Livsstil

Har du også opdaget Facebooks nye funktion? Sådan får du den

Her er Facebooks nye reaktion. Et regnbueflag. Facebook

Aktivister bruger den mod politikere og privatpersoner.

Tommel op, hjerte og alverdens smileyer.

Siden Facebook åbnede op for andet end bare det klassiske 'synes godt om', er det gået stærkt, og nu kan du få endnu en reaktion til samlingen.

En regnbue. 

Hædrer en bestemt gruppe

Den nye reaktion er kun tilgængelig i juni måned.

Det er nemlig måned for de såkaldte Pride-arrangementer i blandt andet USA. Det vil sige arrangementer, der hylder homoseksualitet, biseksualitet, transkønnethed og lignende mindretal, og nu er Facebook hoppet med på fejringen.

- Vi vil skabe en platform, der understøtter alle miljøer. Så vi fejrer kærlighed og forskellighed ved at give jer en speciel reaktion til at bruge i Pride-måneden, skriver Facebook selv.

Sådan præsenterede Facebook den nye reaktion.

Samtidig er de ekstra reaktioner, nye funktioner kan skabe, guld værd for mediet.

- Man må aldrig glemme, at Facebook er et gigantisk aktieselskab, der kun har ét formål: At tjene penge på vores tid på sociale medier. Men grundlægger Mark Zuckerberg ser også Facebook som et selskab, der skal nedbryde grænser og gøre verden mindre og mere accepterende. Og derfor er det helt naturligt for Facebook at støtte op om homoseksuelles rettigheder, vurderer TV 2s udviklingsredaktør for sociale medier, Kaare Sørensen.

Langt fra første forsøg på at skabe fællesskab

Flere gange tidligere har mediet skabt midlertidige funktioner med succes.

Sidste år testede de muligheden for at reagere med en blomst, der skulle symbolisere taknemmelighed i forbindelse med mors dag.

Denne blomst blev lanceret af Facebook til brug omkring mors dag.

Men de mest populære midlertidige funktioner hidtil knytter sig til profilbillederne.

I fællesskab har danskerne lagt filtre, der for eksempel viser det franske, belgiske og norske flag, over deres billeder for at vise støtte til de ramte nationer i forbindelse med terror.

Da det franske satireblad Charlie Hebdo blev angrebet, skiftede millioner til et sort billede med den hvide tekst "Je Suis Charlie".

Som støtte til det franske blad Charlie Hebdo, hvor 13 blev dræbt af terrorister i 2015, skiftede mange deres profilbilleder på Facebook ud med denne tekst.

TV 2 havde også et værktøj med en lyserød cancer-sløjfe, man kunne tilføje sit profilbillede under 'Knæk Cancer'-kampagnen i efteråret, og Facebook lancerede et regnbuefilter, som mange kendte benyttede sig af, da ægteskaber mellem to af samme køn blev tilladt i USA.

26 millioner lagde et regnbuefilter over deres profilbillede i 2015.

Der er gået politik i den

Den nyeste regnbuereaktion bliver hyldet af mange Facebook-brugere. Men knap var den født, før kreative sjæle begyndte at bruge den aktivistisk.

I USA er der nu gået sport i at sende regnbuer til politikere og privatpersoner, der udtrykker sig kritisk om seksuelle mindretal.

Aktivister bruger nu den nye funktion som svar til folk, der ikke støtter miljøet.

Men vi skal ikke forvente, at Facebook fremover kommer til at puste mere til den politiske debat.

- Under den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år var Mark Zuckerberg faktisk overraskende politisk i et direkte angreb på Donald Trump, som Zuckerberg anklagede for at sprede frygt med planerne om en mur til Mexico. Men ellers har Facebook forsøgt at holde sig langt væk fra de store politiske markeringer, da de altid er opmærksom på, at deres godt to milliarder brugere over hele verden ikke nødvendigvis vil være enig med dem. Så jeg tror ikke, at vi skal forvente at se alt for meget af det her, lyder det fra TV 2s udviklingsredaktør for sociale medier, Kaare Sørensen.

Sådan får du regnbuen frem

Regnbuen dukker ikke automatisk op, som det var tilfældet med blomsten på mors dag.

Vil du kunne reagere på dine venners opdateringer med den, skal du først logge ind på Facebook. Herefter skal du 'synes godt om' Facebooks side LGBTQ@Facebook, og så findes regnbueflaget blandt hjertet og smileyerne, når du liker noget.

I hvert fald juni ud, hvorefter Facebook efter eget udsagn vil fjerne muligheden igen.