Livsstil

Firma involveret i kopisag for niende gang: Her er hele listen

Tidligere DR-chef Kenneth Plummers firma er igen anklaget for at producere kopivarer.

Kinesiske lykkearmbånd, gummistøvler og urtepotter er bare nogle af de designs, som firmaet Ronald A/S tidligere har været anklaget for at have kopieret.

Og nu er en lille skumgummihætte, der skal skærme din telefons headset mod vinden, også føjet til listen.

Iværksætteren Kenneth Tram har udviklet skumgummihætten Phoamy og blev derfor noget overrasket, da han så, at en lignende kunne købes i Netto til 20 kroner. Det fik ham til at skrive et Facebook-opslag, hvor han anklager administrerende direktør i Ronald A/S, Kenneth Plummer, for at have stjålet Phoamys design på et netværksmøde, hvor de begge deltog.

TV 2 har fundet frem til otte andre sager, hvor Ronald A/S er blevet anklaget for at kopiere andres produkter. Se listen nederst i artiklen.

Når kopiering bliver en forretningsmodel

Der har altid været kopisager, men det er noget nyt, at det bliver gjort til en forretningsmodel at kopiere, siger ph.d. og lektor i designstudier ved Syddansk Universitet Stina Teilmann-Lock.

- Med nogle firmaer kan man ikke tænke andet, end at de kalkulerer i efterligninger. De ved, at loven ikke altid kan håndhæves, og de ved, at dem, de kopierer, ikke nødvendigvis har en juridisk afdeling, der kan lægge sag an.

Når et firma som Ronald A/S har været involveret i kopisager ni gange siden 2004, så vurderer hun, at de gør det med fuldt overlæg.

- Når de har så mange sager, så lyder det som om, at det er deres forretningsmodel, siger hun.

Den kritik giver administrerende direktør Kenneth Plummer dog ikke meget for.

Hvis hun kan sige det ud fra de tre eksempler siden 2013, så synes jeg, det er en luftig konklusion

Kenneth Plummer, administrerende direktør for Ronald A/S

Plummer afviser kopikritik: Få sager siden 2013

Plummer, der tidligere har været generaldirektør i Danmarks Radio, tiltrådte som administrerende direktør i Ronald A/S i 2013 og gjorde, ifølge ham selv, en stor indsats for at komme kopisager til livs.

- Da jeg startede, indførte jeg det som en del af personalepolitikken, at hvis nogen ser et produkt, der krænker andres ophavsrettigheder, så har de ret til at sige til, siger han.

Han understreger også, at tre sager siden 2013 ikke er meget, når man ser på firmaets størrelse. Og han mener derfor, at Stina Theilmann-Lock tager fejl af virksomheden.

- Jeg ved ikke, hvor godt hun kender vores virksomhed og forretningsgrundlag, men jeg går ud fra, at det er relativt begrænset. Hvis hun kan sige det ud fra de tre eksempler siden 2013, så synes jeg, det er en luftig konklusion.

Det er Ronald A/S, der har produceret skumgummihætten og dernæst solgt den til supermarkedet Netto, som nu har taget produktet midlertidigt af hylden.

Opdatering: Iværksætter Kenneth Tram har nu trukket sin anklage mod Ronald A/S og Kenneth Plummer tilbage. Tram beklager, at han har kaldt Plummer en tyv i det, han kalder "et anfald af skuffelse, raseri og affekt". 

Her er firmaets ni kopisager

 1. 2004: Anne Blacks lysestager

  I 2003 blev et par fyrfadslysestager taget af hylderne i Netto. Lysestagerne var produceret af Ronald A/S og solgt til Netto, men de havde en lighed med et par fyrfadslysestager fra kunsthåndværker Anne Black.

  Netto tog dem derfra ud af handlen og indgik et forlig i 2004 med Anne Black på 20.000 kroner.

 2. 2005: Regnjakker til børn

  Ronald A/S producerede regnjakker, som havde slående lighed med dem fra børnetøjsmærket Ticket To Heaven. Kopijakkerne blev solgt i Netto og andre butikker, og Netto indgik forlig med Ticket To Heaven.

