Livsstil

Kvinderne om Leth: Derfor elsker vi Jørgen

Han smider med skoene, når han bliver hidsig. Og så elsker han omsorg.

De går igen i hele hans karriere og samlede værk, kvinderne. I filmene, digtene og i bøgerne.

Onsdag fylder Jørgen Leth 80 år. Vi giver ordet til fem kvinder, der er tæt på cykelkommentatoren og kunstneren.

Hvem: Hanne Uldal

Hvad: Ekskone, gift med Jørgen Leth 1981-1989. Skuespiller og producent på en række af Jørgen Leths film, mens de var gift. Hanne Uldal har to sønner med Jørgen Leth.

Det kunne være svært at få Jørgen Leth til at smøre madpakker til børnene, fordi han var så distræt, afslører hans ekskone Hanne Uldal. De to var gift fra 1981 til 1989.

Hvordan mødte du Jørgen Leth?

Vi mødte hinanden på en tv-teaterproduktion i 1979. Det var forestillingen 'Sanct Hansaften-spil' af Holger Drachmann, og det var Jørgens første instruktøropgave på tv. Jeg spillede en af de unge yndige piger.

Jørgen Leth

 • Født 14. juni 1937 i Aarhus.
 • Journalist, digter, forfatter, instruktør, foredragsholder og cykelkommentator.
 • Jørgen Leth blev kendt i offentligheden, da han begyndte at kommentere cykelløb i begyndelsen af 90’erne.
 • Han har været gift tre gange.
 • Jørgen Leth har fire børn med tre forskellige kvinder. En datter og tre sønner. I november blev han oldefar for første gang.

Hvordan kunne han få dig til at grine?

Jeg morede mig vanvittigt meget over hans måde at se tingene fra en anden vinkel. Jørgen vender tingene rundt, når han undersøger og stiller spørgsmålstegn. Vi har fælles humor og ser det samme pudsige i livet. Jeg har altid syntes, at han er en stor kunstner, og jeg har brugt en del af mit liv på at producere og sælge ham og gøre opmærksom på ham, især i udlandet.

"Jeg har knækket koden til at forføre," siger Jørgen Leth. Fasthold blikket, råder han.

Hvordan kunne han gøre dig sur?

Han kan være så distræt. Det er en del af hans kunstner-dna, at han kan lukke sig ude fra sin socialitet. Det kan fandeme godt være irriterende, når man er 35 år og er mor til tre og samtidig har sin egen karriere som producent og skuespiller. Det, at han kunne være så distræt, betød, at det kunne være meget svært at få en aftale med ham om, at han lavede en madpakke eller tre til børnene.

Jørgen Leth hader for mange valg på en gang, og det kan gøre ham meget nervøs. "Så kigger han til højre og til venstre, går en tur rundt om sig selv og får det skidt med det," fortæller hans ekskone Hanne Uldal.

Hvad gør ham sur?

Jørgen hader jo kaos. Han bliver meget urolig, hvis der er for mange krav på samme tid. Det er også det, der gør, at han dedikerer tingene. Han vil gerne se på én ting af gangen. Han hader for mange valg på en gang. Det kan gøre ham meget nervøs. Så kigger han til højre og til venstre, går en tur rundt om sig selv og får det skidt med det.

Hvad er det mest ærlige, han har sagt til dig?

Jeg håber, det er, at han elsker mig. Drivkraften i et ægteskab er det, at man holder af hinanden. Jeg producerede også hans film i de år. Da tror jeg, der skete det, der tit sker, når mand og kone arbejder tæt sammen; rummet bliver for fyldt med opgaver. Det var det, der skete i mit liv. Der er meget ofte ikke plads til det private ægteskab, når man også har et arbejdsægteskab.

Hvad gør ham glad?

Når tingene lykkes for ham. Og når han er sammen med sine gode venner og sine børn. Han er egentlig meget, meget normal. Måske er det også derfor, han har sådan en succes. Han udtrykker jo mange menneskers følelser. Jeg har en fornemmelse af, at der er nogen, der laver et nummer ud af, at han er så anderledes. Men det synes jeg ikke, han er.

Hvem: Karoline Leth

Hvad: Datter af Jørgen Leth og Wivi Leth (Jørgen Leths første ægteskab).

Når Jørgen Leth ikke kan beslutte sig, kan han finde på at tage det, han kalder et ’ikke-valg’. Derfor har han blandt andet haft seks par sko med på en ferie, der varede i tre dage, fortæller datteren Karoline Leth.

Hvad er det mest ærlige, han har sagt til dig?

