Rejser

På vej til Italien? Sådan her må du ALDRIG gøre

I Italien jokker turisterne i spinaten hele tiden. Her er en række gode råd til, hvordan man opfører sig på rejsen.

Et par danske familier sætter sig til bords på et hyggeligt trattoria i Toscana kl. 18.30. Det er varmt og alle har shorts og ærmeløse toppe på. De voksne bestiller pasta ai frutti di mare ("alt godt fra havet") med parmesan på og børnene beder om spaghetti bolognese. Til dessert spiser børnene is og forældrene bestiller latte. Til sidst beder de om at betale med forskellige kreditkort.

Er der noget galt i det? JA! Alt er galt! Og hvordan skulle man lige vide det?

Italienerne spiser først middag efter kl. 20, så de restauranter, der åbner tidligere end kl. 19.30, er som regel turistfælder.

Når de lokale går ud og spiser, har de lange bukser eller kjoler på. Parmesan er forbudt på fiskepasta! Spaghetti bolognese findes ikke i Italien, det hedder tagliatelle al ragù di carne. Is spiser man på isbarer (gelateriaer) og latte betyder mælk, ikke kaffe med mælk. Det hedder caffellatte (ja, sådan staves det!).

Tjenere og værter bryder sig generelt meget lidt om kreditkort, og endnu mindre bryder de sig om at lave flere regnskaber ved samme bord. De fleste italienere betaler i øvrigt “alla romana” (på romersk manér). Det vil sige, de splitter regningen op i lige dele og lægger pengesedler i en stak midt på bordet.

Kreditkort accepteres mange steder, men jo længere sydpå man rejser, jo mere udbredt er “contanti”. I hele Italien gælder det, at småudgifter som til kaffe, cigaretter, aviser, is, busbilletter, sodavand osv. altid kun betales med cool cash.

Det er ikke så ligetil at gebærde sig i Italien. Der er ufatteligt mange fælder, man kan ryge i. Man skulle ikke tro, at netop italienere, som normalt er temmelig skødesløse og afslappede, går så højt op i uskrevne regler. De har bl.a. et ret løst forhold til både færdselsloven og straffeloven, men ikke til pastaloven! Den tager de dybt alvorligt, og den respekterer de helt uden slinger i valsen.

Italienere anstrenger sig hele tiden for at gøre en “bella figura”, og det gælder både opførsel og udseende. Derfor lægger de straks mærke til, hvis turister opfører sig “upassende” og gør kiksede ting.

Pas på din påklædning

Hvis man vil undgå at blive stemplet som en klodset turist, er regel nummer ét: Tag ordentligt tøj på og pæne sko, når du går rundt i italienske byer. Det behøver ikke at være Armani-jakker og Gucci-sandaler, men korte shorts, sandaler med tennissokker og en undertrøje, dur bare ikke!

Hverken strand - eller trekkingtøj hører hjemme i byer, hverken i små søde landsbyer eller i store metropoler. Det er velset, at man dækker sig bare lidt til, selvfølgelig især hvis man vil besøge nogle af landets mange kirker og klostre. I nogle kirker er der faste regler for påklædning. F.eks. må man ikke have bare skuldre, korte shorts og nederdele på i Peterskirken.

Italienere synes, det er vigtigere at være høflig end punktlig. De går mere op i gode manerer end i trafiklys, og de foretrækker at se smarte ud fremfor at overholde en aftale.

- Skønheden er vigtigere end sandheden, sagde den gamle forfatter Alberto Moravia. På baggrund af disse påstande kan man måske forstå, hvorfor nydelse er vigtig i Italien.

Skønhed og god mad pirrer til sanserne og kunst og kulinariske oplevelser betyder bare utroligt meget. Derfor er der tit større respekt om de ting, end om alt muligt andet. Altså kort sagt kan man godt lade folk stå og vente på én i 20 minutter, bare man siger undskyld og ser brandgodt ud, når man ankommer.

Italienske gloser giver smil på læben

Her følger et par nyttige tips: Lær et par vigtige gloser på italiensk inden ferien. Man kommer virkelig langt med et smil og buongiorno (godmorgen og goddag), buonasera (godaften), grazie (tak) og scusi (undskyld).

Italienere lyser op af begejstring, hvis man prøver at sige lidt på deres eget sprog.

Put en by - og kirkekjole og et par lange sommerbukser i kufferten, selvom vejrudsigten siger 33 grader.