 3. 2007: Ilse Jacobsens gummistøvler

  I en tidligere udgave af artiklen skrev vi, at Ronald A/S har været i en sag mod Ilse Jacobsen i en kopisag om firmaets gummistøvler med snører. Den information kom fra en tidligere artikel på dr.dk

  Virksomheden Ilse Jacobsen har efterfølgende bekræftet, at de har haft en sag mod Ronald i 2007.

   

      

 4. 2007: Designtasker til mobiltelefoner

  Det er 2007, og tasker til mobiltelefoner hitter. En udgave bliver solgt i Netto, der er produceret af Ronald A/S – de ligner bare designtaskerne fra mærket Erfurt Luxury Accessories.

  Det måtte Netto erkende og indgik forlig med Erfurt.

 5. 2009: Kinesiske lykkearmbånd

  Smykkefirmaet Martina of Sweden (der senere skiftede navn til Accessory World) har stor succes med at sælge de såkaldte kinesiske lykkearmbånd La Chance og har blandt andet kunder som grevinde Alexandra og fodboldspilleren Ronaldinho. Men pludselig dukker en vellignende kopi op i Bestseller-butikker som Vero Moda, Only og Pieces. Bestseller har købt armbåndene af Ronald A/S.

  Martina of Sweden lægger sag an mod Ronald A/S, men taber i retten. I den her sag bliver Ronald A/S tilkendt en erstatning på 2,5 millioner kroner, men Martina of Sweden gik efterfølgende konkurs, og Ronald A/S fik kun 250.000 kroner, som Martina of Sweden havde stillet sikkerhed for.

  Rettelse: I en tidligere udgave stod der, at Martina of Sweden gik konkurs inden afgørelsen. Det er forkert, da Ronald A/S har vundet sagen i retten, som der står i afsnittet ovenover.

 6. 2010: Zarah Voights sorte plastsmykker

  For 80 kroner kunne et par sorte plastøreringe og en halskæde købes i Bestsellers butikker. Men smykkerne var en slående kopiering af smykkedesigner Zarah Voights designs. Bestseller og Ronald A/S erkendte, at der var tale om produktefterligning og krænkelse af ophavsretten og betalte erstatning til Zarah Voight.

 7. 2016: To identiske kasser

  De to forskellige kasser.

  En kasse i lyst træ med spejl i låget bliver i 2016 taget af hylderne i Kiwi. Kassen, der er produceret af Ronald A/S, er nemlig nærmest identisk med en kasse i lyst træ med spejl i låget designet af danske Nomess.

  Kassen bliver fjernet fra butikken, og Ronald indgår forlig med Nomess. Se Radio24syv demonstrere ligheden mellem de to kasser her.

 8. 2016: Anne Black føler sig kopieret igen

  Her ses et billede af en side i Nettos tilbudsavis og et udvalg af Anne Blacks keramik.

  Kunsthåndværker Anne Black føler sig igen kopieret af Ronald A/S. Firmaet har nemlig solgt en urtepotteskjuler, en krukke med låg og en vase, der ligner Anne Blacks design til Netto.
  Anne Black stævner Ronald A/S for to millioner kroner. Sagen er endnu ikke afgjort.

 9. 2017: En skumgummihætte

  Kenneth Trams produkt 'phoamy' (th) og det produkt, der skulle være solgt i Netto i den kommende uge (tv).

  Iværksætter Kenneth Tram anklager Ronald A/S på Facebook for at have kopieret hans skumgummihætte Phoamy, der skal reducere støj fra vinden, når du taler i mobiltelefonen. Ronald A/S kalder sagen for groft injurierende og kræver, at Tram trækker beskyldningen tilbage.

   

  Opdatering: Tram har nu trukket anklagen om kopi tilbage efter at Ronald A/S har kaldt det for en injuriesag. Tram beklager i et nyt Facebook-opslag, at han kaldte Kenneth Plummer en tyv.