Go madpakke

Mænd og kvinder spiser helt forskelligt til frokost

Der er særligt én madvare, som mænd hellere vil have med i madpakken.

Der er forskel på, hvad mænd og kvinder har lyst til at putte i munden, når klokken slår frokost.

Det viser nye tal fra Landbrug og Fødevarer.

Særligt på fire parametre er damerne og mændene forskellige i deres madpakkevalg. Det gælder rugbrød, kød, aftensmadsrester og grøntsager.

Se listen længere nede i artiklen. 

Og forskellene overrasker ikke Christie Nielsen, der er markedsanalytiker hos Landbrug & Fødevarer.

- Vi havde nok forudset, at tallene ville fordele sig på denne måde. For eksempel viser andre tal, at kvinder går mere op i at bekæmpe madspild end mænd, og det kan være en af faktorerne, der spiller ind på, at der er flere kvinder, der tager madrester med på madpakke.

Undersøgelsen er lavet af TNS Gallup for Landbrug og Fødevarer i maj 2017 og har spurgt 1026 personer, heraf 459 mænd og 567 kvinder.

Mad har betydning for identiteten

Det er heller ikke nogen stor overraskelse for kønsforsker og antropolog Christian Groes, der er lektor ved Institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet.

Han mener, at mænd og kvinder udsender signaler med deres madpakker.

- Det er klart, at alle folks smagsløg er forskellige, men mad har betydning for ens identitet, siger han.

- For kvinder er det værdier i forhold til ansvarlighed, sundhed, den slanke linje, og at de har styr på, hvordan de ser ud og fremstår overfor andre kvinder. Hvor nogle mænd nærmest dyrker det modsatte: "Jeg er hævet over den slags, jeg gør, hvad der passer mig. Hvis jeg vil spise kød, så spiser jeg kød", siger han.

Udover forskelle indenfor madtyper, så er der også forskel på, hvor mange procent af de adspurgte mænd og kvinder, der rent faktisk har en madpakke med i tasken.

Her gælder det, at 45 procent af kvinderne spiser madpakke til frokost, hvorimod det kun er 35 procent af mændene.

Mænd og kvinders madpakker

 1. Rugbrød

  .

  Rugbrødsmadder i madpakken er der, hvor kvinderne og mændene ligger længst fra hinanden.

  Forbruget af rugbrød for mændene ligger nemlig på 86 procent, hvorimod tallet hedder 68 procent for kvinderne.

  - Måske er det nemheden i en rugbrødsmad, der spiller ind her, forklarer Christie Nielsen, der er markedsanalytiker hos Landbrug & Fødevarer, og fortsætter: 

  - Uden overhovedet at generalisere, så bruger mange kvinder måske lidt længere tid på madpakken end mænd.

  Christian Groes mener, at rugbrød repræsenterer styrke, ligesom kød også gør.

  - Det er robust kost. Det er idéen om, at det er noget meget basalt og grundlæggende. Kød og korn er grundlæggende størrelser, man finder i kulturen langt tilbage i tiden, og det er ikke mindst væsentligt for mænd for at få styrke, siger han.

  - Kigger man på en hvid bolle, så ved man godt, hvad der udstråler mest råhed og styrke af de to ting.

 2. Kød

  .

  Kød deler også vandene hos kønnene.

  Her har 63 procent af mændene en skive skinke eller lignende med på rugbrødet. Hos kvinderne er der kun 40 procent, som vælger at have kød med.

  - Kød er en gammel tradition - ikke mindst at spise svinekød i klassisk, dansk kultur: Frikadeller, pølser og steg, siger kønsforsker Christian Groes.

   - At spise kød er for mange mænd en måde at vise maskulinitet på. Kød symboliserer på en måde, at man undertvinger sig naturen, man har kontrol, men også overskud, og at man er i pagt med noget dyrisk og mandigt, fortæller han.

 3. Grøntsager

  .

  Kvinderne ligger foran i feltet, når det kommer til grøntsager i madpakken. Her har 52 procent grønt med, hvor tallet hos mændene hedder 36 procent.

  Mændene er derudover gladere for pålægssalater, og kvinderne er mere begejstrede for syrnede mejeriprodukter.

  Det handler om sundhed, forklarer kønsforskeren.

  - Der er større pres på kvinder i forhold til kostvaner, og hvordan man ser ud: At man ikke er overvægtig, eksempelvis. Man skal leve op til skønhedsidealer og den slanke krop, siger han og fortsætter:

  - Men det er også at vise, at det har man styr på - både over for sig selv og i særdeleshed over for andre kvinder. Der er jeg ikke i tvivl om, at flere kvinder går op i sundhed, når det handler om, hvad de spiser i forhold til mænd, og det har noget at gøre med det større pres, der ligger i forhold til udseende.

  Der kan også være noget dybere, der ligger til grund. Og det handler om kvinders ansvarsfølelse, forklarer han.

  - Ikke bare som et individ, men også som moder: At man skal være velfungerende og sund i forhold til børnene og hele familien, fortæller han.

 4. Aftensmadsrester

  .

  Her er det kvinderne, der fører an - 24 procent tager nemlig rester med på madpakken.

  Det er derimod kun 14 procent af mændene, der tager den kolde lasagne med dagen efter.

  - Det hører med til ansvaret, at man undgår madspild, og det har en økonomisk fordel. Man viser også, at man planlægger og tænker over, hvad man spiser. Her kunne jeg forestille mig, at flere mænd har en tendens til at leve mere fra dag-til-dag, siger Christian Groes.

Kilder: Kønsforsker og antropolog Christian Groes, der er lektor ved Institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet, og Christie Nielsen, der er markedsanalytiker hos Landbrug & Fødevarer.

Vil kun spise rugbrødsmadder

To par fra Lolland ser forskelligt på Landbrug og Fødevarers procentopgørelser.

Frisørelev Katja Hansen kan godt nikke genkendende til Landbrug og Fødevarers tal. Hendes kæreste spiser altid rugbrødsmadder med kødpålæg, og hendes vaner er lidt anderledes.

- Jeg plejer at lave en stor portion salat om mandagen, og så holder det ugen ud. Lasse (Katjas kæreste, red.) gider slet ikke at spise andet end de klassiske rugbrødsmadder, forklarer hun.

Helt så firkantet er det dog langt fra hos en anden familie på Lolland.

Lasse gider slet ikke at spise andet end de klassiske rugbrødsmadder

Katja Hansen om kærestens madpakkevaner

Hjemme hos Erling Hyldgaard er kønsroller langt fra så firkantede, som de fremgår i Landbrug og Fødevarers undersøgelse.

De spiser nemlig i det store hele det samme til frokost. Erling Hyldgaard føler ikke, at hans kone spiser flere grøntsager, end han gør.

- Vi er nok lidt atypiske. Der er som sådan ikke nogen forskel (i madpakkevalg, red.), det skulle lige være, at hun gerne vil have gulerodssalat med, men der er altid noget kød med i en eller anden afskygning og en skive rugbrød, fortæller han.

Hos Erling Hyldgaard og hans kone er frokostvanerne atypiske.

En ting, der dog kan dele ægteparret, er aftensmadsresterne. For selvom de spiser dem stort set lige ofte, så er der regler for, hvem der tager hvilke rester med.

- Hvis der er fiskefilet til rester, så er det konens, og hvis der er oksesteg eller oksefilet, så er det mit, siger han.

Afstemning

Passer tallene i store træk med dine frokostpræferencer?