Sæson for flyvemyrer: Derfor kommer de, og sådan slipper du for dem

De er ganske ufarlige, men ret irriterende. En insektforsker forklarer her, hvorfor myrerne lige pludselig flyver.

En sværm af omkring 500 flyvemyrer fandt for nogle dage siden vej til naturhistoriker Morten Top-Jensens hjem på Bornholm. 

- Jeg har dem det samme sted hvert år. Nu var der bare ekstra mange i år. Det er altid en eller to dage hver sommer og så ikke mere, fortæller han til TV 2.

De samler sig altid i området ved hans yderdør, og så fejer han dem ud på terrassen igen med en kost.

- Det er selvfølgelig generende at have så mange dyr på væggen, men de holder sig henne ved døren, fortæller Morten Top-Jensen og uddyber, at fænomenet altid forekommer på sommerdage, hvor det er varmt og luften er trykkende.

Flyvermyrer i Morten Top-Jensens hjem i år.
Flyvermyrer i Morten Top-Jensens hjem i år. Foto: Privatfoto

Myldrer frem om sommeren

Morten Top-Jensen er langt fra alene om at have besøg af flyvemyrerne. De begynder som regel at dukke op i juli, men der kan være regionale forskelle, forklarer lektor og insektforsker ved Statens Naturhistoriske Museum, Thomas Pape.

- Der er ikke et fuldstændig præcist tidspunkt for, hvornår de dukker op. Det er hen på sommeren og nu, at det er højsæson for flyvemyrer, men det varierer efter, hvor god og varm sommeren har været. Det helt centrale i fænomenet 'flyvemyrer' er, at myretuerne skal sende deres kønnede individer - altså deres nye dronninger og droner (hanmyrer, red) - ud i verden, så de kan parre sig og lave nye kolonier, fortæller han. 

Det er arten 'sort havemyre', som indimellem forvilder sig ind i folks hjem.

Man kan dog være ganske rolig, for de har ét bestemt formål for øje: 

- De bider ikke, de stikker ikke, og der er ingen smittefare. De har kun tanke på en ting: Det er op, op, op, sværme og parre sig. Men det er mængden af dem, der er ubehagelig, siger han. 

Insekterne kommer
Sådan holder du dem væk

Ved at flyve op og blande sig med myrer fra andre tuer, minimerer de risikoen for at parre sig med en fra deres egen myretue og dermed undgå indavl. 

Når myrerne har parret sig, falder de ned igen, og så påbegynder de en ny myretue for at føre slægten videre. 

- De er ikke særlig gode til at flyve, men op skal de, og tit ser man, at luften er fuld af måger eller andre fugle, og det er ofte et tegn på, at der er flyvemyrer i luften, fortæller han. 

Hvis du vil bekæmpe flyvemyrer

Hvis man ikke vil bruge insektgift, er der hjælp at finde i køkkenet mod myrerne. Men man skal først finde ud af, hvor æggene, larverne og pupperne er. 

- Man kan hælde en stor mængde kogende vand på området. Det vil slå myrerne ihjel, forklarer Thomas Pape, der selv døjer med flyvemyrer under terrassen. 

Hvis problemet er under fliserne, kan et alternativ være at få lagt grus i stedet for.

Er flyvemyrerne kommet indenfor, har Thomas Pape følgende tip til bekæmpelse i hjemmet: Grib støvsugeren. 

- Den luftstrøm, der kommer med støvsugeren, kan de slet ikke overleve, siger han.