Livsstil

Emojis kostede kvinde regning på 1000 kroner

Dansk kvinde sendte 20 SMS-beskeder under en ferie i Vietnam. Hun skal betale for 430.

En smiley med solbriller, et eksotisk palmetræ eller et rødt hjerte.

Der er masser af emoji-muligheder, hvis man vil fortælle dem derhjemme, at man nyder ferien.

Men pas på med at sende humørikonerne i SMS'er, for det kan hurtigt blive dyrt. 

Det har en dansk kvinde måtte sande, efter hun har fået en regning for 430 SMS’er sendt hjem fra Vietnam. Selv mener hun, at hun har sendt omkring 20 beskeder på ferien. 

Forklaringen skyldes emojis i beskederne, som hun har brugt mange af. Hver enkelt emoji kan nemlig fylde mange tegn, og dermed bliver det til mange SMS’er.

Kvinden har efter rejsen fået en telefonregning på omkring 1.600 kroner, hvoraf de 1000 kroner er for SMS’er.

Hun anmeldte sagen til Teleankenævntet, da hun ikke mente, at hun var blevet informeret om, hvad det kostede at bruge emojis i udlandet - men hun har tabt sagen, skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Selvom ens besked er kort, kan den blive takseret som flere SMS'er. Særligt problematisk bliver det uden for EU's grænser - eksempelvis i USA, hvor hver enkelt SMS kan koste omkring 10 kroner at sende og modtage. Så løber det hurtigt op, forklarer Niels de Boissezon, der er redaktionschef på Mobilsiden.

Gode råd om brug af emojis

  • Som hovedregel er der 160 tegn i en SMS. Overstiger beskeden 160 tegn, bliver den delt op i flere SMS’er
  • Emojis kan fylde mange tegn. Antallet afhænger af, hvilken emoji du bruger, og hvilken mobiltelefon du sender fra
  • Nogle mobiltelefoner har en tæller, så du kan se, hvor mange tegn du bruger. Det gælder dog ikke alle modeller

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Emojis kan fylde mange tegn

Ifølge Teleankenævnet fik teleselskabet medhold, blandt andet fordi selskabet ikke har indflydelse på, hvor mange tegn de enkelte emojis fylder, og fordi forbrugeren fortsatte med at sende SMS’er, selvom hun allerede under rejsen blev gjort opmærksom på, at der hver dag blev trukket store beløb på hendes konto.

- Forbrugerne skal være opmærksomme på, at emojis kan fylde mange tegn, og at det derfor kan blive dyrt at bruge dem, særligt i SMS’er uden for EU. Som udgangspunkt skal abonnenten betale for det forbrug, der er registret, også selvom det er højere, end man har haft til hensigt, siger Nina Lester, sekretariatschef i Teleankenævnet i pressemeddelelsen.

Sådan sikrer du dig i udlandet

Inden for EU's grænser er der kommet nye roamingregler fra den 15. juni, hvilket betyder, at teleselskaberne ikke længere må tage ekstra betaling, når kunder bruger mobilen i et af de andre medlemslande.

Men hvis man også vil sikre sig i ferien uden for EU's grænser, bør man undersøge sit teleselskab, og hvad det præcist koster at foretage opkald, skrive beskeder og bruge data fra destinationen, lyder det fra Mobilsidens redaktionschef:

- Det er oftest hundedyrt at bruge telefonen, hvorfor man er bedst sikret ved at sætte telefonen i fly-mode og bruge det lokale wi-fi-netværk. Flere apps har samtidig en offline-funktion, hvor du kan downloade eksempelvis musik, film, kort til navigation og meget andet på forhånd.

Nye EU-regler får teleselskaberne til at hugge data-bremsen i. Fremover skal du selv betale - hvis du da overhovedet kan bruge telefonen i udlandet. Video: Anne Brandbjerg