Det sker der i din hjerne, når du hører musik
Under Phlakes kommende koncert på Roskilde Festival skal et stort eksperiment mod rusmidler finde sted.
Der er et sprudlende fyrværkeri inde i dit hoved, når du lytter til musik.
Og nu har hjerneforsker Troels W. Kjær fundet ud af at vise os, hvordan hjernen fester, når vi lytter til vores yndlingsnummer.
Mandag åbnede han - og et hold af hjælpere - op for, at festivalgæster på Roskilde Festival kunne prøve maskinen af. Her stillede forsøgspersonen sig foran en skærm, fik musik efter eget valg i ørene, og så skete der smukke ting på skærmen.
- Maskinen måler hjernebarkens elektriske aktivitet. Når vi bruger vores hjerne, er der aktivitet i forskellige dele af den, forklarer Troels W. Kjær og peger på det farvefyrværkeri, som bliver vist på skærmen.
Man kan se, at testpersonen især bruger højre side af hjernen. Og det er der en god grund til.
- Nogle områder er mere aktive end andre under musik. Det er overvejende i højre side, midt i og fortil i hjernen, at vi vil se aktivitet. Det er nemlig de områder, der kan skelne musik fra en litterær fortælling, fra bevægelse eller fra noget visuelt, forklarer Troels W. Kjær.
Når man hører musik, kommer der aktivitet både i hjernebarken og i belønningscenteret.
- Belønningscenteret i hjernen påvirkes i høj grad, når du hører musik.
- Når man hører musik, kan der ses aktivitet i hjernenbarken. Der vil oftest være mere aktivitet i højre hjernehalvdel, da det er her, at følelserne registreres.
- Belønningscenteret kan vi ikke måle med denne her slags scanning, men vi kan måle aktiviteten i hjernebarken og antage, at der så også er aktivitet i belønningscenteret, siger hjerneforskeren.
Troels W. Kjærs maskine opfanger de elektriske bølger, som hjernen udsender, og det er så disse bølger, som vises som farver på skærmen. Men det er ikke ligegyldigt, hvad man lytter til.
- Noget af det, der aktiverer hjernen ekstra meget, er ting, der er forbundet med følelser eller noget uventet, så hvis du hører noget musik, du rigtig godt kan lide eller slet ikke kan lide, så er der stor aktivitet, siger han.
Troels W. Kjær laver hjerneprojektet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, der står bag kampagnen Music Against Drugs. De vil vise, hvor vildt det er i hjernen, når musik nydes uden brug af rusmidler.
Nej tak til stoffer - musikken er nok
Onsdag skal det danske band Phlake åbne Orange Scene. Og her vil Troels W. Kjær og hans hold placere hjernescanneren på Nanna, der er Phlake-fan.
Under åbningskoncerten vil hendes hjerneaktivitet blive vist på storskærm. Eksperimentet er en del af kampagnen Music Against Drugs og skal vise unge, at musikkens påvirkning kan være tilstrækkelig i sig selv.
- Musik er alt, hvad vi har brug for. Den påvirker hjernen, og udløser lykkehormoner. Eksperimentet er i virkeligheden en hyldest til musikken, og hvad den gør ved os. Og det vil vi gerne støtte op om. Vi glæder os helt sygt til at stå på Orange Scene – og vi ser frem til at kigge ind i hjernen på en af vores fans, siger Phlake om eksperimentet.
Phlake spiller klokken 18 onsdag den 28. juni.