Livsstil

Amatørsejler får personlig hilsen fra 'Kurs mod fjerne kyster'-idol: - Det er virkelig rørende

En personlig hilsen fra Mikkel Beha sender amatørsejleren Vibeke Svenningsen tilbage til der, hvor drømmen startede.

Vibeke Svenningsen kalder det 'Havana'-effekten.

En reference til den velkendte båd i programmet 'Kurs mod fjerne kyster', hvor familien Beha med et kamera i hånden sejler verden rundt.

- De har formået at få hele Danmark med på den drøm, siger hun.

Vibeke Svenningsen er ingen undtagelse, og lørdag klokken 10 følger hun i søfarernes fodspor, når hun begynder sin jordomsejling.

Men vi skal tilbage til 2015, hvor det hele startede. I hvert fald for den 34-årige karrierekvinde

Vibeke Svenningsen

34 år

Fra Midtjylland nær Skive

Bor på Vesterbro i København 

Arbejdede indtil udgangen af maj indenfor HR hos Maersk Line 

Hun sad en mørk vinteraften og så endnu et afsnit af 'Kurs mod fjerne kyster'. Drømmen om at sejle verden rundt buldrede, og da tv-værten Mikkel Beha fortalte, at det ikke krævede nogen sejlererfaring for at tage af sted, var hun solgt.

Hun var så lettet, at tårerne trillede ned ad kinderne. Nu skulle hendes drøm forfølges, selvom hun aldrig havde prøvet at sejle.

Hun skrev derfor et langt brev på sin blog til Mikkel Beha, sin store inspirationskilde. Men hun fik aldrig svar.

Indtil nu.

Nu ønsker Mikkel Beha Vibeke Svenningsen god vind i sejlene.

- Jeg vil bare ønske dig en rigtig god rejse og al mulig held og lykke, siger han.

Tilbage hvor drømmen startede

Det kan godt være, at ordene fra Mikkel Beha er simple. Men for Vibeke Svenningsen har de stor betydning.

Hvor er det fantastisk at få en hilsen, fra hvor det hele startede

Vibeke Svenningsen

- Hvor er det fantastisk at få en hilsen, fra hvor det hele startede. Det er virkelig rørende, siger hun og fortsætter:

- Jeg havde ikke forventet at få noget igen. Det, Mikkel sagde dengang, rørte mig. Det føltes som om, at han troede på mig, da min venner og familie rystede på hovedet og smilede overbærende. Han troede på mig. Og hvis han gjorde det, kunne jeg godt sejle jorden rundt.

Vibeke Svenningsen drager på jordomsejling i sin egen båd - da hun fik idéen havde hun aldrig været på en sejlbåd før. Video: Maria Thuesen Bleeg

Alle kan sejle jorden rundt

Da Vibeke Svenningsen i starten af 2015 besluttede at gøre alvor af sin drøm, havde hun som sagt ikke nogen sejlererfaring eller opsparing.

Faktisk havde hun aldrig prøvet at være på en sejlbåd, men hun havde en idé om, at hun kunne lide det. På hendes konto stod der minus 14.000 kroner. Hun indså derfor, at hun måtte hanke op i sig selv.

Siden dengang har hun ikke købt nyt tøj, hun har lejet et værelse ud i sin lejlighed for at tjene ekstra penge, og hun har opsagt abonnementer på Netflix og Spotity. Derudover har hun købt en båd, der kostede 440.000 kroner, og så har hun knoklet for at blive klar til sin rejse.

Netop forberedelserne er vigtige, pointerer Mikkel Beha, som siden barnsben har sejlet verden rundt.

- For at tage af sted på en jordomsejling er det godt at have noget erfaring. At man har gået og øvet sig lidt herhjemme i mere trygge farvande - ligesom hun har gjort, siger han og tilføjer:

- Hun ved, at det ikke bare er palmer og solskin det hele. Det kræver en hel masse forberedelse og arbejde, men hun virker til at være klar.

Mange drømmer om en jordomsejling

Vibeke Svenningsen er ikke den første seer, der er blevet inspireret af Beha-familiens rejseberetninger.

Når Mikkel Beha rejser Danmark rundt for at holde foredrag, møder han hver gang rejselystne mennesker, der drømmer om at sejle af sted.

- Hvis jeg skulle give et godt råd til nogen, der ikke har erfaring med at sejle en tur ud i den store verden, er det bare at gøre det.

Hvilke forholdsregler skal man tage sig?

- Selvfølgelig kan det godt være farligt at sejle jorden rundt, og det er nok også mere farligt end så meget andet. Men det er primært farligt, hvis man gør det forkert. Hvis man har sat sig ind i det og gjort sig umage, er det ikke så farligt sammenlignet med at køre ned ad den tyske Autobahn, siger Mikkel Beha.

Mikkel Beha giver gode råd til uerfarne sejlere Video: Jane Bruun Elkjær

Vibeke Svenningsen håber, at hun kan inspirere andre mennesker til at forfølge deres drøm - også selvom drømmen ikke nødvendigvis er en jordomsejling.

- Drømme kan være mange ting. Hvis jeg kan gøre det her uden forudsætninger, kan alle dem, der går med en drøm, gøre det, siger hun.

Lørdag klokken 10 bliver hendes drøm til virkelighed, når hun stikker ud fra den københavnske lystbådehavn Lynetten.