Baconsnaps og 'stjålne' blomster gav sejr i prestigefyldt madkonkurrence

Fire køkkenchefer dystede lørdag i gourmetkonkurrencen 'Sol over Gudhjem'.

For andet år i træk kan køkkenchef og 'Go' morgen Danmark'-kokken Henrik Jyrk kalde sig vinder af den bornholmske maddyst, der også kaldes "Danmarks største kokkekonkurrence" på grund af dens mange tilskuere ved havnen i Gudhjem.  

Henrik Jyrk havde overskud til at joke undervejs i konkurrencen, da han blev spurgt om, hvor han havde pynteblomsterne til forretten fra:

- Det kan jeg ikke huske, jeg har lidt travlt lige nu. Jeg har stjålet dem i Kadeaus have (bornholmsk gourmetrestaurant, red) i går. Der var helt mørkt derude. 

Henrik Jyrk jokede undervejs i kokkekonkurrencen 'Sol over Gudhjem' Video: Maria Thuesen Bleeg

Har aldrig lavet kødsnaps før

Køkkenchefen, der har sin daglige gang på Restaurant Naes ved Kalundborg, dystede i den prestigefyldte kokkekonkurrence 'Sol over Gudhjem' mod køkkencheferne Dennis Juhl fra Ruths Hotel, Kamilla Seidler fra Restaurant Gustu i Bolivia og Casper Stuhr Sobczyk fra Badehotel Marienlyst.

- Jeg vil ikke sige, jeg var nervøs, men jeg var spændt og meget fokuseret, fortæller Henrik Jyrk til TV 2 efterfølgende. 

Danske Kamilla Seidler, der i 2016 blev kåret til latinamerikas bedste kvindelige kok, var desuden den første kvindelige kok i den bornholmske konkurrence, som har eksisteret siden 2009 og har lokale råvarer i fokus. Hun endte på en andenplads i maddysten. 

Til hovedretten lavede Henrik Jyrk blandt andet en snaps med røget svinekød og hybenrose - en såkaldt "baconsnaps". 

- Jeg har aldrig prøvet at lave en kødsnaps før, siger Henrik Jyrk undervejs i konkurrencen, og det var heller ikke alle, der var lige begejstrede for idéen. 

- Det bliver nok ikke min favorit lige foreløbig, siger madanmelder Svend Rasmussen, der prøvesmagte retterne undervejs.

Retternes samlede udtryk imponerede dog dommerne, og Henrik Jyrk modtog præmien på 40.000 kroner, som skal bruges på en ny københavnsk restaurant, der kommer til at have malaysiske og singaporeanske retter på menuen, fortæller han. 

Du kan se hele konkurrencen på TV 2 PLAY

Klik på linket herunder for at se alle konkurrenceretterne:

Madanmelder Svend Rasmussen blev udsat for lidt af hvert under årets 'Sol over Gudhjem' Video: Maria Thuesen Bleeg