Landmand søger kærlighed

Kvinderne placerede blomster og stearinlys hos landmand: - Det er ikke rart

Der manglede noget hjemlig hygge, men det blev lidt for hyggeligt for den 27-årige landmand Nichlas Villadsen, da de to dates pyntede op i hans hjem.

- Det kan godt være, han synes, det er lidt hårdt, at vi er gået i fuld kvinde-mode på hans hjem.

Sådan siger 27-årige Mie, da hun sammen med sin medsammensvorne, Maria, pynter op i landmandsboligen. Begge dater landmanden Nichlas i programmet ’Landmand søger kærlighed’.

De mener helt bestemt, at der mangler lidt farver og blomster, så man kan se, at der bor nogen i huset.

Landmanden bliver umiddelbart ikke imponeret over den feminine hånd, der pludselig fejer igennem gården.

- Jeg var ikke vildt begejstret, jeg var nok mere chokeret, og det er nok derfor, jeg ikke siger så meget.

- Det er ikke rart, for det føles som om, at der bliver rodet rundt i ens liv. Det var ikke sjovt, men det var noget, jeg vænnede mig til løbende, siger Niclas, der har ladet flere af tingene stå, siden programmet blev optaget.

Et stort kontroltab

Man kan måske tænke, ”herregud, det er kun et par fyrfadsstager og nogle blomstervaser, det kan da ikke skade”.

Men der er meget mere på spil, hvis man spørger boligforsker Mette Mechlenborg fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

Hun forklarer, hvordan vores hjem kan være et krydsfelt mellem at være et udstillingsvindue og et spejl af os selv, og i Nichlas’ tilfælde er hjemmet mere en spejling af ham end et udstillingsvindue.

- Han er sin bolig. Det kan godt være, at han ikke har brugt en masse tid på udsmykning, men den er en forlængelse af ham selv, og kvinderne rumsterer derfor i hans univers.

- Det svarer til, at de rykker på ting i hans hoved. Det er et stort tab af kontrol. De søde piger vil lave det til et udstillingshjem, nu skal det være hyggeligt, men det er slet ikke sådan, han ser sit hjem, det skal ikke nødvendigvis have en effekt eller en bestemt atmosfære, siger hun.

Afstemning

Hvem er bedst til at indrette hjemmet?

Kvinderne styrer hjemmet – lidt endnu

Som udgangspunkt er det stadigvæk kvinderne, der indretter hjemmet, hvor manden kan sætte sit præg på garagen, i et hobbyrum eller lignende.

Men der er på grund af singlekulturen sket et skred i forhold til dette de seneste 20 år, forklarer Mette Mechlenborg.

- Mænd lever længere tid alene, end de gjorde tidligere, og så udvikler de deres egen stil, og de begynder at forlænge sig med deres hjem, siger hun.

Og derfor opstår den første ’ægteskabelige’ krise nemt, når to hjem, der er fyldt med møbler, der er tillagt en masse værdier, skal smeltes sammen.

Her er det dog stadig kvinderne, der trækker det længste strå, forklarer boligforskeren.

- Singlekulturen har gjort det mere acceptabelt for mænd at tale om indretning, og der er en større tendens til, at mænd går op i den slags, siger hun.

- Men statistisk set er det stadig kvinderne, der står for indretningen, og helt generelt hvordan hverdagen skal køre. Men mænd er kommet mere på banen. Deres hobbyer bliver stadig mere afspejlet i hjemmet, og der er nogle enkle ting, som hvilken sofa der skal stå i stuen, hvor mændene holder hårdt på deres mening.

Du kan se 'Landmand søger kærlighed' hver tirsdag aften klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.