækker.

- Smør dig ind i det, og så bliver du ikke stukket. Jeg har fået, jeg ved ikke hvor mange myggestik, når jeg har besøgt min onkel i Sydfrankrig. Og så prøvede jeg noget lavendelolie, som jeg sprayede på kroppen, og det hjalp, så jeg slet ikke fik myggestik, når jeg var dernede, skriver han.

Rene Bødker: Den har jeg heller ikke hørt om. Det lyder dog lidt mere behageligt end eddike.

Jes Aagaard: Det er svært at sige, om det virker. Det kan godt være, at der er nogle aktive stoffer i lavendel, der kan skræmme myggene væk, men jeg har ikke hørt om det. Sådan noget kræver kliniske forsøg.

3. Citronskiver på en tallerken

Facebook-brugeren Anne Poulsen mener, at citronskiver på en tallerken i vindueskarmen eller på havebordet virker mod myg.

Rene Bødker: Jeg kender ikke nogen som helst dokumentation for det. Men man har jo brugt citronella, som længe har været kendt som naturlig afskrækkelse, men faktisk er det ikke særlig effektivt. Så jeg vil tillade mig at forholde mig meget skeptisk til citronskiverne.

Jes Aagaard: Der findes myggespray og lignende med citronella, så det kan jo godt være, at citronen afgiver en svag duft af de æteriske olier, der skræmmer myggene væk.

4. Limeskiver med nelliker i

Et andet bud på at afskrække myggene i sommeraftenerne er en halveret lime med nelliker stukket i.

Rene Bødker: Det lyder som en hel julestue. Men jeg vil sige det samme om denne løsning som ved citronskiverne; Jeg har meget svært ved at forestille mig, at det gør noget.

Jes Aagaard: Jeg har ikke hørt om det, men det kan godt være, at det har en svag effekt.

5. Eukalyptusolie blandet med kokosolie

Facebook-brugeren Nadia Hansen skriver, at hun har oplevet, at eukalyptusdråber blandet med kokosolie virker som myggemiddel.

- Det virker ikke 100 procent, men det har en effekt, skriver hun.

Rene Bødker: Det lyder lidt mere behageligt end eddiken, men jeg har aldrig set nogle ordentlige studier af denne løsning.

Jes Aagaard: Jeg har ikke selv prøvet det, men det kan da godt være, at det kan have en svag effekt.

6. Rose Geranium-plante

Annette Hansen købte sidste år en Rose Geranium-plante, som, hun oplevede, holdt myggene væk.

- Ikke én myg fik jeg besøg af indendørs sidste år, skriver hun.

Rene Bødker: Der er faktisk nogle planter, som er rigtig effektive - især Krysantemum, som producerer stoffet pyrethrum. Flere blomster og planter indeholder potente stoffer, som de bruger til at slå larver og andet ihjel, der spiser af bladene.

Jes Aagaard: Der findes produkter, hvor man kemisk har efterlignet stoffet i geranium-planter, og det skulle eftersigende virke.

Ifølge Gyldendals 'Den Store Danske' anvendes pytherum i dag i mindre omfang som insektgift. Syntetiske efterligninger af det naturlige stof bruges i stor udstrækning til skadedyrsbekæmpelse.

7. En god cigar

Bella Jensen skriver på Facebook, at hun aldrig bliver stukket:

- En god stor cigar, og de holder sig væk. Hehe.

Rene Bødker: Der er nogen, der sværger til røg. Jeg kan ikke afvise det, men personligt ville jeg foretrække myggestik frem for en cigar.

Jes Aagaard: Det her med røg har jo længe været et spejdertrick. Det har længe heddet sig, at man skulle sætte sig på røgsiden af bålet, men om det er rigtigt, ved jeg ikke. Jeg kan nok godt nikke genkendende til det, men så er spørgsmålet, hvad der er mest behageligt - røg eller et par myggestik. Jeg har engang læst, at det skulle være rigtig effektivt mod myg, hvis man samler nogle af de svampe, der vokser på birketræer og smider dem på bålet. Den røgudvikling skulle angiveligt holde myggene væk.

8. Ølgær-tabletter 

Aase Sørensen skriver, at hun spiser ølgær-tabletter fra april og resten af sommeren.

- Det giver dejlig energi, og så kan myggene ikke lide dit blod, skriver hun.

Rene Bødker: Der er b-vitamin i ølgær, og flere mener, at eksempelvis B12 virker mod myg, men det er altså ikke supergodt dokumenteret.

Jes Aagaard: Jeg har godt hørt, at et overload af b-vitaminer skulle have en effekt. Men mig bekendt er der ikke nogle kliniske undersøgelser, der bekræfter det. Personligt har jeg det sådan, at man skal have de vitaminer, man har behov for - så at indtage mere end det for at undgå myg, er ikke noget, jeg vil kaste mig ud i.