Auktionshuset

Sjælden rød Wegner-stol fra tv solgt for rekordbeløb

De har flere gange overvejet at male den røde flaglinestol. Heldigt, at de ikke gjorde det, siger vurderingsekspert efter rekordsalg.

Den røde Wegner-stol i stuen blev alligevel aldrig brugt. Da Bruun Rasmussen Kunstauktioner så vurderede, at den kunne indbringe det højeste beløb for sådan en stol nogensinde, slog de til og satte stolen til salg.

Flaglinestol

Arkitekt Hans Wegners flaglinestol bliver en succes op gennem 1950’erne og 1960’erne. I denne periode bliver flaglinestolen solgt med et hvidt eller grønt understel.

I 1980’erne bliver den relanceret med hvidt eller sort understel. I denne periode forsøger man sig også med to røde stole, men de bliver ikke godkendt af Hans Wegner. Stolene sælges derfor fra lageret på fabrikken i Gedsted.

Kilde: Bruun Rasmussen Kunstauktioner

- Pointen er, at der aldrig var nogen, der sad i den. Man sidder egentlig ikke særlig godt i sådan en flaglinestol. Det er lidt en stol, man slænger sig i, så måske er den ok, hvis man skal have en lur, men den har bare stået som en skulptur i stuen.

Sådan siger Ejgil Berg, der var ejer af den sjældne, røde flaglinestol, der blev vurderet i onsdagens udgave af 'Auktionshuset' på TV 2.

Mens flaglinestolen designet af Hans Wegner normalt bliver solgt for mellem 50.000 og 80.000 kroner på auktion, havde vurderingseksperten fra Bruun Rasmussen højere forventninger til Ejgil Bergs udgave, fordi stolen var rød. Røde flaglinestole findes der nemlig kun to af.

Vurderingsekspert Peter Tholstrup vurderede derfor, at stolen kunne indbringe mellem 80.000 og 100.000 kroner. Det fik han ret i. Stolen blev solgt på auktion for 98.000 kroner.

Vurderingsekspert bliver så overrasket over, hvad han ser, at han nærmest ikke kan tro det.

- Det er det dyreste, vi nogensinde har solgt en flaglinestol til, så det er meget tilfredsstillende, siger vurderingseksperten.

Også sælgeren Ejgil Berg er tilfreds.

- Vi gav 3000 kroner for den i slutningen af 1980’erne, så det er nok den bedste investering, vi nogensinde har lavet, siger han.

Når der overhovedet blev lavet to flaglinestole i rød, skyldtes det formentlig, at der var tale om et forsøg. I 1950’erne og 1960’erne blev stolene nemlig kun lavet med grønt og hvidt understel, mens de blev relanceret i sort samt hvid i 80’erne.

- Derudover prøvede man at lave to med rødt understel. Dem godkendte Hans Wegner dog ikke. De faldt ikke i god jord hos ham. Så stod fabrikken med to stole, som de ikke kunne sætte ud i butikkerne, så de solgte dem fra lageret på fabrikken i Gedsted, siger vurderingsekspert Peter Tholstrup.

Og det var netop her, Ejgil Berg og hans kone købte dem. Konen er nemlig oprindeligt fra Gedsted, og stolene blev solgt på et lagersalg i forbindelse med en byfest.

- Det er tilfældigheder, der gjorde, at vi lige ramte den dag, de stole kunne købes. Min kone har været forelsket i den stol altid, så da den dukkede op til en byfest, købte vi den og tænkte, at så kunne vi altid male den om, siger Ejgil Berg om tankerne, de havde dengang.

Hver gang de har overvejet at male den, har besværet med at tage flaglinen af dog endt med at holde dem tilbage fra ideen.

- Hvis de havde malet den, havde de nok reduceret prisen til en fjerdedel, siger vurderingsekspert Peter Tholstrup.