Livsstil

Chefstylist i opråb til modebranchen: - Det er helt skrupforkert

Sidste år omsatte den danske modeindustri for over 42 millarder kroner. Søren Hedegaard kan ikke forstå, at uddannede stylister skal arbejde gratis.

Under modeugen i København er chefstylist på blandt andet 'Vild med dans', Søren Hedegaard, kommet med et opråb omkring kårene i branchen.

Det gør han i et opslag på sin Facebookprofil, der lørdag har fået cirka 2500 reaktioner.

- Alle mine tre dygtige assistenter arbejdede gudhjælpemig gratis på et stort prestigefyldt show i går (onsdag, red) under Copenhagen Fashion Week, og sikkert flere shows, som jeg endnu ikke har hørt om. Den ene ovenikøbet som 'key hairstylist'. Det er rent skruebrækkeri, som jeg tager stort afstand fra, skriver han.

Søren Hedegaard, der også er fast frisør for kronprinsesse Mary, er modstander af, at unge, uddannede fagpersoner, skal føle sig nødsaget til at arbejde gratis for at kunne udbygge cv'et, når dansk mode er en af landets største eksportvarer.

- Hår- og makeupartisterne kæmper som sultne ulve om at få lov til at arbejde gratis. Det kan da ikke være rigtigt, skriver han.

Flere andre i branchen - eksempelvis modeeksperten Uffe Buchard - bifalder opslaget fra Søren Hedegaard.

Det er ikke et filantropisk foretagende

Lørdag slutter Copenhagen Fashion Week, som afholdes to gange om året og består af flere messer og en række modeshows.

- Det er ikke et filantropisk foretagende eller et velgørenhedsarrangement. Sidste år omsatte den danske modeindustri for over 42 milliarder kroner. Der må da være nogen et eller andet sted, som har penge til at betale de stakkels mennesker, der arbejder i fire dage på højtryk for at lave det, der gør, at Danmark får opmærksomhed i hele verden, fortæller Søren Hedegaard til TV 2.

Det er designerne selv, der skal aflønne de ansatte, og chefstylisten ønsker ikke at navngive designeren bag det nævnte show. For der er tale om en generel tendens - som også kan ses indenfor andre brancher, lyder det.

Jeg kan ikke smøre hårlak på brødet eller betale husleje for fire t-shirts

Søren Hedegaard, stylist

- Jeg er godt klar over, at designerne er afhængige af sponsorer, der enten støtter med produkter, locations eller andre ting. Men det er som om, det ædle håndværk som eksempelvis frisører og make-up-artister ikke bliver tilgodeset eller regnet med. Modelbureauerne sender også deres makeup-artister ud for at lave gratis arbejde. Det er helt skrupforkert, siger han.

Giv løn frem for hårlak

Chefstylisten har selv oplevet at blive spurgt, om han kunne udføre ulønnet arbejde - hvor overskuddet vel at mærke ikke skulle gå til velgørenhed. Det har han altid sagt nej til.

- Jeg kan ikke smøre hårlak på brødet eller betale husleje for fire t-shirts, eller hvor meget man får, siger chefstylisten.

Han har derfor et helt konkret forslag til, hvordan branchen kan ændres: Nemlig ved at få sponsorerne til at støtte de ansatte med en ordentlig løn.

- Copenhagen Fashion Week er ikke et velgørenhedsarrangement. De sponsorer, der supporter de "fattige" designere, burde være med til at værne om de andre ædle håndværk i branchen ved at støtte med et beløb i stedet for 10 dåser hårlak. Det ville være et elegant træk i en industri, der i den grad omsætter for rigtig mange penge, skriver han på Facebook.

TV 2 har talt med talsperson for Copenhagen Fashion Week, der ikke ønsker at kommentere opslaget.