Grundlæggende er han jo ufattelig ærlig. Der er aldrig noget, han ikke vil svare på, hvis man spørger. Han kan for eksempel have en laaaang samtale om den svenske filminstruktør Ingmar Bergman med min datter, og de kan nærmest skændes om det, hvorefter de griner af det. Det er begejstringen og passionen i ham. Han mener jo ikke noget for at please nogen. Derfor kan han også skændes med folk, men det er ikke hårdt eller dumt. Vi siger, hvad vi mener, og sådan er vi opdraget.

10 udvalgte film af Jørgen Leth

 • Det perfekte menneske (1967)
 • Livet i Danmark (1971)
 • Stjernerne og vandbærerne (1974)
 • En forårsdag i helvede (1976)
 • 66 scener fra America (1982)
 • Det legende menneske (1986)
 • Notater om kærligheden (1989)
 • Michael Laudrup – en fodboldspiller (1993)
 • De fem benspænd (2003 med Von Trier)
 • Det erotiske menneske (2010)

Hvilket råd er det bedste, han har givet dig?

At jeg skal være mig selv og stå ved den, jeg er. Og at jeg skal være passioneret.

- Det er din passion, der skal drive dig, sagde han. - Fuldstændig.

Det sagde han, da jeg var ret ung. Derfor står jeg lige nu i Sydafrika på optagelserne til en ny dramaserie.

I midten af 20’erne blev jeg skilt efter at have fået to børn. - Hold fast i dig selv og det, du vil, det er det vigtigste i det her liv, sagde han til mig dengang.

Hvordan får han dig til at grine?

Han er aldrig bleg for at udstille sig selv og fortælle, hvad han har gjort af dumme ting. Vi kan godt være meget hidsige i vores familie, og vi griner rigtig meget af vores hidsighed. Han har virkelig nogle gamle anekdoter om, hvor hidsig han var. Når han fortæller, hvordan han smadrede en telefon, smed en stol ind i væggen eller kastede en skrivemaskine ud ad vinduet. Det er virkelig, virkelig, virkelig sjovt.

Jørgen Leth får sin datter til at grine, når han fortæller om, hvordan han engang har smidt en skrivemaskine ud ad vinduet og smidt en stol ind i væggen. Vi er meget hidsige i vores familie, forklarer Karoline Leth.

Hvornår irriterer han dig?

Når han ikke passer godt nok på sig selv. Når han siger ja til for meget. Han siger ja til alting, jobmæssigt. Nogle gange tænker jeg, "argh, det kunne du måske godt have ladet være med". Han er jo blevet meget, meget populær, og mange mennesker vil gerne have ham. Men det er klart, at vi som familie tænker, "vi vil også have dig". Da kan jeg sige, "ej, far, nu må du også lige tage det lidt roligt, så vi også får tid med dig".

Jørgen Leth betaler for sin kreativitet ved at gå i sort. Han laver ingenting om formiddagen, fordi han er deprimeret.

Hvad gør ham vred?

Han er lidt morgensur. Han synes, morgenerne kan være noget irriterende. Så går han bare og mumler og skælder ud på sig selv. Hvis hans computer eller telefon ikke virker, kan han også blive meget vred. Så må nogen fikse det.

Husker du en episode, der siger meget om, hvordan din far er?

Han har lært mig et motto om, at man kan træffe et ’ikke-valg’. Engang skulle han til Barcelona, og jeg kørte ham i lufthavnen. Han havde en ufattelig tung kuffert med.

- Hvorfor er den så tung, når du kun skal være afsted i tre dage, spurgte jeg.

- Det er fordi, jeg har truffet et ’ikke-valg’, svarede han.

Han havde ikke kunnet beslutte, hvilke tre par sko han ville have med. Han havde derfor ikke truffet et valg - et ’ikke-valg’. Og så tog han seks par sko med i stedet for blot tre par, som han skulle bruge i løbet af de tre dage. Han havde truffet et ’ikke-valg’.

Jørgen Leth hader at sejle. "Det vipper - og det er noget pis," fortæller Karoline Leth om faderens forhold til at opholde sig på en båd.

Hvordan vil du beskrive ham som mand?

Han er en morsom mand. Og en klog mand. En flot mand. En meget tilstedeværende mand, når man er sammen med ham. Som far er han en meget kærlighedsfuld mand. Han er også en beskeden mand. Han bliver stolt, når nogen siger, at det, han laver på Tour de France, eller noget andet, han har skabt, er godt. Det er et smukt karaktertræk, at han bliver oprigtigt glad, når folk siger, han er god.

Hvad hader din far?

