Livsstil

Her er tre madmyter du ikke må tro på

Er din light-sodavand farlig, og kan Nutella egentlig give dig kræft?

Nettet flyder over med nyheder om, hvad du skal - og absolut ikke skal -  spise for at leve sundt. Som forbruger er det svært at skelne myte fra fakta. 

-  Den ene dag læser man, at noget er sundt, den næste dag er det usundt. Så gider man da ikke ændre på noget som helst. Man bliver sundhedsforvirret.

Sådan siger Morten Elsøe, der er uddannet inden for molekylær ernæring og fødevareteknologi og nu arbejder som vane- og ernæringscoach.

Her er tre af de helt slemme misforståelser om mad, ifølge Morten Elsøe.

Myte nummer tre: Nutella er kræftfremkaldende

Det populære smørepålæg Nutella kom i modvind i begyndelsen af 2017, efter en undersøgelse fra The European Food Safety Authority, EFSA, viste, at palmeolie, der er en af ingredienserne i Nutella, indeholder et stof, der kan være kræftfremkaldende, når det bliver opvarmet til temperaturer over 200 grader.

På trods af det anbefalede EFSA ikke, at man skulle stoppe med at indtage produkter, der indeholdt palmeolie, men at der var brug for flere studier, før man kunne fastslå, at palmeolie kunne øge risikoen for kræft for mennesker.

Men kort tid efter undersøgelsen begyndte flere danske og udenlandske medier at skrive, at Nutella kunne være kræftfremkaldende - blandt andet under hashtagget #nutellagate på de sociale medier.

Der er ikke noget forskning, der påviser sammenhængen mellem at spise et par Nutella-madder og øget risiko for kræft

Morten Elsøe, ernæringsekspert

- Der er ikke noget forskning, der påviser sammenhængen mellem at spise et par Nutella-madder og øget risiko for kræft. Forskningen viser bare, at et stof i palmeolie kan være kræftfremkaldende, isoleret set.

Argumenterer man på den måde, kan det modsatte være lige så rigtigt, siger Morten Elsøe:

- Fødevarer indeholder jo mange forskellige ingredienser og stoffer, og vi ved ikke alt om, hvordan de påvirker hinanden. Eksempelvis indeholder Nutella jo også hasselnødder, der er blevet forbundet med en nedsat risiko for kræft. Så i virkeligheden kan det jo lige så godt være, at Nutella kan nedsætte risikoen for kræft.

Der er altså ingen grund til at tro, at Nutella-madderne kan give dig kræft, forsikrer han.

Myte nummer to: Light-produkter giver dig diabetes

Sødemidler i light-produkter bliver i flere undersøgelser kædet sammen med at være årsag til diabetes 2.

Men det mener Morten Elsøe bestemt ikke, at der er grund til at tro:

- Man ser gang på gang, at der er flere overvægtige og livsstilssyge blandt dem, der drikker light-sodavand. Men det er ikke det samme som at sige, at man bliver overvægtig eller får diabetes af at drikke light-sodavand. Det er langt mere sandsynligt, at de har skiftet til light-versionen, netop fordi de er overvægtige eller livsstilssyge. Der er meget lidt evidens for at sige, at det er light-produktet, der giver diabetes, og en del, bedre evidens imod den hypotese, siger han.

Det bakker forskningslektor og Ph.d. fra institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet Per Bendix Jeppesen op om.

- Der er intet, der beviser, at noget i kunstige sødemidler skulle have noget med diabetes at gøre.

Morten Elsøe synes, det er ærgerligt, hvis nogen tror, der er en sammenhæng, fordi det kan gøre, at overvægtige måske fortsætter med at drikke de originale produkter med mere sukker i.

- Hvis man hører, at det er farligt at drikke light-sodavand, så køber man måske den, der er tilsat mere sukker og får derfor ekstra kalorier indenbords, som man med fordel kunne have undværet.

Myte nummer et: Kød er lige så kræftfremkaldende som cigaretter

Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftafdeling IARC har kategoriseret forarbejdet kød som pølser og bacon efter samme standard som cigaretter, asbest og alkohol, fordi der er "tilstrækkelig bevis for" sammenhængen mellem forarbejdet kød og øget kræftrisiko – i det her tilfælde tarmkræft.

At være ryger er 80-160 gange så kræftfremkaldende, som det er at spise forarbejdet kød hver eneste dag

Morten Elsøe, ernæringsekspert

Men det betyder ikke, at grillpølserne er lige så farlige som cigaretrøg, som Elsøe ellers mener, at mange medier fik skrevet i overskrifterne.

- Det forkerte er, at nogle påstår, at forarbejdet kød er lige så kræftfremkaldende som cigaretter. Det er det ikke, det er bare i samme kategori. At være ryger er 80-160 gange så kræftfremkaldende, som det er at spise forarbejdet kød hver eneste dag.

Den udmelding har dog brug for at blive modereret, siger Susanne Tøttenborg, seniorkonsulent i sundhed og fedme hos Kræftens Bekæmpelse:

- Jeg synes, det er forkert at gå ud at sige, at rygning bare er værre. Rygning er jo kun slemt for dem, der ryger. For de 80 procent, der ikke ryger, er det kost og motion, der er det vigtige. Og her spiller forarbejdet kød en rolle i sammenhængen med risikoen for tarmkræft.

Men både Morten Elsøe og Susanne Tøttenborg kan dog anbefale, at man holder sig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på maksimum 500 gram rødt kød om ugen.