Fri

Pars liv blev forandret efter tv-program: Gennemgik "ekstrem Ikea-test"

Kunstnerduo havde været kærester i et halvt år, da de vendte op og ned på tilværelsen. Nu er de flyttet til en lille ø.

Han har arbejdet som kunstner og dj i en række udenlandske storbyer, og hun er grafisk designer og sanger med en ”punk-boheme-attitude", som er vild med København.

Men en tv-deltagelse har fået 45-årige Jacob Fuglsang Mikkelsen og 31-årige Gertrud Hjelm til at vende ryggen til storbyens puls for i stedet at slå sig ned på en lille, dansk ø.

Det havde de ikke selv regnet med at gøre. 

- Lige pludselig har vi ændret hele vores liv, siger Jacob Fuglsang Mikkelsen.

På Ærø driver de nu et bed and breakfast med hundetema.

100 procent autentisk

Faktisk har Ærø en særlig betydning for Jacob, da hans 78-årige far bor her ligesom flere andre familiemedlemmer.

Det var blandt andet derfor, at duoen meldte sig til 'Hotelkampen', der vises mandag aften på TV 2 FRI, kombineret med muligheden for at være kreative sammen. Dysten foregår nemlig i Ærøskøbing. 

Under optagelserne i foråret havde duoen blot været kærester i et halvt år - og Gertrud havde besøgt Ærø en gang. Men efter at have vænnet sig til ølivet kunne de ikke forlade det igen.

- Her er alting 100 procent autentisk. Menneskene, livet, naboerne. Naturen, som vi er en del af, når vi går ned til vandet med vores hund, fortæller Jacob Fuglsang Mikkelsen og fortsætter: 

- Det er som om, vi blev serveret den her situation på et sølvfad. Hvis ikke, vi var gået efter det, ville jeg nok have angret det resten af mit liv. Det er vigtigt at lytte til universet, når det prøver at fortælle én noget.

'Hotelkampen'

Tre par rejser til Ærø med en drøm om at blive hotelejere. Her skal de på otte uger forvandle og drive deres drømmehotel i hjertet af Ærøskøbing.

Parrene bruger de fire første uger på at sætte hotellet i stand, mens der i de fire sidste uger ankommer gæster til hotellerne.

Et af parrene vinder 'Hotelkampen' og 100.000 kroner. 

Programmet sendes på TV 2 FRI hver mandag klokken 20.40 

En "ekstrem Ikea-test"

Parret har nu været kærester i knap et år, og Gertrud Hjelm mener, at forholdet har været gennem en form for "ekstrem Ikea-test". Her hentyder hun til den pressede stemning, man kan gå igennem under en tur i det svenske shopping-mekka. 

- Jeg tror ikke, vi kunne have lært hinanden at kende så ultimativt og så lækkert, som vi har gjort det nu, uden at have et tv-program i nakken, siger hun.

’Hotelkampen’ går ud på, at tre par skal forvandle og drive deres drømmehotel i Ærøskøbing i løbet af otte uger.

Tanken om, at man skulle tage væk fra sit kunstværk, kunne jeg næsten ikke holde ud

Jacob Fuglsang Mikkelsen

Kunstnerparret opdagede efterfølgende, at huset, som de gjorde i stand, var sat til salg. Det virkede derefter oplagt at overtage det projekt, de havde lagt så meget arbejde i.

- Jeg ser 'Hundehuset' (parrets bed and breakfast, red) som en kunstinstallation. Tanken om, at man skulle tage væk fra sit kunstværk, kunne jeg næsten ikke holde ud. Så vi fortsætter det, vi har bygget, og vi lever i det nu, fortæller Jacob Fuglsang Mikkelsen.

I juli fik parret nøglerne, og nu driver de et bed and breakfast i det samme hus i Ærøskøbing.  

Gertrud Hjelm er fortsat vild med København, men hun er også blevet glad for ølivet. 

- Jeg tænkte ikke på forhånd, at det var på tide at komme væk fra storbyen. Men jeg er på en eller anden måde mere social herovre, og naboskabet føles intenst nærværende. Folk banker på vores dør, og der går nærmest ikke en dag, hvor vi ikke bliver inviteret ud til forskellige ting, siger hun.

Samtidig har parret fortsat gang i andre projekter udenfor øen. 

- Så længe der findes et hurtigt internet og hurtige offentlige forbindelser, kan vi jo stadig fortsætte vores andre aktiviteter i København, lyder det fra Jacob Fuglsang Mikkelsen. 

Øer i vækst

Ærø Kommune har fra 2011-2015 oplevet en stigning i antallet af børnefamilier på 6 procent, Samsø på 6,3 procent, Læsø på 9,9 procent og Bornholm på 7,7 procent.

Til gengæld har eksempelvis Langeland oplevet et fald i antallet af børnefamilier på 1,1 procent.

Kilde: Fyens Stifstidende

Øer og omegnskommuner oplever vækst

Parret er ikke alene om at tage springet og flytte væk fra storbyen for at skabe et nyt liv i mindre befolkede områder.

Bolius - Boligejernes Videnscenter står bag en undersøgelse, der viser, at hver femte byboer har planer om at bo på landet eller i yderområder af Danmark i 2030.

Men det er især børnefamilier, der trænger til nye omgivelser. Kommunernes Landsforening står bag en beregning fra i år, der viser, at flere børnefamilier fraflyttede København, Aarhus, Odense og Aalborg i årene 2011-2015, end børnefamilier som flyttede dertil. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Flertallet flyttede til omegnskommuner indenfor pendlerafstand til storbyen, men også øer som Ærø, Bornholm og Samsø har oplevet en tilflytning af børnefamilier.

Derfor blev det et hundetema

Der er en bestemt grund til, at parret, der selv har en græsk gadehund, fokuserer på at skabe et sted, hvor man kan medbringe sin firbenede ven. 

- Der er ikke mange steder, hvor man må have hund, så der er en kæmpe gruppe af mennesker, som ikke kan tage på ferie med hele familen. Vi har vendt det om og sagt, at det her sted er specielt for hunde, fortæller Jacob, der desuden står bag kunst-, kultur- og musikfestivalen 'Ærø Dog Days', som fandt sted i juli. 

Over alt på Ærø kan du finde porcelænshunde i vinduerne - ligesom på Fanø og andre maritime kystområder i Danmark. Beretninger går på, at sømandshustruer placerede hundene i vinduet, så de vendte næsen ud mod gaden eller ind mod stuen, alt efter om manden var hjemme.

Det kunne være et signal til øens andre mænd om at komme forbi, når sømanden var ude på havet, og parret fremhæver anekdoten som inspiration til deres projekt.

Gertrud og Jacob har skabt et hundehotel i 'Hotelkampen'. Video: Maria Thuesen Bleeg

Se 'Hotelkampen' mandag klokken 20.40 på TV 2 FRI - eller se de to første afsnit på TV 2 PLAY. Vinderen bliver fundet den 16. oktober.