Jysk godsejer i svært dilemma: Alle fire børn vil arve godset - men kun én kan

Det idéelle ville være, hvis børnene kunne deles om godset, men det er ikke muligt, mener ejeren af Børglum Kloster.

Dengang Hans Henning Rottbøll som 23-årig overtog Børglum Kloster, var der ingen tvivl om, at han skulle stå med ansvaret.

- De andre (Hans' søskende, red.) valgte det fra tidligt i livet. Jeg tror faktisk, jeg blev sat i verden, fordi de stod og manglede én til at overtage. Jeg var efternøler, griner den i dag 55-årige godsejer om aldersforskellen på 11 år til den næste bror.

Men med hans og hustruens egne børn er det en anden historie, og derfor har de en beslutning, der skal træffes. 

I mandagens afsnit af 'En stor dag på godset' nævner både godsejeren og datteren Benedicte Rottbøll, at alle fire søskende, der er i alderen 25-30 år, gerne vil overtage godset en dag.

- Jeg vil frygtelig gerne, og det ved jeg, de andre også gerne vil, så nu ser vi, hvad der sker, siger Benedicte Rottbøll.

Man kan gå på vandet

Hans Henning Rottbøll overtog i en meget ung alder familiens nordjyske gods med dertilhørende 437 hektar jord.

- Når man er 23 år, kan man gå på vandet. Jeg ville have haft meget mere respekt for opgaven, hvis jeg var 40 eller 45, og tænke, at der var meget at se til, siger den i dag 55-årige godsejer.

Landsmandseleven opholdt sig i 1984 på en farm i Australien, da han fik at vide, at faren var død af en hjernetumor efter kort tids sygdom. Hans Henning Rottbøll måtte skynde sig hjem for at overtage familiens gamle bygninger.

Han forklarer, at han lærte at drive godset efter 'learning by doing'-princippet og med hjælp fra hustruen, familiemedlemmer og ansatte.

Nordjysk godsejer fortæller her om, at hans søskende ikke ønskede at overtage godset.

Så mange facetter

Hans Henning Rottbøll beskriver det som et privilegium, at alle fire børn er interesseret i at overtage godset. Men det giver også et dilemma. Det handler for ham ikke om, at det skal gives videre til den ældste i flokken - men til den, der er bedst egnet.

Det kan blandt andet være ud fra, at de har en uddannelsesmæssig ballast og en personlig karakter, der kan tåle modgang, forklarer han.

- Der er så mange facetter. Der er regnskaber, måske et marked, der skal arrangeres, eller marker, der skal pløjes eller sås. Der er mange ting, man skal vide noget om og have lyst til.

- Den, der overtager, får det som en livsopgave, som de ikke kan lægge fra sig igen bagefter. Så man kan godt sige, at bordet fanger, siger han.

Ikke nok indtægt til fire

Derudover mener han, at det er en opgave, som kræver, at en partner er med ombord. 

- Vi skal se, hvem de finder sammen med, som også skal synes, at det er en god idé, og så er det op til Anne (hustruen Anne Fuglede Jørgensen, red.) og jeg at finde den bedst egnede.

Kunne de gå sammen alle fire, ville det være ønskesituationen, men man kan ikke hente fire indtægter ud af det

Hans Henning Rottbøll, godsejer ved Børglum Kloster

Godset tjener blandt andet sine penge på landbrug med havre, hvede, byg, raps og græsfrø, ophold på godset og forskellige arrangementer som middelaldermarked og koncerter.

Børnene er uddannet som henholdsvis økonom, historiker, filmproducer og erhvervsfilosof, så de kan derfor alle byde ind med noget forskelligt.

- Kunne de gå sammen alle fire, ville det være ønskesituationen, men man kan ikke hente fire indtægter ud af det. Derfor kan det kun være én. Nogle gange skal der også træffes beslutninger, og så er der én, der skal sidde for bordenden, siger han.

Én ting er dog sikkert - beslutningen bliver truffet, mens godsejeren stadig er i live.

- Det, synes jeg, man har pligt til. Så kan de forhåbentlig nøjes med at gå og være kede af det og ikke skændes om noget. Alt, hvad man kan lukke af, skal lukkes af inden, siger han.

Få en rundtur på Børglum Kloster i 'En stor dag på godset' på TV 2 PLAY.