GO'

Lola Jensen: Derfor bør piger ikke gå i bikini - før de får bryster

Forældre bør sætte grænser for, hvad deres børn må have på og ikke have på, når de er på stranden, anbefaler familievejleder Lola Jensen.

Sommeren står for døren, og for mange børnefamilier betyder det, at der skal købes nyt badetøj til børnene.

Men det er ikke underordnet, hvad man iklæder sit barn. Især de små piger.

Det mener familierådgiver Lola Jensen.

Små piger skal ikke gå med bikini. Det bør vente, til de bliver teenagere, hvor de begynder at få bryster, lyder det.

- Jeg kan kun anbefale, at man venter så længe som muligt, til brysterne begynder at vokse frem. Indtil da bør man bruge en badedragt eller en heldragt, siger Lola Jensen i 'Go’ morgen Danmark'.

For bikinien gør noget ved børnene, når de er små, lyder det.

Bikinien gør børnene blufærdige før tid

Forældre bestemmer naturligvis selv, men Lola Jensens råd er, at man venter med at købe en bikini. For barnets egen skyld.

- Der sker bare noget, når man får en bikini. Den former brysterne, og derfor sker der noget. Jeg kan godt forstå, man ikke længere lader sine børn løbe nøgne rundt, for man ved ikke, hvem der kigger, men man hæmmer sine børn og gør dem blufærdige før tid ved at dække det stykke bryst, som slet ikke er der endnu. Og så sammenligner pigerne sig også med hinanden, og hvad de dækker under bikinien, og det er synd, siger Lola Jensen.

Børns vilkår: Bikinier til små piger er ikke ok

Familievejlederen er ikke den eneste, som mener, at små piger ikke bør gå i bikini på stranden.

I mange butikker kan man købe bikinier, der passer til børn i toårsalderen, hvilket tidligere har fået Børns Vilkår til at give deres holdning til kende.

Her er holdningen, at forældre ikke skal iklæde deres børn et stykke tøj, der tilskriver dem seksuelle værdier.

- Børn skal ikke være små voksne. Hvis forældrene dyrker, at børnene skal ligne små voksne, så anerkender man ikke børnene. Det seksualiserer børnene, har Bente Boserup, der er seniorkonsulent hos Børns Vilkår, tidligere udtalt.

Må man være nøgen på stranden?

Mange forældre lader deres børn være nøgne, når de er på stranden.

Det er noget, som børnene elsker, og der er ikke noget forkert i at være nøgen, men man skal være opmærksom på, at det generelt er blevet mindre accepteret at være nøgen i det fri. Og så løber man også den risiko, at der lægges billeder af ens afklædte barn på Facebook eller andet, der er værre, lyder det fra Lola Jensen.

Hun kunne godt ønske, at man kunne lade de små børn være helt nøgne på stranden, men det går bare ikke, er hendes vurdering.

- Det har medier og Facebook, hvor man kan lægge billeder op, helt ødelagt, siger Lola Jensen i 'Go' morgen Danmark'.

I dag er virkeligheden den, at når børnene bliver to-tre år gamle, så er det på høje tid, at Adam- og Eva-kostumet skiftes ud med en badedragt, mener familievejlederen.

- Børnene bliver ikke for gamle til at være nøgne, men vi bliver bare nødt til at passe godt på dem, for der er mennesker, som ikke kan styre deres grænser, siger hun.

Af samme årsag skal man heller ikke lade sin seksårige datter gå rundt med kun badebukser på og bar mave. For nogle udnytter muligheden for at se de små pigers overkroppe, lyder det.

- Så lad endelig den solbeskyttende heldragt være det, børnene går rundt i, siger Lola Jensen.

Sådan får du barnet til at glemme bikinien

Man skal ikke give sin seksårige datter hele den lange forklaring på, hvorfor hun ikke må bære bikini på stranden.

Sig blot til barnet, at det skal have badedragten på, fordi den beskytter mod solen, og fordi den bliver, hvor den skal, når man hopper i vandet. Mere behøver man ikke sige, lyder det fra familierådgiveren.

- Hvis vi lader være med at sige til vores børn, hvorfor de skal have badedragt på, så er der håb for fremtiden. Flere mennesker i dag kan ikke styre sig og ved ikke, hvornår andre mennesker synes, at nok er nok, slutter Lola Jensen.

Afstemning

Hvor gammel bør et barn være for at bruge bikini på stranden?