Livsstil

Husker du kræftsyge Kristoffer? Nu er han rask

Frederik skal lære at spise og omgås andre igen.

Som så mange andre små børn er Kristoffer Jørgensens søn helt vild med tog. Men her hører ligheden med jævnaldrende også op. 

Da han var bare et år gammel, fik han en kræftdiagnose, der vendte op og ned på hele familiens liv. 

Behandlingsforløbet betød, at han ikke kunne færdes offentlige steder, og toginteressen måtte som så meget andet dyrkes på afstand.

Han lå bæltefikseret i 16 dage, uden at vi måtte tage ham op.

Kristoffer Jørgensen, far til Frederik

I dag er han så småt på vej ud i virkeligheden igen.

- Det er en byrde, der bliver løftet fra brystet

Frederiks kamp mod kræften blev kendt i april, da hans far delte en rørende tak til DSB på Facebook.

På en af deres mange ture til lokomotivværkstedet i Aarhus, hvor de kunne se tog på afstand, faldt de i snak med en ansat, der arrangerede en privat rundtur for dem.

- DSB har givet min søn en af de største oplevelser, han har haft i sit liv ind til videre. Det er svært at beskrive, hvor meget det betyder for ham og for den sags skyld mig, lød det fra Kristoffer Jørgensen, der også har svært ved at sætter ord på den store nyhed, familien fik for få uger siden.

- Hvad skal man sige? Det er jo en byrde, der bliver løftet fra brystet, som det er svært at forklare størrelsen af. Det er det uvirkelige, der bliver til virkelighed. Det betyder, at han, jeg og hans mor kan genoptage vores liv, siger Kristoffer Jørgensen. 

Lille Frederik er nemlig blevet raskmeldt efter 13 måneders intens kamp mod en kræfttumor. 

- Han er meget glad og positiv. Han forstår ikke konceptet raskmelding, men man kan mærke på ham, at der nu bliver sat gang i nogle ting. Der sker noget andet end bare hospitaler, siger Kristoffer Jørgensen.

Nye muligheder venter

Siden takken til DSB har mange kontaktet familien med forslag til andre oplevelser til Frederik.

Overskuddet har ikke været der, men nu tager de hul på dem.

- Frederik har været ude og køre med tog ned og besøge sine bedsteforældre. Vi er begyndt at have ham med i legeland, og vi har tænkt at tage ham i svømmehallen, for det har han været helt afskåret fra. Det er alt sammen små milepæle for os, siger Kristoffer Jørgensen. 

Bæltefikseret i 16 dage

Selvom Frederik vandt slaget mod kræften, er han stadig meget mærket af sygdommen. 

- Han skal blandt andet lære at spise igen. Han har stort set heller ikke været sammen med andre børn, så han har også noget, han skal indhente sprogligt og socialt, fortæller Kristoffer Jørgensen, der ser frem til, at sønnen snart starter i institution.

Min mavefornemmelse siger mig, at han nok skal vokse op og blive en glad og positiv dreng.

Kristoffer Jørgensen, far til Frederik

Lige nu er Frederik dog ikke meget for at slippe mor og far af syne. Et behandlingsforløb i udlandet har sat sine psykiske spor. 

- Han fik 143 runder strålebehandling i Paris, hvor han blandt andet lå bæltefikseret i 16 dage, uden at vi måtte tage ham op. Det var en voldsom tur for os alle, og han har fået en separationsangst, siger Kristoffer Jørgensen. 

Se DSB-medarbejderen, der gav Kristoffer Jørgensen og Frederik en privatrundtur, svare på deres rørende besked.

I sidste uge fik den lille dreng en oplevelse, som han normalt ikke får - af en kvindelig DSB-medarbejder ved Langenæs, der gav Frederik og hans far en rundvisning på DSB's tog-værksted. Nu har faren og drengen fået en hilsen fra DSB. Video: Thomas Jørgen Seerup

Kampgejst for livet

De næste mange år vil sygehuse stadig være en stor del af Frederiks liv. 

Han skal scannes hver tredje måned for at sikre, at kræften ikke vender tilbage. Men familien er fortrøstningsfuld.  

- Han skal også nok komme igennem. Min mavefornemmelse siger mig, at han nok skal vokse op og blive en glad og positiv dreng, siger Kristoffer Jørgensen. 

Den hårde start på livet har nemlig vist, at den toårige dreng ikke lader noget stå i vejen for sig. 

- Han har hele forløbet igennem haft en meget særlig indstilling. Han har vist kampgejst, gå på mod, vilje og et positivt sind. Det tror jeg kommer til at hjælpe ham resten af livet, spår Kristoffer Jørgensen.