GO'

Nu har dyrlægerne fået nok: - Hundene lider

Både schæferhunden og mopsen har ændret sig markant i udseende - og det lider de under.

Det kan lyde rigtig sødt, når man kan høre en mops eller en fransk bulldogs gryntelyde på lang afstand. Men det er ikke sødt. Det er synd for hunden.

Sådan lyder det fra Den Danske Dyrlægeforening, der i stigende grad oplever, at hunde lider under køberes forventninger og avleres krav.

- Mange hunde har det så skidt, at de kan ikke trække vejret. Vi er nødt til at gøre noget, siger Frederik Meyland-Smith fredag i 'Go' morgen Danmark'. Han er dyrlæge og bestyrelsesmedlem i faggruppen for hunde, katte og smådyr.

Og han bliver bakket op af Den Danske Dyrlægeforening.

- Racerne Mops, Fransk Bulldog og Engelsk bulldog lider i dag under deres udseende i en sådan grad, at det ikke længere er forsvarligt at avle videre mod flade næser, skriver de i en pressemeddelelse.

Det er ikke et nyt problem, men over de sidste 30 år, har vi avlet hunde med kortere og kortere snuder. Ved verdenskongressen for dyrlæger, der i disse dage afholdes i Bella Center, var der enighed blandt verdens dyrlæger om, at avlen af fladnæsede hunderacer er gået for vidt.

Birgit Seloy fra Dansk Kennel Klub mener ikke, at hundene generelt er blevet usunde. Hun siger, at de usunde hunde bliver opdrættet af folk, som bare ønsker at lave profit på hvalpesalg og ikke af registrerede danske opdrættere.

- De usunde hunde kommer ikke fra de danske opdrættere i Dansk Kennel Klub, siger hun.

Så vild har udviklingen været

De påpeger også, at denne udvikling er sket over en årrække, for mopserne har ikke altid været så fladsnudede.

- Man har jo avlet efter udseende, sådan: "Hvis næsen var lidt fladere, så ville den være pænere". Men hvis man hele tiden avler på den med de mest lukkede næsebord, så vil hunde have en lukket næse efter et stykke tid, forklarer Frederik Meyland-Smith.

Mopsen som den oprindeligt så ud sammenlignet med, hvordan mopsen ser ud i dag.

Udviklingen inden for de fladnæsede racer påvirker ikke kun deres fysiske velbehag.

- Når de ikke kan få vejret, går det også ud over dem psykisk. De kan ikke bevæge sig og lege, hvis de ikke kan få luft. Mopsen er jo en legesyg og glad hund, og det kan den kun være, hvis den kan få luft. Så de bliver hæmmet i at have deres oprindelige adfærd, siger Frederik Meyland-Smith.

  • Snuden er igennem årene blevet avlet kortere.
  • Benene er blevet avlet kortere.
  • Halen er blevet avlet til at krølle. Dobbeltkrølle er at foretrække.

Det er dog ikke kun de fladnæsede hunde, der er blevet avlet, så det i nogle tilfælde bliver uhensigtmæssigt i forhold til hundens helbred.

Hos schæferhunden er der også sket en stor udvikling siden starten af 1900-tallet.

- Man har besluttet, hvad man gerne vil have i racen, og det er en let nedadgående kurve på ryggen af en schæferhund. Men hvis man hele tiden avler på den hund, hvor det er mest udtalt, så bliver det mere og mere ekstremt, siger Frederik Meyland-Smith.

Schæferhundens udvikling fra 1910 til i dag.

Hunde skal ligne babyer

Dyrlægen forklarer, at mopsens nye udseende faktisk hænger sammen med menneskers urhjerne.

- Der er undersøgelser, der viser, at flade ansigter med store øjne tiltaler mennesker rent æstetisk, fordi de ligner babyer, fortæller Frederik Meyland-Smith.

Og mennesker er fra naturens hånd programmeret til at synes, at spædbørn er noget af det mest vidunderlige, der findes.

Når du handler hvalp

Frederik Meyland-Smith lægger op til, at dyrlæger, avlere og kennelklubber må stå sammen om at få vendt den triste udvikling. Der skal fokus på sundhed i stedet for udseende, mener han.

Har du planer om at købe en fladnæset hvalp indenfor nærmeste fremtid, har han dog et par anbefalinger til, hvad du skal tjekke hos opdrætteren.

Tre gode råd til kommende ejere af fladnæsede hunde:

  • Bed om at se forældredyrene, og spørg ind til, om de er blevet opereret for at kunne få luft.
  • Gå efter de hunde, der har de længste næser.
  • Vælg hunde, hvor næseborene ikke er lukket af hudfolder.