Han hader, når journalister staver forkert i avisen. Så hidser han sig op over, at det kan blive trykt og komme i avisen eller på nettet. Han hader også at sejle. Det er han utryg ved. Det vipper - og det er noget pis.

Hvem: Marianne Christensen

Hvad: Veninde og personlig assistent for Jørgen Leth. Hun styrer Jørgen Leths kalender. Hun er desuden producer på hans film.

For Jørgen Leth er alting lige vigtigt. Han kan ikke prioritere – eller også vil han ikke, siger hans personlige assistent Marianne Christensen (billedet). ”Det gør mig tosset, fordi det gør mit arbejde umuligt”, siger hun.

Hvordan mødte du Jørgen Leth?

Det var en fælles veninde, der mente, at Jørgen havde en krise, da han blev 50 år. Da blev jeg jaget ud at spise med ham, bare for at han skulle have lidt selskab. Det var i 1989. Derefter var vi ude at spise igen, og pludselig skulle han lave en film, som jeg blev producer på. Vi har arbejdet sammen siden.

Hvordan kan han få dig til at grine?

Han driller mig hele tiden. Jørgen er den største drillepind. Han siger selv, han har arvet og lært det af sin far. Jørgen får mig til at grine meget af tiden med sine formuleringer. En morgen, hvor vi spiser morgenmad sammen, siger han:

- Jeg vil ikke have vandmelon. Det er svindel. Det er indrammet vand.

Fem udvalgte bøger skrevet af Jørgen Leth

 • Sportsdigte (1967)
 • Den gule trøje i de høje bjerge (1995)
 • Samlede digte (2002)
 • Det uperfekte menneske (2005)
 • Det er derfor de knepper så meget i dette land (2009 med Morten Sabroe)

Jørgen har gudskelov en virkelig, virkelig god sans for humor.

Jørgen Leth har bedre erfaringer med at lytte til kvinders råd end til mænds. Video: Ditte Koefoed

Hvordan kan han gøre dig sur?

Det gør mig også vred, at Jørgen ikke ved, hvad det vil sige at prioritere. Han synes, at alt er lige vigtigt. Det er et stort problem for mig, fordi det er mig, der laver hans kalender. Enten kan han ikke prioritere, eller også vil han ikke, og det gør mig tosset, fordi det gør mit arbejde umuligt.

Han gør mig vred, når han skælder sig selv ud hele tiden. Når han siger, han er doven, og siger, at han ikke har lavet noget i sit liv. Så bliver jeg virkelig vred, og så spørger jeg ham, hvem det er, der har skrevet de flere meter bøger, der står i min bogreol. Og hvem, der har instrueret mere end 50 film.

Der er ikke nogen 80-årige, der er så flittige som Jørgen Leth, siger hans personlige assistent Marianne Christensen (billedet), og peger på, at han spiller koncerter, giver interviews og er i produktion med to film.

Hvad kendetegner ham som mand?

Han er en meget nysgerrig mand. Der er så meget livsappetit hele tiden. Han vil hele tiden gerne i teateret, i biografen og på udstillinger – og efterfølgende vil han gerne se udstillingen igen med sine sønner. Det er jo besværligt des ældre, man bliver, men trods det, så er der en stor livsappetit.

Han er også en forfængelig mand, en flittig mand og en smuk mand. Og så er han en høflig mand. Han holder døren og trækker stolen ud for kvinder og lader kvinderne gå først ud. Han er opmærksom og velopdragen på den måde.

Hvad hader han?

Utjekkethed. Uorden. Uomhyggelighed. At folk ikke gør sig umage. Så råber han og skælder ud og bliver gnaven.

Hvad elsker han?

En nystrøget damaskserviet. Et veldækket bord. Et godt måltid. Stegt sild i eddike. En nystrøget skjorte. Der er ikke luksus, der er spildt på Jørgen. Han er ikke spartansk kostfornægter. Det handler om, at det er vellavet og tænkt igennem. At det ikke er sjusket. Det behøver ikke have noget med prisen at gøre. Jeg synes, det er irriterende, at nogen har den opfattelse, at han synes, at alt, der er dyrt, er godt. Det er slet ikke sådan, han er. Han er jo ikke snobbet. Men han kan godt lide kvalitet i gammeldags forstand.

Og så elsker han planer om eventyr og rejser. Og omsorg – mest den, han får.

Jørgen Leths stemme er blevet mere tydelig siden kapitlet om ’Kokkens datter’ i 2005, mener hans personlige assistent Marianne Christensen (tv). "Han er ligeglad med at være flink, behagesyg og venlig hele tiden," siger hun.

