Auktionshuset

Kongelig pokal vurderet til 400.000 kroner: Sådan gik det på auktion

En sølvpokal, der blev foræret til en dansk prins, har været under hammeren.

Den kan sælges for 300.000 til 400.000 kroner. Sådan lød vurderingen af en sølvpokal onsdag aften i TV 2-programmet 'Auktionshuset'.

Sølvpokalen er især speciel, fordi den blev foræret til Prins Valdemar, da han som kommandør sejlede til Sydøstasien i 1899.

- Pokalen bliver dyrere med sådan en historie. Alt, hvad der har været ejet af eller givet til kongelige personer, det stiger i værdi. Hvis man er til historiske stykker, så har den jo det hele. En dansk konge, søhelte, slag og våben og drager og en gave til en kongelig person. Der er meget historie i den, siger 'Auktionshuset's overhoved, Jesper Bruun Rasmussen, der var med til at vurdere pokalens potentielle salgspris.

Han peger på, at han endda hævede vurderingen lidt i forhold til, hvor auktionshusets øvrige eksperter lå.

- Jeg var vældig begejstret for den, og jeg var også med til at rykke prisen lidt op, siger Jesper Bruun Rasmussen, der forestillede sig, at Nationalmuseet eller Orlogsmuseet ville være interesserede i sølvpokalen med den kongelige historie.

- Der var ikke nogen i salen, der reagerede på den under auktionen, men det kan jo være, de gør det, hvis den bliver sat til salg igen, siger Jesper Bruun Rasmussen om sølvpokalen, der altså endnu ikke er blevet solgt.

Kunststykket er derfor stadig i sælgerens hænde, nemlig det tidligere ØK, der har hovedsæde i Asia House i København.

Pokalen er tilbage i Asia House

Det var en overrasket Carsten Dencker Nielsen, forhenværende administrerende direktør ved ØK og æresformand i Asia House, som fandt ud af, at sølvpokalen ikke blev solgt på auktion.

Æresformanden uddyber, at han faktisk havde regnet med, at vurderingsprisen ville være højere.

Asia House har indtil videre ikke nogen konkrete salgsplaner, men afventer i stedet, hvad fremtiden bringer.

- Hvis man finder et ideelt hjem til en usædvanlig ting som den her, så skal man ikke stå i vejen for det. Det kunne godt være, der var et andet sted i Danmark, hvor den rent historisk ville finde sig bedre til rette, siger Carsten Dencker Nielsen.