Biolog advarer godhjertede naturelskere: I risikerer at skade dyrene

Det er ikke alle nødder, som egernet må få serveret.

Det kan være rigtig hyggeligt at fodre ænder ved søen eller stille en skål mælk ud til pindsvinet i haven, men kender du ikke dyrenes diæter, kan det faktisk blive fatalt for dem.

Det er tilladt at fodre dyr i naturen, såfremt det ikke generer andre eller tiltrækker rotter. Og det skal selvfølgelig også være mad, de kan tåle.

Biolog Anders Kofoed fortæller, hvad du med god samvittighed kan fodre med, og hvad du skal lade blive på din egen tallerken.

Derudover skal du være opmærksom på, at dyrene ikke er afhængige af dine almisser.

- Det er noget, du gør for din egen skyld, for dyrene kan sagtens klare sig selv, forklarer Anders Kofoed.

Dyrefodringsguide

 1. Pindsvin

  Mange tror, at det søde pindsvin i haven skal have en skål mælk. Men det er ifølge biolog Anders Kofoed helt forbudt.

  - Aldrig mælk til pindsvin. De er laktoseintolerante og kan derfor ikke tåle mælkesukker. Det gælder i øvrigt også for katte og alle andre voksne pattedyr. Hvis du vil fodre pindsvin, er kattefoder i øvrigt fint, men det bedste, du kan gøre, er at sørge for, at din have byder på pindsvinenes naturlige føde, som er insekter, snegle og andre smådyr.

 2. Ænder og svaner

  Måske har du hørt, at det ikke er godt at give ænder brød, men det er faktisk ikke så meget for dyrets skyld, forklarer biologen.

  - Det er lidt en myte, at ænder ikke kan tåle hvidt brød. Det kan de sagtens. Desværre kan de små søer ikke nødvendigvis tåle fodringen. Hvad der kommer ind i den ene ende af anden, kommer ud igen, og det giver algevækst i søerne. Overdreven fodring af ænder lokker også for mange til et enkelt sted, og så er de hårde ved hinanden. Så det bedste er rent faktisk at lade være, forklarer Anders Kofoed.

  At svaner skulle blive aggressive, hvis man fodrer dem, er ifølge biologen en skrøne.

  - Svaner bliver nærgående og aggressive, når de har unger, fordi de vil forsvare dem, men det gør de uanset, om du har fodret dem eller ej.

 3. Geder og får

  Møder du husdyr på en mark, kan det være fristende at give dem en skorpe af din sandwich, men det er ikke en god idé, hvis man lytter til Anders Kofoed.

  - Med mindre man har fået lov af ejeren, skal man generelt ikke fodre andres dyr, og i tilfælde af fritgående grise er det især en dum idé. Hvis man får lov, gælder det om at vælge planter, som de naturligt selv ville spise. Mælkebøtter er et hit hos de fleste planteædere, forklarer han.

 4. Heste og køer

  Anders Kofoed understreger, at det samme gælder for heste og køer som for får og geder. Især heste skal man lade om at spise græs og deres almindelige foder.

  - Heste kan desværre godt lokkes til at spise giftige planter som for eksempel taks. Hvis du er i tvivl, så lad være, siger han.

 5. Egern

  Alle ved, at egern elsker nødder, men spørgsmålet er, om man kan give dem alle slags nødder.

  - Egern skal ikke have saltede peanuts, men andre nødder eller kerner er fint nok, fortæller Anders Kofoed.

 6. Ræv

  Nogle elsker de røde ræve, mens andre finder dem ulækre. Men selvom du måske får medlidenhed med en sulten ræv, råder biologen dig til at lade være med at fodre den.

  - Det er ikke sikkert, at dine naboer med kat, høns eller kanin har lyst til, at ræven kommer forbi, forklarer han - men tilføjer dog:

  - Ræve er dog svært glade for kattemad.