Hvilket råd er det bedste, han har givet dig?

Det er det samme råd, som han selv fik af sin far: Brug øjnene, åbn øjnene, og sug det ind, du ser. Vær modig og nysgerrig. Hvis man slår fordommene væk og ser omhyggeligt på noget, så kan det være, at man ser noget andet end det, man troede. Så får man et mere fordomsfrit udsyn. Ligesom når du ser på noget gennem kameraet, så ser det ud på én måde. Men hvis du rykker kameraet lidt til højre, så ser det ud på en anden måde.

Kokkens datter

”Jeg tager kokkens datter, når jeg vil. Det er min ret”

Sådan skrev Jørgen Leth i kapitlet ’Kokkens datter’ i selvbiografien Det uperfekte menneske i 2005.

Et kapitel, der sendte Jørgen Leth ud i et voldsomt ’stormvejr’.

”Holdt 17-årig som sexslave”, skrev Ekstra Bladet, mens TV 2 fyrede Jørgen Leth som cykelkommentator.

Journalisten bag artiklen i Ekstra Bladet sagde senere, at der ikke var belæg for at bruge betegnelsen ’sex-slave’, ligesom det ikke kan dokumenteres, at Leth udnyttede den 17-årige. Journalisten sagde sit job op som følge af, at overskriften var blevet ændret uden hans vidende.

"Heksejagten" var chokerende, siger Jørgen Leth om oplevelserne efter udgivelsen af kapitlet 'Kokkens datter'. Han ville skrive kapitlet igen. Video: Ditte Koefoed

Hvem: Zissel Kjertum-Mohr

Hvad: Journalist. Hun har interviewet Jørgen Leth 47 gange på halvandet år i forbindelse med Jørgen Leths brevkasseprogram 'Spørge Jørgen' på Radio24syv, hvor lytterne stiller spørgsmålene.

Når Jørgen Leth bestiller bord på en restaurant, ringer han direkte til ejeren af restauranten, fortæller Zissel Kjertum-Mohr. ”Han har understreget for mig, at det er sådan, man gør det,” siger hun.

Hvornår mødte du Jørgen Leth?

Den 2. januar 2016. Jeg blev bare sendt afsted af Radio24syv. Da jeg landede i Haiti, blev jeg kørt ud til, hvor han bor. Det første, vi ser, er Jørgen Leth, der står på tennisbanen og spiller perfekt tennis. Han var meget hurtig på fødderne. Senere fandt jeg ud af, at han er lidt usikker, når han går – men det glemmer han, når han spiller tennis. Han spiller virkelig godt tennis og får slået boldene godt ud i siderne.

Jørgen Leth og fremtiden

Jørgen Leth vil lave en ny udgave af filmen ’Livet i Danmark’, der udkom i 1971.

Han vil gerne skrive et teaterstykke afslører han i TV 2s fødselsdagsinterview med ham.

Privat overvejer han Spanien som sin vinterdestination i fremtiden. Han er dog ikke klar til at forlade Haiti helt, siger han til TV 2.

På sin fødselsdag 14. juni 2017 udkommer han med sin næste bog med titlen ’Men jeg er her jo’.

Desuden er han i gang med en dagbogsfilm, som han optager med sin mobiltelefon.

Hvad har overrasket dig?

Jeg ved ikke, om det har overrasket mig, men han har utrolig meget humor. Han er et virkelig sjovt menneske. Der bliver grinet utrolig meget, når man arbejder sammen med Jørgen Leth. Han er meget lattermild. Han kan utrolig godt lide at drille og fjolle. Han kan også godt være sur, men det er ret nemt at få det vendt til noget sjovt, fordi han selv kan se, det er komisk, når han er sur. Han har i virkeligheden ret stor selvindsigt.

Zissel Kjertum-Mohr er formentlig den journalist, der har interviewet Jørgen Leth flest gange. 47 interviews er det blevet til i programmet Spørge Jørgen på Radio24syv, hvor lytterne sender spørgsmålene.

Husker du en episode, der siger meget om, hvordan han er?

Jeg bor på samme hotel som Jørgen, når vi optager programmerne. Ligesom hans familie og venner, når de besøger ham. Hvis vi skal noget i løbet af dagen, er det altid Jørgen, der er tovholder. Det er altid ham, der ringer og bestiller bord. Han ringer ikke til restauranten, men til ejeren af restauranten. Han har understreget for mig, at det er sådan, man gør det.

