GO'

Her er Danmarks fem vildeste rutsjebaner

Stem på din favorit.

Enten vender det sig i maven bare ved tanken om dem, eller også kan man slet ikke få nok af adrenalinsuset. 

Fornemmelsen, når man flyver af sted i en rutsjebane, deler vandene, men Kian Kronvang og Jeppe Nygaard er ikke i tvivl.

De er henholdsvis formand for Coaster Club Denmark og Danmarks repræsentant i European Coaster Club. Tilsammen har de kørt et utal af baner, som kun de mest adrenalinlystne forlystelseselskere kan prale af. 

Vi har fået dem til at pege på de danske af slagsen, hvor der er størst garanti for vind i håret og vilde sus.

De er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at komme blandt favoritterne.  

- Det handler om fart, adrenalin, spænding og nogle vilde g-kræfter. Man skal kunne køre stærkt og vildt og stadig føle sig sikker, siger Jeppe Nygaard.

- Det vigtigste er det der kick, det kan give, men helt generelt er jeg også fascineret af banerne og maskinerne, og hvad de egentlig kan, siger Kian Kronvang. 

De to har hver deres favoritbane, men tilsammen er de enige om landets fem fedeste ture. Se og oplev dem i her. 

Den gamle rutsjebane i Tivoli

Banen er blandt de fem fedeste i Danmark, mener to eksperter. Video: Anne Brandbjerg

Enhver favoritliste indholder en klassiker, og det må man sige, at den gamle trærutsjebane i Tivoli lever op til at være. Den blev bygget i 1914 og er dermed verdens tredje ældste af sin slags, men den er langt fra pensionsmoden. 

- Jeg ser lidt på den som en god gammeldags klassisk film. Der er sket rigtig meget på rutsjebanefronten, siden den åbnede for lidt over 100 år siden, men den holder bare stadig 100 procent. Det er et mesterværk, uden tvivl, siger Kian Kronvang.  

- Man drøner lige fra udgangen og om til køen igen for at prøve en tur mere. Jeg kunne køre 20 gange i træk, og det ville bare være super fedt, siger Jeppe Nygaard.

De to er ikke de eneste begejstrerede. Selveste Walt Disney besøgte nemlig Tivoli og rutsjebanen, inden han gav sig i kast med at bygge det i dag så populære Disneyland. 

- Han blev inspireret af den og at der er bjergtinder på, så det ikke bare er en rutsjebane, men også en historiefortælling. Det havde man ikke set i samme grad før, og han tog det til helt nye højder, da han byggede Disneyland. Han er helt klart blevet inspireret, siger Kian Kronvang.  

Piraten i Djurs Sommerland

Rutsjebanen er blandt Danmarks fem fedeste, mener eksperter. Video: Anne Brandbjerg

Med mindre træ og mere krom og fart er denne rutsjebane intet mindre end Jeppe Nygaards yndling. 

- Den er klart min favoritbane i Danmark. Der er rigtig god fart på og mange g-kræfter. Den er godt bygget, så der sker noget hele vejen fra start til slut. Der er for eksempel tre bakker, hvor man ændrer retning på toppen. Det er enormt godt lavet, og den er mega fed, siger han. 

- Den har rigtig mange små bakker, hvor der opstår et fænomen, vi kalder airtime. Det er følelsen af, at man bliver skudt ud af sædet, når man kører op over bakkerne. Det har Piraten en fuldstændig overflod af, og det er noget af det, entusiaster vægter højest, siger Kian Kronvang.  

Lynet i Fårup Sommerland

Rutsjebanen er blandt Danmarks fem fedeste, mener eksperter. Video: Anne Brandbjerg

Mens Jeppe Nygaard sværger til Piraten, kan Kian Kronvang ikke få nok af Lynet.

- Det er i min optik den absolut vildeste rutsjebane, vi har i Danmark. Man bliver skudt af sted lige fra starten med 80 kilometer i timen på to sekunder, og så ryger man igennem to inversions, som er et element, hvor man ryger på hovedet. Det har vi selvfølgelig set før i danske rutsjebaner, men jeg synes helt sikkert, Lynet gør det bedst, siger han.  

Dragekongen i Djurs Sommerland

Rutsjebanen er blandt Danmarks fem fedeste, mener eksperter. Video: Anne Brandbjerg

Er hele familien med på fart og spænding, er Dragekongen en rigtig god mulighed for en vild tur, som de yngste også kan køre med på. 

- Banen er bygget sådan, at man ikke skal være mere end 120 centimeter for at kunne prøve den, men man kan stadig få en rimelig vild oplevelse. Man hænger nemlig under sporet i den her, så man har en fornemmelse af, at man er meget udsat og kan sidde og dingle med benene. Alt er frit foran en, så tingene virker vildere, og derfor er den rigtig fed, forklarer Jeppe Nygaard. 

Dæmonen i Tivoli

Rutsjebanen er blandt Danmarks fem fedeste, mener eksperter. Video: Anne Brandbjerg

Den sidste af eksperternes favoritter tager os tilbage til Tivoli i København. Den er kendt for sit loop, men taler i virkeligheden mere til Kian Kronvang og Jeppe Nygaards rutsjebanetekniske begejstring end suset ved at hænge på hovedet.

- Det er den mindste bane, som det firma, der har bygget den, nogensinde har lavet, men den giver stadigvæk et godt kick, og der er nogle gode g-kræfter. Den er enormt smooth i den måde, man kører på. Man bliver ikke kastet fra side til side, når man ændrer retning, går ind i loops og så videre. Tværtimod svæver man næsten igennem, især hvis man sætter sig i midtersæderne og lader sig hænge løst, siger Jeppe Nygaard.

- Det er ikke den aller vildeste bane, men det er meget imponerende, hvor meget man har formået at klemme ind på så lidt plads, supplerer Kian Kronvang.  

Måske har du prøvet en eller flere af de baner, som Jeppe Nygaard og Kian Kronvang har kåret som de fem bedste. Er du enig med eksperterne, eller er der noget, de har overset? Stem på din egen danske favoritrutsjebane her. 

Afstemning

Hvilken dansk rutsjebane kan du bedst lide?