GO'

10-årig Talent-deltager får hademails fra voksne: - De skriver, at jeg er homo

- Det er vildt, hvor meget folk nogle gange giver los, selvom det er til drenge på 10 og 12 år, siger drengenes far.

I den milde ende giver folk udtryk for, at Elias Høgsted Nielsen fra 'Danmark har talent' overhovedet ikke kan synge, men det er langt fra det værste, som den talentfulde dreng må lægge øre til.

- Specielt voksne skriver rigtig meget grimt, fortæller Thomas Høgsted Nielsen, der er far til Elias i 'Go' morgen Danmark'.

- De skriver, at jeg er homo, og at det er ufortjent, at jeg gik til finalen og sådan noget, fortæller Elias Høgsted Nielsen.

Elias Høgsted Nielsen blev landskendt, da han var med i TV 2-programmet 'Danmark har Talent', hvor også hans storebror Emil optrådte sammen med Elias.

Lige siden har de to brødre haft travlt med at optræde over hele landet. Til sommer vil de desuden turnere rundt med Rasmus Nøhr og Zididada.

Meget hård tone

Og når man har en smule succes, kan tonen ofte blive hård. Det fortæller Anna Bjerre, der er psykolog og direktør i girltalk.dk, som er et forum for unge piger.

- Mange modtager grove kommentarer på Facebook, og tonen er meget hård. Især her i jantelovsdanmark, hvor man ofte bliver sablet ned, hvis man stikker næsen for langt frem, siger Anna Bjerre.

Anna Bjerre fortæller, at tonen helt klart er blevet værre, efter de sociale medier er kommet til. Sidder man bag sin skærm, bliver ens såkaldte spejlneuroner ikke aktiveret.

- Det betyder, at hvis du ser én, der bliver ked af det i den virkelige verden, vil du automatisk spejle personen og selv blive ked af det. På de sociale medier ser vi derimod ikke, hvad vores hårde ord gør ved andre, siger Anna Bjerre.

Emil og Elias' far er overrasket over, hvad voksne tillader sig at sende af sted, når de sidder bag skærmen.

- Det er vildt, hvor meget folk nogle gange giver los, selvom det er til drenge på 10 og 12 år, siger Thomas Høgsted Nielsen.

I har stemt, og nu skal spændingen udløses. Hvem er årets vinder af 'Danmark har talent' og præmien på 250.000 kroner? Video: Amalie Hebel Andersen

Det er for let at tale grimt

Andre deltagere i talentprogrammer har også oplevet de hårde ord fra både børn og voksne.

13-årige Tobias TKB fra 'Danmark har talent' synger i sangen 'Tiden Flyver', om dem, som kommer med negative kommentarer. Og han dedikerer sangen til alle de kunstnere, der får lignende kommentarer. 

- Jeg vil fortælle, at man skal være ligeglad med de mange grimme ting, som folk kan sige om ens musik. Jeg vil hellere se bort fra det og lytte til dem, som vil mig det godt. Det er det, min sang handler om, siger den 13-årige dreng.

Underholdningsredaktør på TV 2, Thomas Richardt Strøbech, erkender, at de medvirkende kan risikere at møde negative kommentarer, men at der bliver gjort meget for at imødekomme problematikken.

- At tale ordentligt til hinanden i både det offentlige rum og på sociale medier er et meget vigtigt og relevant emne lige nu. Det er som om, at det er blevet for let at lade være, siger Thomas Richardt Strøbech og fortsætter:

- På vores sociale medier gør vi meget ud af holde øje med og sikre den gode tone, men vi forbereder også deltagerne på, at det desværre ikke altid er tilfældet, at de udelukkende vil møde positive henvendelser og kommentarer, siger Thomas Richardt Strøbech og fortsætter:

- Heldigvis er vores erfaring, at de fleste får langt mere godt med på vejen end skidt, men det er til stadighed, et område vi har fokus på.

Hjemme hos Elias og Emil Høgsted Nielsen, forsøger drengenes far at klæde dem på i forhold til de voldsomme kommentarer.

- Vi taler om, hvorfor mon folk skriver, det de skriver, og hvorfor nogen har behov for at skrive 'du er bøsse' til en dreng på 10 år. Jeg har den holdning, at man skal tale om det. Selvfølgelig ikke hver gang, for ellers kan man jo ikke lave andet, forklarer Thomas Høgsted Nielsen.

Afstemning

Tænker du over din tone på de sociale medier?