Drik kun cappuccino og cafellatte til morgenmad og om formiddagen, det er ikke “bella figura” at drikke varm kaffe med mælk efter et måltid (men dog ikke forbudt ved lov…). Man drikker i øvrigt kun kaffe på barer eller caféer, man går aldrig rundt på gaden med et kaffekrus i hånden!

Husk at butikker lukker i frokostpausen, om sommeren ofte mellem kl. 13 og 16, så køb ind før eller efter, og spis selv midt på dagen. Restauranter og trattoriaer holder åbent mellem kl. 13-15 og igen mellem kl. 20-23.

Når man holder ferie i Italien, så er det vigtigt at gå ned i tempo og tage sig god tid, som landets indbyggere faktisk selv gør. “When in Rome, do as the Romans do”. Der er altid lige tid til at vente lidt ekstra på en gammel dame ved kassen eller en fjumret ekspedient, der har meget travlt.

Ingen badning i gamle fontæner

De italienske turistmagnetbyer som f.eks. Firenze, Siena, Rom, Venedig og Milano har indført strikse regler for, hvordan man skal behandle byernes kulturskatte. Heri indgår også gamle trapper, palazzoer, kirker osv.

Man kan ikke bare sætte sig hvor som helst, og man skal passe på, hvor man “slår lejr” og sætter sig til at holde picnic. Det er nemlig ikke velset i byerne, og mange steder er det efterhånden direkte forbudt.

Det er bl.a. strengt forbudt at soppe eller vaske hænder i de mange gamle fontæner, man finder i de fleste byer. Man kan f.eks. i Rom få høje bøder for at komme for tæt på Trevifontænen.

Som noget helt nyt her i 2018 har Venedig indført forbud mod at spise fastfood på gaden. Her vil man ikke have pizzagumlende turister, og så vil man gerne undgå for meget papir. Eneste undtagelse er is - naturalmente!

Hvis man kører i bil selv, skal man være opmærksom på tavler med skriften ZTL. Det betyder “zona traffico limitato” (begrænset trafikzone). Det kan koste tæt på 100 euro at køre ind i sådan en zone, og myndighederne er utroligt effektive til at finde frem til folk, både med udenlandske nummerplader og udlejningsbiler.

Pas på falske guider

Der er i de senere år dukket en masse falske turistguider op i byer med mange attraktioner. F.eks. står der mange ved Vatikanet og ved domkirken i Firenze. Nogle gange lokker de med mulighed for at springe køen over, men se, om det kan lade sig gøre før tegnebogen åbnes. I det hele taget er det bedst med autoriserede guider.

I princippet skal man altid bede om en kvittering, når man køber noget, eller spiser på restaurant eller drikker noget på en café. Man kan blive “snuppet” af politiet udenfor og få en bøde, hvis man ikke har fået en “ricevuta fiscale”. Restauratører og forretningsdrivende får større bøder end kunderne, men det er altså en pligt at bede om en regning. Det skulle gerne forhindre sorte penge i at cirkulere, men det kan man desværre ikke sige, systemet har opnået.

Middelalderlandsbyer er populære

I disse år stiger antallet af turister i Italien med 5-6 procent årligt. Der er næsten ligeså mange turister årligt, som der er indbyggere. Det vil sige 60 millioner!

Mange af de udenlandske besøgende hober sig sammen i de samme byer og områder, men man skal huske, at Italien byder på utroligt meget mere end det, som de fleste kender.

Det er blevet meget populært blandt italienerne selv at besøge små middelalderlandsbyer fra nord til syd. De såkaldte “borghi”. Der leves det rolige og gode liv med dejligt klima og gammeldags mad. Netop den italienske livsstil, som mange elsker. Gå ind og søg på de skønneske landsbyer på www.borghipiubelliditalia.it. Der er byfester mange steder i Italien sommeren over, ofte med kulinarisk tema - det kan du læse mere om her: www.eventiesagre.it.

Et traditionelt måltid består af antipasti (små appetitvækkere), pasta (forret), secondo (hovedret) og dolce (dessert). Mange steder vil det være i orden at springe et eller to led over, men hvis man vil være rigtig populær, kan man score store point ved at spise godt til og rose maden undervejs!

Drikkepenge giver store smil og glade tjenere. Beregn cirka 10 procent (kun hvis alt har været godt!) og altid i kontanter. I taxaer runder man op og giver en til to euro oven i beløbet.

Buona vacanza! (God ferie!)