GO'

Han er lam - og hun fejler intet: Nu har han et opråb

Folk, der ikke kender parret godt, kan finde på at kommentere, at det virkelig må være en mundfuld at være sammen med en lam.

For ni år siden blev Janus og Liz forelskede. Som så mange andre mødte de hinanden på arbejdspladsen, men noget var lidt anderledes for det kommende par.

Janus var nemlig i en trafikulykke for 30 år siden, der gjorde ham lam fra skuldrene og ned.

Men det stoppede ham ikke, da han satte sig for at score den blonde kvinde.

Det nytter ikke noget, at vi sidder tilbage og regner med at tingene kommer til os. Sådan fungere det ikke for mange mennesker, men specielt ikke for os.

Janus Tarp, juridisk konsulent og fysisk handicappet

- Jeg synes jo, at Liz var sød og havde et dejligt smil og et godt blik i øjet, fortæller Janus Tarp i 'Go' morgen Danmark'.

Nu kommer han med et opråb til andre handicappede.

- Jeg ved, at vi som handicappede er nødt til at tage det første skridt. Vi skal på banen, vi skal frem i skoene. Det nytter ikke noget, at vi sidder tilbage og regner med, at tingene kommer til os. Sådan fungerer det ikke for mange mennesker, men specielt ikke for os - vi er nødt til at være dem, der tager skridtet først, siger Janus Tarp.

Og det gjorde han. Liz var i et forhold, da de to mødtes, men der gik ikke lang tid, før det var lavet om.

- Han bagte på mig, og han troede på sig selv, og han var handlekraftig - og det faldt jeg for, fortæller Liz Rørdam Bonnevie. 

Hun så ikke Janus' handicap som en hæmsko, da de lærte hinanden at kende. Faktisk åbnede det flere døre, end det lukkede.

- Jeg blev jo enormt nysgerrig på, hvordan han klarede at være ansat i en almindelig stilling. Fordi der er så mange, der ikke gør det. Så jeg spurgte ham jo om rigtig mange ting, og så var han tilpas reserveret til, at jeg blev ved med at være nysgerrig, fortæller Liz Rørdam Bonnevie smilende.

Begge kom med 'bagage'

Hun fortæller, at folk, der ikke kender parret godt, kan finde på at kommentere på, at det virkelig må være noget af en mundfuld at være sammen med Janus.

- Men Janus er jo en voksen mand, der har boet alene og klaret sig selv, forklarer Liz Rørdam Bonnevie.

Udover at Janus har lært at fungere med sit handicap, har parret også en hjælper 24 timer i døgnet, som bor hos dem.

Der gik halvandet år, fra parret var blevet kærester, til de flyttede sammen, men det var primært det med hjælperen, som Liz var tilbageholdende omkring. Kunne hun finde sig i at bo så tæt med en tredje person?

Det har de dog løst med logistik.

- Vi har et hus, der er sådan, at hjælperen bor i den ene del, og jeg er i den anden, forklarer hun.

Da de to flyttede sammen, kom de begge med en 'bagage'.

- Uanset hvad det er for et menneske, man flytter sammen med, er der jo nogle forskellige vilkår, som man skal håndtere. Her er det jo Janus' fysiske handicap, men han skulle til gengæld forholde sig til min familie, forklarer Liz Rørdam Bonnevie.

En stor mundfuld

Inden hun mødte Janus, husker Liz Rørdam Bonnevie, at hun har sagt til sin daværende mand, at hun ikke var sikker på, at hun ville blive sammen med ham, hvis han pludselig sad i kørestol.

- Men det siger måske mere om forholdet, tilføjer hun.

Liz Rørdam Bonnevie er dog ikke alene. En ældre undersøgelse viser, at hver tredje dansker ikke kunne tænke sig, at være kæreste med en handicappet.

- Jeg tror egentlig godt, at jeg kan sætte mig ind i det, siger Janus Tarp og fortsætter:

- Det ér en mundfuld, og det er en udfordring. Men giv det en chance, for så ved jeg, at så fungerer det ligesom for alle andre.