Hvis Jørgen Leth var en mærkevare, ville han være et meget fint vinhus, mener Zissel Kjertum-Mohr. Af to omgange har hun i længere perioder arbejdet tæt sammen med Jørgen Leth på programmet Spørge Jørgen på Radio24syv.

Hvad hader han?

Han hader sin computer. Han hader missionærer. Han bryder sig ikke om grimme ting. Han kan virkelig ikke lide vandmelon. Nogle gange hader han sine sko. Han bruger ret meget tid på at råbe af dem, og nogle gange kaster han dem ind i væggen. Det har jeg faktisk set. Han er meget rasende, så. Jeg var blevet advaret om, at han kunne finde på det, og jeg havde kendt ham et stykke tid, da jeg så det. Jeg havde svært ved ikke at grine af det. Når han bliver så vred, så bliver han som en tegneseriefigur. Det er en situation, der er overstået på et par minutter. Så bander han lidt af skoene, og så taler vi ikke rigtig om det. Eller også kan han genfortælle det senere, hvis man ikke har været til stede. Der er mange ting, Jørgen hader.

Livet fortsætter bare, og dagen efter tager Jørgen Leth til Tour de France, siger han om det at blive 80 år. Video: Ditte Koefoed

Hvad elsker han?

Han er ret glad for livet. Jeg tror ikke, han kan få nok af at leve. Han er sådan en livsnyder. For eksempel vil han bare hellere drikke rødvin end hvidvin – fordi han bare bedre kan lide rødvin. Han er meget kvalitetsbevidst, og han vil have så meget ud af livet som muligt. Det er derfor, han er så god til at holde sig selv i gang. Han er ikke bare forfatter, han er også filmskaber; han kan ikke begrænse sig, og det skyldes en grundlæggende livsglæde i ham. Han elsker lige så mange ting, som han hader.

Hvem: Camilla Skousen

Hvad: Filmklipper på de fleste af Jørgens Leths film siden filmen 'Det legende menneske' i 1986.

Selvom Jørgen Leth er blevet mildere med årene, kan han stadig godt blive hidsig. "Og så smider han med skoene," fortæller hans faste filmklipper Camilla Skousen, der har klippet de fleste af Jørgen Leths film siden 1986.

Hvornår mødte du Jørgen Leth?

Vi mødtes ikke til én speciel lejlighed. De første gange mødtes vi i det sociale liv i København i årene 1966 og 1967. Desuden mødtes vi i forbindelse med filmgruppen ABCinema, hvor blandt andet Jørgen Leth, Bjørn Nørgaard og Per Kirkeby var med.

Hvordan vil du beskrive ham som mand?

Han er imødekommende, også overfor fremmede. Han bliver ikke irriteret over, at folk stopper ham for at få en selfie eller en autograf. Han er jo nærmest en ’rockstjerne’, og sådan opfører han sig ikke.

Han er blevet mildere med årene. Jørgen kan godt blive hidsig, og så smider han med skoene. Det tror jeg altid, han har gjort. Det går ikke udover andre, når han bliver hidsig på sig selv. Som helhed er han blevet mildere, og han bliver let rørt.

Camilla Skousen har klippet de fleste af Jørgen Leths film siden 1986, hvor hun klippede 'Det legende menneske'. Billedet her er taget i 1993 under klipningen af 'Michael Laudrup - en fodboldspiller'.

Hvad hader Jørgen Leth?

Han kan ikke lide dårlig stil. Det er på alle måder – opførsel, tøj, mad. Det er ikke noget, han udtrykker i det øjeblik, han møder det – han er en venlig mand, og han er ikke konfliktsøgende, så det gør han ikke.

Hvorfor er Jørgen Leth blevet populær?

Tour de France på TV 2 sendte ham videre ud i verden i forhold til, hvad han var som journalist, forfatter og digter. Da han kom med som kommentator på Tour de France, forstod man, hvad Tour de France er for noget. Jeg kender ældre kvinder, der ser det, fordi han sidder og taler om Frankrig. Han er digter, men det er jo ikke fordi, alle de mennesker, der ser cykelløb, også sidder og læser hans digte.

Se også TV 2s store fødselsdagsinterview med Jørgen Leth, hvor han kommer ind på sit forhold til kvinder, sin popularitet hos de unge og et liv med depressionen som fast medrejsende. Det er på TV 2 FRI onsdag klokken 21.15.

Her kan du se klip fra fire af Jørgen Leths film.

Fire film af Jørgen Leth

 1. 66 scener fra Amerika (1982)

 2. Michael Laudrup - en fodboldspiller (1993)

 3. Det perfekte menneske (1967)

 4. Stjernerne og vandbærerne (1974)