Tilbringer man dagen foran computeren, er mellemmåltider ikke en særlig god idé, mener forfatter til en ny bog om sukker.
Der hersker flere misforståelser omkring sukker, og de opstår, fordi vi tror, de samme regler gælder for alle.
Det fortæller Anette Sams, der er farmaceut, forsker og aktuel med bogen 'Sandheden om sukker'.
- Det er meget forskelligt, hvordan du og jeg skal tænke på sukker, alt afhængig af hvilken situation vi er i, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.
Bevæger man sig ikke meget i sin hverdag, er mellemmåltider og energibarer eksempelvis ikke optimalt - selvom mange tror, det er en god idé i forhold til et stabilt blodsukker. I stedet risikerer man at sætte fedtforbrændingen på pause.
Få her den tekniske forklaring på, hvorfor det er godt at have styr på blodsukkeret:
Her fortæller forsker Anette Sams, der er ph.d. farmaceut og forsker, om Video: Maria Thuesen Bleeg
Tre gode råd om blodsukker
Vær fysisk aktiv mellem dine hovedmåltider - det hjælper musklerne med at suge det overskydende sukker til sig
Spis dine solide måltider med masser af grøntsager - de kulhydrater, der er i grøntsager, kommer langsommere ud i blodet
Sørg for at få sovet godt om natten
Kilde: Anette Sams, forsker og forfatter til bogen 'Sandheden om sukker'
Skrønerne omkring sukker kan fastholde os i en negativ udvikling af livsstilssygdomme.
- Rigtig mange mennesker bliver overvægtige, og rigtig mange mennesker kan ikke komme af med deres overvægt, fordi der er noget med sukker, som vi lidt misforstår, siger Anette Sams.
Hun mener, det er vigtigt, at vi får en bedre forståelse af det sukker, der er i blodet - og hvordan man holder det stabilt. I menneskekroppens cirka fem liter blod bør der være det, som cirka svarer til to sukkerknalder.
Herunder kommer forskeren ind på populære sukkermyter:
Tre myter om sukker
Mellemmåltidet giver et stabilt blodsukker
Det er et af de mest udbredte udsagn, men rådet gælder ikke for alle.
- Det er rigtigt, hvis du er sund og rask, ung og meget aktiv. For selvom du tager et mellemmåltid, er sukkeret lynhurtigt ovre i dine muskler igen, siger farmaceut og forsker Anette Sams.
Men for rigtig mange af os med stillestående arbejde forholder det sig anderledes, for vores muskler er lidt træge til at suge sukkeret væk fra blodet.
Det betyder, at sukkeret bliver der i lang tid, forklarer hun.
Samtidig fortæller et signalmolekyle til kroppen, at den skal stoppe med at forbrænde fedt, og man risikerer, at det varer ved i mange timer i løbet af en dag.
Hendes råd er derfor følgende:
- Hvis man har stillesiddende arbejde, hvor man ikke forbrænder ret meget i løbet af en dag, skal man i stedet tage nogle meget solide, grøntsagsrige hovedmåltider.
Snup en energibar, hvis du mangler energi
Det kan friste med en energibar, når man føler sig sløv på jobbet, men ligesom mellemmåltidet er det ikke godt for dig, der tilbringer dagen foran computeren.
- Med stillesiddende arbejde er de ikke ret gode for dig, og så vil det her kunne give dig en blodsukkerstigning, som med øget insulin kan fastholde dig i en situation, hvor du ikke forbrænder fedt, siger Anette Sams.
- I stedet for at bede kroppen lave energi, kan man lave noget fysisk. Gå op og ned af trappen. Det er meget bedre.
Sukker feder mindre end fedt
- Hvis du ser på det fra et kaloriemæssigt synspunkt, er der cirka halvt så mange kalorier i et gram sukker, som der er i et gram fedt.
Men når man kun fokuserer på kalorierne, så glemmer vi, at sukkeret er i stand til - ved hjælp af insulin - at forhindre os i at forbrænde fedt i en længere periode.
- Selvom selve sukkeret indeholder færre kalorier, vil du sandsynligvis også forbrænde tilsvarende færre kalorier i den periode, du har sukker i dit blod, siger Anette Sams.