GO'

Millionær blev snydt af forældre - endte på kostskole mod sin vilje

Det var mod deres egen vilje, at Pilou Asbæk og Christian Stadil startede på kostskolen Herlufsholm, men skolen er bedre end sit ry, mener de begge.

Er kostskolen Herlufsholm en skole for elitens og de riges børn?

Ja.

Så kort kan det spørgsmål besvares, men i modsætning til, hvad mange skulle mene, så bidrager skolen faktisk også positivt til opdragelsen af eleverne. Sådan lyder det i hvert fald fra Klaus Eusebius Jakobsen, der var rektor på Herlufsholm fra 1993 til 2016, i ’Go’ morgen Danmark’.

I den nye bog ’På Herlufsholm: en dans med eliten’ giver han et sjældent indblik i, hvad der sker inde bag skolens mure.

Gennem årene har Klaus Eusebius Jakobsen mødt mange negative fordomme om Herlufsholm.

- På et tidspunkt troede jeg, at jeg kunne ændre den holdning, og få folk til at synes, at det var en fantastisk skole, men det gik op for mig, at verden ikke er sådan. Der vil altid være nogen, der synes, at det er en skole, der ligger langt fra danske normer, siger han.

Selvom Herlufsholm er en skole, som tiltrækker børn af Danmarks rige elite, er det dog ikke tilfældet, mener Klaus Eusebius Jakobsen.

På Herlufsholm opdrager man også sine elever, og det kunne andre skoler lære noget af, for det virker, lyder det.

Milliardær blev snydt som dreng

Skuespilleren Pilou Asbæk og ejeren af virksomheden Hummel, Christian Stadil, har begge gået på kostskolen Herlufsholm.

Ligesom Klaus Eusebius Jakobsen mener de, at kostskolen er bedre end sit ry.

Kort om Herlufsholm

  • Grundlagt i 1565 af ægteparret Herluf Trolle og Birgitte Gøye.
  • Skolen er Danmarks største kostskole for både piger og drenge.
  • Herlufsholm har ca. 645 elever, hvoraf de 287 er kostelever.
  • Blandt gymnasieeleverne finder du Prins Nikolai (ældste søn af Prins Joachim).
  • Tidligere elever tæller Hummel-direktør Christian Stadil, kunstneren Kristian von Hornsleth og skuespiller Pilou Asbæk.

Selvom han i bund og grund blev snydt af sine forældre til at starte på kostskolen, endte det med, at han blev meget glad for at gå der, fortæller Christian Stadil i 'Go' morgen Danmark'.

Inden Hummel-milliardæren startede på Herlufsholm, havde han et brændende ønske om at starte på et militærakademi, men hans forældre ville det anderledes, så de narrede ham.

- I niende klasse var der en periode, hvor jeg ikke gik i skole, fordi jeg ville det der.

- Men min far fik overtalt den daværende rektor til at bilde mig ind, at der var et meget velsmurt og velfungerende militærkorps på Herlufsholm, så jeg blev snydt til at starte på skolen, fortæller Christian Stadil.

Selvom Herlufsholm ikke var det militærakademi, som Christian Stadil havde håbet, det var, så er der en disciplin, en orden og et hierarki på stedet, som eleverne skal indordne sig efter.

Og det har Christian Stadil haft stor gavn og glæde af, lyder det. Det samme gælder for skuespilleren Pilou Asbæk, der blev student i 1990'erne.

Pilou Asbæk: Man lærer sociale kompetencer

For Pilou Asbæk, der er opvokset i en kreativ kunstnerfamilie, var mødet med kostskolens faste regler en udfordring.

Det var hans forældres beslutning, at han skulle på kostskole, og i begyndelsen ville han slet ikke være der, men efter et halvt år lærte han at elske stedet.

Pilou Asbæk er én af de mange tusinde, der har gået på kostskolen Herlufholm. For ham har opholdet været skelsættende, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'. Video: Thomas Jørgen Seerup

Faktisk har opholdet på Herlufsholm været skelsættende for Pilou Asbæk.

- Mange af de ting, som Herlufsholm giver dig, bruger jeg i mit arbejde hver eneste dag, fortæller skuespilleren i 'Go' morgen Danmark'.

- Jeg har lært, at struktur og rammer er godt, og jeg har fået nogle sociale kompetencer, man kan bruge i alle livets sammenhænge. Det, at du ved, hvordan man siger 'goddag', og du ved, hvordan man begår sig i et selskab, gør, at man slapper af i et selskab. Det er nogle usynlige spilleregler, som mange mennesker glemmer, siger han.

For på Herlufsholm lærer man en masse om spilleregler og traditioner. Man bliver en del af dem, når man er elev.

Nogle traditioner blev ændret

Nogle af de gamle traditioner, som skolen har fået kritik for, er blevet aflivet eller ændret, mens de gode lever videre.

Det mener Klaus Eusebius Jakobsen, han fik gjort i den tid, han var rektor.

- Det, jeg brugte min tid på i forhold til traditioner, det var at vurdere, om det var noget, der gav noget til den enkelte elev, til skolen og i sidste ende vores samfund, eller om det i virkeligheden var noget, som var dødsensfarligt og skadede den enkelte elev, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Puttefester, præfekternes til tider hårdhændede metoder og det hårde elevhierarki er nogle af de ting, han har kæmpet for at afskaffe i sin tid som rektor.

Til gengæld har han stået fast på at bevare en række traditioner og metoder.

For på Herlufsholm uddanner og danner man eleverne i alle livets aspekter. De bliver opdraget, og det kunne mange skoler lære noget af, lyder det fra den tidligere rektor.

I skolens formålsparagraf står der: "Vi står på mål for opdragelse", og det siger det hele, lyder det fra Klaus Eusebius Jakobsen.

- Vi bliver holdt op på de værdier, vi har, og derfor får vi også nogle elever, der gerne vil noget efterfølgende. Jeg er jo lidt grov i det afsluttende kapitel i bogen, hvor jeg siger, at mange skoler kunne lære lidt af at tage den opgave på sig og sætte nogle rammer og sikre sig, at de bliver holdt. Det er måske lidt selvglads-agtigt, men jeg kan se resultaterne, siger han.