GO'

Ung mor dropper barsel: - Jeg føler mig som den sekundære forælder

Lyt til dig selv og gør ikke blot, hvad andre forventer, mener Lina Byrialsen.

To dage. Så længe gik der, fra den 25-årige mor kunne tage sin nyfødte datter med hjem efter 10 dages ophold på sygehuset, til hun vendte tilbage til hverdagen.

- Det var det, der føltes mest rigtigt, forklarer hun i 'Go' morgen Danmark'. 

Lina Byrialsen er ingeniørstuderende og passer et fuldtidsstudie, der involverer arbejde i virksomheder, mens kæresten, Jacob Grønkjær Andersen, har den fulde barselsorlov og passer parrets datter, Alva. 

Rigtig mange spørger mig, hvordan jeg kan tage afsted

Lina Byrialsen, mor til Alva

- Vi har taget udgangspunkt i, hvad vi helst ville. Jeg kan mærke, at når jeg er ude, er jeg rigtig glad, når jeg kommer hjem igen. Jacob kan rigtig godt lide at gå hjemme og få hverdagen til at fungere. Derfor har det været mest naturligt for os, at det var ham, der gik på barsel, siger Lina Byrialsen.

Til møde med psykologer 

Den lille familie bliver ofte mødt med undren over deres beslutning. 

- Rigtig mange spørger mig, hvordan jeg kan tage af sted. Men jeg har bare været meget opmærksom på, hvad der har gjort mig glad. De, der kender os, synes ikke, det er så usædvanligt, men hos sundhedsvæsenet er jeg ikke lige til at putte ned i en boks, siger Lina Byrialsen.

Hun følte blandt andet, at en sundhedsplejerske lige skulle se parret an som forældre. 

Mænd og kvinder kan påtage sig den primære omsorgsrolle lige godt

Carsten Mejer Obel, professor ved Aarhus Universitet

- De har ikke sagt, det var forkert, de har bare været ekstra opmærksomme. Jeg tror, de var bange for, at jeg flygtede fra mine følelser, forklarer hun og fortæller, at hun blandt andet har haft et møde med psykologer, efter hun tog en test for fødselsdepression.  

Efter den første samtale blev forløbet dog afsluttet, da psykologerne ikke mente, der var behov for mere. 

Far kan også

Carsten Mejer Obel er professor ved Aarhus Universitet indenfor mental sundhed, og han fortæller i et interview med 'Go' morgen Danmark', at far kan være lige så god som mor i den første tid.  

- Man har fundet ud af, at mænd og kvinder kan have lige gode og stærke følelser for et barn og kan påtage sig den primære omsorgsrolle lige godt, hvilket jo er godt for vores politiske idé om, at mænd og kvinder skal ligestilles i samfundet, siger han.

Det er ikke fordi, jeg ikke savner hende eller ikke er glad for hende

Lina Byrialsen, mor til Alva

Jacob Grønkjær Andersen er da også glad for, at han har udskudt sin praktik for at få barslen med datteren, der nu er fire en halv måned gammel. 

- Jeg har haft mulighed for at følge hende hele tiden, og det har været en stor fornøjelse. Jeg føler, jeg får et helt specielt bånd til hende, når vi bruger så meget tid sammen, siger han og fortæller, at han ofte tager ud til kæresten Lina i hendes frokostpause, så hun kan amme datteren. 

Den sekundære forælder

Da Lina Byrialsen skulle stå med ansvaret for datteren alene en dag, ringede hun til kæresten for at få gode råd:

- Jeg er lidt den sekundære forælder. Første gang, jeg skulle passe hende selv, var jeg lidt nervøs for det og måtte lige ringe til Jacob, siger hun og uddyber, at det eksempelvis handlede om, hvordan hun fik datteren til at falde til ro og blandingsforholdet til modermælkserstatning.

Jeg er bare gladere, hvis jeg også får lov til andre ting

Lina Byrialsen, mor til Alva

Hun er ikke i tvivl om, at hun og kæresten har truffet den rigtige beslutning, og Lina Byrialsens bedste råd til andre er at huske at lytte til sig selv: 

- Hvis ikke jeg var meget besluttet på at gøre det, jeg helst ville, havde det været rigtig nemt at gøre, hvad andre forventer. Jeg har hørt så mange gange: "Tror du ikke, du går glip af noget? Kan du godt tage væk fra hende?" Men det spørger de aldrig faren om. Det er ikke fordi, jeg ikke savner hende eller ikke er glad for hende. Jeg er bare gladere, hvis jeg også får lov til andre ting.

Lina Byrialsen måtte ringe til kæresten for at få gode råd, da hun passede parrets fælles datter alene den første gang.