GO'

Efter sølvet: Skal vi nu vise endnu flere vilde resultater?

Sølvvinderne havde anerkendelse og respekt for kvindefodbold som delmål, inden de drog mod EM.

Vanvittigt. Overvældende. Ubeskriveligt.

Sådan beskriver fodboldprofilen Nadia Nadim den modtagelse, det danske kvindelandshold oplevede, da de mandag vendte hjem på dansk grund.

Først blev de hyldet i Viborg, som huser landsholdets hjemmebane, og derefter på Rådhuspladsen i København, hvor flere tusinde mennesker var mødt op for at fejre EM-sølvmedaljen.

- Al den kærlighed man får, det er lige det, jeg havde brug for til at komme over skuffelsen. Det er fantastisk, siger Nadia Nadim i 'Go' aften Danmark'. 

Det er nok gået de færrestes næse forbi, at de kvindelige fodboldspillere søndag mødte værtslandet Holland i EM-finalen, som modstanderne vandt 4-2.

Knap 1,5 million danskere fulgte kampen bag tv-skærmene. 

EM-sølvvinderne bliver hyldet i København Video: Jane Bruun Elkjær

Flere vilde resultater?

Det er første gang, et dansk kvindelandshold officielt har spillet sig i en EM-finale i fodbold, men faktisk formåede holdet ved sidste europamesterskab, der foregik i Sverige i 2013, at nå hele vejen til semifinalen.

- Der kom medierne lidt senere ind i, at vi var der. De viste semifinalen, hvor vi røg ud, og så døde den der. Så er det først nu, at vi kommer frem igen, siger landsholdets målmand, Stina Lykke.

Dengang var der ikke meget fokus, og derfor er flere af spillerne spændte på, om interessen varer ved.

- Selvfølgelig er frygten, at vi skal vise endnu flere vilde resultater for at få den her opmærksomhed. Men omvendt kan vi bare mærke, at befolkningen er der nu, siger Stina Lykke.

Hendes kommentar falder i forbindelse med, at en anden EM-profil, venstreback Cecilie Sandvej, har udtalt til Ritzau:

- Mandag skal vi fejres, men det er uklart, hvad der vil ske de næste par uger.

- Om vi bare bliver fuldstændig glemt, eller om vi kan holde det oppe, lød det fra Cecilie Sandvej.

Et skridt på vejen

Nadia Nadim, der scorede det første mål i finalen, og som til daglig har succes som fodboldspiller i USA, fortæller i 'Go' aften Danmark', at inden holdet drog mod EM, havde de et delmål udover de sportslige resultater:

- At kvindefodbold i Danmark skulle få den anerkendelse og respekt, som, jeg synes, den fortjener. Der må jeg sige, at vi er kommet et skridt nærmere og er på rette vej. Jeg håber selvfølgelig, at det fortsætter, siger hun.

I USA oplever hun en stor opbakning til landets kvindelige fodboldlandshold.

- Det er superfedt, at vi har været med til at få den her bevægelse i gang (i Danmark, red.), og at det, vi har leveret på banen, har haft en effekt på folk, lyder det fra Nadia Nadim.

Sølvmedaljevinderne afslutter mandag fejringen med middag i Tivoli i København.

EM-kvinderne har vundet sølv - og ikke mindst danskernes hjerter under slutrunden i Holland. Video: Ida Zander Jensen