Livsstil

Tæt opløb: Her er brugernes favorit-bandeord

Et bestemt bandeord bør man dog gå langt uden om.

Nej, man må ikke bande, men vi gør det alligevel. Og hvilket ord bruger vi så mest?

Vi har spurgt TV 2s brugere, og der er rigeligt at vælge imellem.

Religiøs eller eksotisk

Inden vi løfter sløret for yndlingsbarnet, skal vi se på, hvor udtrykkene stammer fra. 

Jeg holder mig til det gode gamle 'fuck'.

Anne Berthe Lund Jensen 

De ældste af slagsen er de religiøse som 'fandengalme', 'satans' og 'for helvede'. Smædeord som 'kraftedeme' og 'kraftstejlme', der omhandler sygdommen kræft, har også en del år på bagen. 

Nogle af de mest almindelige eder er inspireret af kroppen og bruges ofte med andre ord for at understrege en følelse eller pointe. Det kan være 'pissesjovt', 'røvsygt' eller 'lorteland'. 

Her holder danskernes kreativitet dog op, for de nyeste skældsord som 'fuck', 'shit' og 'damn' er hentet hjem fra udlandet. 

Tæt opløb

Resultatet blev et tæt opløb mellem det engelske 'fuck' og det gammeldanske 'sgu', hvor den sidste lige til sidst sneg sig op på førstepladsen. 

At et importeret bandeord er blandt favoritterne står også klart i læsernes kommentarer.

- Jeg er temmelig konservativ. Jeg holder mig til det gode gamle 'fuck', skriver Anne Berthe Lund Jensen i en kommentar på TV 2s Facebookside.  

Jeg skynder mig at flytte mig, hvis jeg for eksempel står i en bus, og nogen bander meget.

Kirsten Rask, sprogmagister

- Jeg tror 'fuck' vinder herhjemme. Specielt efter den 7-årig har set Casper C sige: "Kan jeg be' om noget f***king respekt", indrømmer Sarah Lind Skibild.

Afstemning

Hvilket bandeord bruger du mest?

Utiltalende eder

Mens 'fuck' og 'sgu' for nogle er en del af hverdagssproget, får andre det fysisk dårligt af forbandelserne, fortæller sprogmagister Kirsten Rask. Hun er selv en af dem.

- Almindelige bandeord som pisse og skide kan jeg næsten ikke holde ud. Jeg ser dem straks for mig, og det er meget ulækkert. Hvis jeg kan komme til det, skynder jeg mig at flytte mig, hvis jeg for eksempel står i en bus, og nogen bander meget, siger hun. 

Bandeord er ligeså fine som alle andre ord.

Dallas Roland Beikes

Hun ville ønske at danskerne talte mere stuerent, og hun bakkes op af et flertal af TV 2s læsere, der også mener, vi kan blive bedre til at holde os i skindet. 

- Jeg finder det utiltalende at bande, og jeg er opdraget til, at det gør man ikke, skriver Anette Mandal Holmkjær.

Afstemning

Bander danskerne for meget?

Her kan ordene gavne

Men ederne er ikke altid negative. De kan ligefrem være en hjælp i visse situationer.

- Det er smertedæmpende, hvis man for eksempel slår sig. Det leder opmærksomheden andre steder hen, men det virker ikke, hvis man ellers bruger bandeord hele tiden, siger sprogmagister Kirsten Rask.

Jeg synes at det mest modbydelige bandeord er 'kraftedeme'. Jeg er almindeligvis ikke sippet, men jeg beder gerne venner om ikke at bruge det i mit nærvær.

Torben Leif Hansen

Flere af TV 2s brugere påpeger, at ordene også er gode til at sætte tryk under et udsagn.

- Det er netop fordi de er virkningsfulde og gør indtryk, at man bruger bandeord. Det er fuldt ud overvejet, skriver Stine Frost Genet. 

- Bandeord er ligeså fine som alle andre ord. Variation er kodeordet, hvis ikke jeg skal trættes, skriver Dallas Roland Beikes.

Kræft er ikke for sjov

Et bestemt kraftudtryk skal man dog holde sig fra ifølge læserne.

- Jeg synes, at det mest modbydelige bandeord er 'kraftedeme', det lyder frygteligt, når nogen bruger det. Jeg er almindeligvis ikke sippet, men jeg beder gerne venner om ikke at bruge det i mit nærvær, skriver Torben Leif Hansen.

Han er langt fra den eneste, der ikke synes, at udtrykket, der betyder 'må kræften æde mig', er noget at spøge med.  

-  Jeg siger altid til folk, at hvis de ved, hvad det betyder, så sagde de det ikke, for det ønsker ingen. Det er forbudt at sige i mit hjem. Der findes ingen værre bandeord i min optik, lyder det fra Anette Mandal Holmkjær. 

Deltag i debatten på TV 2s Facebookside: