Livsstil

Fransk avis er ikke i tvivl: Danskerne er bedre til det end os

Farver, print og blandet tøjstil imponerer i udlandet.

Normalt er Paris, New York, London og Milano centrum for planetens modepresse. Men i de seneste sæsoner har en ny by vendt hoveder på catwalkens tilskuere. Nemlig København.

Det skriver den franske avis Le Figaro, som efter den seneste modeuge roser den danske hovedstad og stil til skyerne.

- Hvis newyorkerne er for afslappede, londonerne for excentriske, milaneserne for pigede og pariserne for … kedelige, så kommer frelsen fra Skandinavien, skriver avisen.

Ustoppelig stil

Umiddelbart regnes København ellers som ”slidt i farverne” og en modemæssig ”lyseslukker”, mener journalisten bag den franske artikel.

Derfor er hun ekstra overrasket og imponeret over danske designeres ”miks og match af farver og print” – og ikke mindst af tøjtyper og stilarter – mod parisernes ”totalt sorte look, om det så er sommer eller vinter”.

- Danskerne har en ustoppelig stil og lektioner at lære os, skriver Le Figaro.

Sneakers og blomstret kjole

Den ros er modeekspert Lotte Freddie imponeret over.

Hun bider mærke i, at Le Figaro ikke er en hvilken som helst avis, når det kommer til mode. Og så er hun enig i, at dansk design har nået et højt niveau.

- Jeg synes også, at modeugen i år var fantastisk. Der var virkelig meget flot tøj og godt design. Gode print og fine stoffer. Og dejlig farverig, siger hun.

De rosende ord går ikke kun til sceneshowene, men også publikum, som ifølge Lotte Freddie var ”supersmart klædt på” og ikke bange for at blande dyre mærker med prisvenlige klæder.

- Jeg ved ikke, om det er en særlig dansk ting. Men alle klæder sig meget personligt og sætter ting sammen på en sjov måde. For eksempel ved at blande sneakers med en blomstret kjole.

Tendens og trend

Hos Copenhagen Fashion Week, der arrangerer modeugen, er direktør Camilla Frank begejstret for komplimenten, som hun kalder ”kæmpestor”.

- Jeg kan faktisk ikke forestille mig et bedre folkefærd at få den kompliment fra, siger hun og forklarer, at den skandinaviske modebranche længe har tilstræbt at efterligne netop den franske kvindes stil.

- Hvis tendensen vender, og dansk design bliver trendsættende i et land som Frankrig, er det selvfølgelig supergodt, siger Camilla Frank.

Stor cadeau

Eftersom mode er et af Danmarks store eksporterhverv kan øget interesse fra udlandet give branchen et økonomisk rygstød, forklarer hun.

Og så styrker det selvtilliden:

- At masser af mennesker i stedet for Milano og Paris får lyst til at komme til København for at blive inspireret - det er jo en stor cadeau. For nu at bruge et fransk ord.